Aktuality ZÚRIA! A nevedia už nič iné, len KOPAŤ DO ALTERNATÍVY (VIDEO)
28 | 11 | 2023 I Eka Balašková

TOTO je tá progresívna slušnosť? V Aktualitách kopú do alternatívy. Vyplakávajú, že Hlavný denník, eReport či Hlavné správy stoja za Blahom. A vraj najväčšou žurnalistickou tragédiou je, že, citujem, "Blaha môže bez prerušenia hovoriť, čo sa mu zachce". No chápete, úplný Armageddon, keď politik Smeru môže dokončiť vetu. Toto dopustiť, ach, zavrite ich, všetkých, do basy s nimi! Ja len, že ctené Aktuality by sa možno mohli občas pozrieť na to, ako vyzerali rozhovory Závodského s Čaputovou, či Jančkárovej s Naďom. Závodský sa k Čaputovej správa ako Pejrak k Angelike de Plesibelijé. Ale to nevadí, treba kopať do alternatívy. Takto ohodnotil článok v Aktualitách podpredseda parlamentu Ľuboš Blaha. Tie totiž len kopú a kopú... Nič iné im nezostáva, nevedia sa ešte stále zmieriť s výsledkami volieb.

Niekdajší slovenský mainstream má aktuálne problém s dvoma redaktorky „dezinfo scény“ a podpredsedom parlamentu Ľubošom Blahom (Smer-SSD). Portálu Aktuality prekáža, že v rozhovoroch s politikmi sú Erika Vincoureková, či Mimi Šramová uvoľnené a priateľsky naladené. A ako vždy, poriadne si kopol do alternatívnych denníkov.

Portál Aktuality sa pustil do Eriky Vincourekovej za rozhovor s Ľubošom Blahom (Smer-SSD) a do Mimi Šramovej za to, že už nie je nezávislá novinárka, keďže robí asistentku poslancovi Ivanovi Ševčíkovi  (SNS/NK). Obaja poslanci reagovali - Blaha sa vysmieva z objektivity bývalého mainstreamu a Ševčík hovorí o Šramovej pripravenosti a nezaujatosti. Aktuality dali priestor aj Václavovi Moravcovi, ktorý si tiež sťažuje na tzv. alternatívu.

Bývala ostrejšia

Portál Aktuality si všimol rozhovor Eriky Vincourekovej s Ľubošom Blahom pre Hlavný denník. Prekáža im, že redaktorka bola priateľsky naladená a že mu v mnohom dala za pravdu, že rozhovor sa odohrával v kancelárii s dvoma slovenskými vlajkami a portrétom CheGuevaru. A tiež je problémom to, že Blaha deklaruje svoju ochotu komunikovať s alternatívnymi, teda podľa Aktualít dezinformačnými portálmi.

Facebook / Erika Vincoureková | Erika Vincoureková a Mimi Šramová

„Všetky tieto portály majú čosi spoločné – ku koalícii sú nekritické až servilné a často ju úplne neskrývane chvália a podporujú,“ konštatujú Aktuality.

EXKLUZÍVNE Ľuboš Blaha: Nebudeme informovať tých, ktorí sú voči Smeru roky nepriateľsky naladení (VIDEO)
„Kde ste boli tri roky?“ pýta sa podpredseda NR SR Ľuboš Blaha (Smer-SSD) novinárov bývalého hlavného prúdu, keď chcú od neho nejaké vyjadrenia. Podpredseda NR SR Ľuboš Blaha v koprodukčnom rozhovore spravodajského portálu Online tu a teraz a... Čítať ďalej
09 | 11 | 2023 | Eka Balašková

Problém – redaktorka Vincoureková

„Môj životopis je 59 rokov žurnalistiky. Televízia, rádio, časopisy, denníky, mesačník, najčastejšie vo vedúcich funkciách. Založila som Markízu a bola šéfka publicistiky v čase, keď bola Markíza ešte objektívna napriek zahraničnému majiteľovi a tlakom,“ reagovala moderátorka na otázky Aktualít, ktoré jej vyčítajú okrem iného aj spoluprácu s Hlavným denníkom. Portál Aktuality o nás píše, ako o webe, „ktorý minulý rok štát zablokoval, pretože šíril ruskú propagandu či hoaxy spojené s covidom.“ 

"Slovenské úrady do dnešného dňa zablokovali štyri weby – Hlavné správy, Armádny magazín, Hlavný denník a Infovojnu. Všetky sú zakázané do 30. júna a všetky z nich podľa odborníkov dlhodobo šíria dezinformácie, propagandu, využívajú manipulácie a nedodržiavajú zásady novinárskej etiky," napísal Denník N vo svojom článku s veľavravným názvom: Štát už mesiac tají konkrétne dôvody blokovania dezinformačných webov. V rozhodnutí argumentuje aj slovníkom slovenčiny

Blaha v tom má jasno

„V Aktualitách kopú do alternatívy. Vyplakávajú, že Hlavný denník, eReport či Hlavné správy stoja za Blahom.  A vraj najväčšou žurnalistickou tragédiou je, že, citujem, "Blaha môže bez prerušenia hovoriť, čo sa mu zachce". No chápete, úplný Armageddon, keď politik Smeru môže dokončiť vetu. Toto dopustiť, ach, zavrite ich, všetkých, do basy s nimi! Ja len, že ctené Aktuality by sa možno mohli občas pozrieť na to, ako vyzerali rozhovory Závodského s Čaputovou, či Jančkárovej s Naďom,“ pripomína podpredseda Smeru v reakcií na článok v Aktualitách.

