Biden ide dolu vodou
27 | 11 | 2023 I Milan Laca

Prieskumy sa pre Bidena stále zhoršujú.

Trumpov podiel hlasov v národných prieskumoch je vyšší ako kedykoľvek v minulom roku.

Prieskumy

November sa začal prieskumami New York Times/Siena College, ktoré ukázali, že Trump vedie v štyroch zo šiestich štátov. Čoskoro nasledovali ďalšie ukazovatele Bidenovho volebného neúspechu. Pozícia prezidenta v priamych súbojoch s Trumpom klesá. Medzi poslednými prieskumami tohto mesiaca od 13 samostatných agentúr, je Bidenova pozícia horšia ako v predchádzajúce prieskumoch, okrem dvoch. Trumpov podiel hlasov v národnom prieskumnom priemere je teraz vyšší ako kedykoľvek v minulom roku.

Koniec jednej hegemónie! USA na konci s dychom?
Sachs: Hegemónia USA prestala existovať. Vplyv Spojených štátov na svetovú politiku a ekonomiku výrazne klesol, hegemónia už neexistuje, povedal v rozhovore pre RIA Novosti americký ekonóm a profesor Kolumbijskej univerzity Jeffrey... Čítať ďalej
26 | 11 | 2023 | Milan Laca

Biden stráca mladých voličov - ale nie je jasné, koľko.

Tohtotýždňový prieskum NBC News mal ohromujúci výsledok: Trump viedol pred Bidenom medzi voličmi mladšími ako 35 rokov, v pomere 46 percent k 42 percentám. To podnietilo diskusiu o tom, či Trump skutočne oslovuje mladších voličov, ako to prieskumy naznačujú, alebo či sú tieto čísla artefaktom nejakého druhu zaujatosti vo voľbách. Jedna populárna teória špekuluje, že liberálni mladší voliči, ktorí nie sú nadšení Bidenom a jeho stranou – napríklad kvôli podpore Izraela vo vojne s Hamasom – sa práve teraz nezúčastňujú na prieskumoch, aj keď mnohí z nich ho budú voliť. 

Trumpov rating rastie

Bidenov pokles voči Trumpovi je jedna vec. Ale pod zásterkou týchto prieskumov sú dve ďalšie trendové línie, ktoré predstavujú problém pre úradujúceho prezidenta. Po prvé, jeho popularita, aj tak už historicky nízka, klesá. Bidenovo pozitívne hodnotenie kleslo na 38 percent v prieskume  FiveThirtyEight začiatkom tohto mesiaca, čo je najviace od júla 2022. Podobne, keď Biden tento mesiac dosiahol 40 percent v prieskume RealClearPolitics, bola to jeho najnižšia hodnota od augusta 2022.

NATO má málo slobody. Chce "voľnú ruku" - chodiť kde chce, kedy chce
NATO informovalo o želaní vytvoriť „vojenský Schengen“. Severoatlantická aliancia navrhla vytvorenie analógie schengenskej zóny pre armádu. Potrebujú voľnosť Sily NATO by sa mali v rámci aliancie voľne pohybovať, hovorí šéf Spoločného... Čítať ďalej
23 | 11 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!