Závodský sa zase podľa Blahu k Čaputovej správa ako Pejrak k Angelike de Plesebilijé. Ale to nevadí, treba kopať do alternatívy!

„Máte smolu, liberálne decká. Alternatíva vás valcuje, pretože od rána do večera len klamete a slúžite svojim oligarchom. Len plačte, nepomôže,“konštatuje Ľuboš Blaha.

FOTO TASR - Pavol Zachar | Podpredseda strany Smer - sociálna demokracia Ľuboš Blaha

Problém je aj Mimi Šramová

Redaktorka Mimi Šramová, ktorá tiež spolupracuje s portálom Online Tu a Teraz. Aktuality ju predstavujú, ako výraznú predstaviteľku alternatívnej scény, ktorej YouTubový kanál má 30-tisíc odoberateľov a jej rozhovory s politikmi Smeru, SNS či Republiky sú vedené väčšinou v priateľskej atmosfére. Podľa Aktualít už však o sebe nemôže hovoriť, ako o nezávislej novinárke, keďže zhruba od polovice novembra robí poslaneckú asistentku Ivanovi Ševčíkovi (SNS/NK).

„V rozhovoroch s koaličnými politikmi napriek novému zamestnaniu pokračuje ďalej. Medzičasom stihla zverejniť debatu s poslancom Smeru Tiborom Gašparom obžalovaným v kauze Očistec aj s kolegom svojho nového zamestnávateľa Romanom Michelkom,“ píšu Aktuality.

Envirorezort chce opätovné zavedenie lovu vlka
Lov vlka dravého by mohol byť opäť obnovený na základe stanovovaných kvót, rovnako ako to bolo pred rokom 2021. Vyplýva to z predbežnej informácie zverejnenej na legislatívno-právnom portáli Slov-Lex. Hlavným cieľom pripravovanej zmeny vyhlášky... Čítať ďalej
27 | 11 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

Vyjadrila sa aj Šramová

Informácia, že novinárka je poslaneckou asistentkou, je verejne dostupná na webe NR SR. Hlavnému denníku Mimi Šramová na naše požiadanie odpovedala, že zaujatosť, či konflikt záujmov nevníma.

„Poskytujem platformu na vyjadrenia respondentom, nemám ani blog, ani publikačnú činnosť ani analytické politické komentáre,“ uviedla novinárka vo svojojm  vyjadrení pre HD s tým, že jej podcasty sú postavené na sprostredkovaní názorov a stanovísk, ktoré necenzuruje, ani nehodnotí, pričom nemá povinnosť vyvažovania stanovísk.

„Môj kanál vznikol necielene ako platforma umožniť vyjadriť sa aj osobám, ktoré nedostávali 3-4 roky priestor v médiách hlavného prúdu. Takmer 10-miliónov videní a 30-tisíc followerov za rok svedčí o dopyte a záujme ľudí o takýto druh informácií,“ doplnila Šramová s tým, že v rozhovoroch mieni pokračovať, keďže záujem o ne stále trvá.

Reagoval aj Ševčík

Na článok v Aktualitách o svojej novej poslaneckej asistentke reagoval aj Ivan Ševčík. Ten ju oslovil, pretože má normálne, zdravé politické názory na politické dianie ako na Slovensku, tak v globále.

„Pokiaľ si bude plniť úlohy ako asistent, tak jej nemôžem brániť v tom aby robila to čo ju baví,“ myslí si Ševčík s tým, že Šramová je štandardne nestranná a kladie kvalifikované otázky, podľa ktorých vidno, že je pripravená.

„Po položení otázky nechá hosťa odpovedať,  neskáče mu do reči a neprerušuje ho. Jeho odpoveď nijako nekomentuje a neanalyzuje. Páni z aktualít.sk, učte sa, takto sa robí žurnalistika. Ľudia chcú počuť hosťa a jeho názor. Nechcú počuť moderátora, jeho skákanie do reči, poučovanie a prekrúcanie.  Preto má takú sledovanosť. Kuknite na svoju, vážení,“dodáva Ševčík.

Generál vo výslužbe Ivan Ševčík, foto: TASR

K Mimi Šramovej sa jednoznačne vyjadril aj Tomáš Taraba

AKTUÁLNE Šutaj Eštok podáva trestné oznámenie pre poskytnutie ochrany čurillovcom
Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) podáva trestné oznámenie pre okolnosti poskytnutia ochrany tzv. čurillovcom. Informoval o tom na sociálnej sieti. "Na Generálnu prokuratúru som podal trestné oznámenie na skupinu osôb pre podozrenie zo... Čítať ďalej
27 | 11 | 2023 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!