V Bruseli sa rozsvietilo! Chcú konať, aby USA neodrezala Európu
26 | 11 | 2023 I Gabriela Fedičová

Európska komisia by podnikla kroky smerom k strategickej autonómii, ale nebol by to prvý zbrojný plán, v ktorom európski lídri siahli za hranice svojich prikrývok. V Bruseli sa objavil starý problém: Európska komisia si uvedomila, že zbrojársky priemysel kontinentu nie je v porovnaní s tým americkým nikde, informuje maďarský portál Mandiner.

 Ak sa bude takto pokračovať, všetky výhody európskych zbrojných programov oznámených po vypuknutí rusko-ukrajinskej vojny budú zničené americkým vojensko-priemyselným komplexom.

Komisár pre vnútorný trh Thierry Breton, ktorý tiež zastupuje Francúzsko, hlavnú zbrojársku veľmoc Európskej únie, sa snaží nájsť spôsoby, ako dobehnúť európsky zbrojársky priemysel. 

"Brusel skúma, ako môžu európske vlády predávať zbrane tak ľahko, ako Američania," píše Politico.

Koreň nekonkurencieschopnosti európskej zbrojárskej výroby sa nazýva FMS.

Toto je názov amerického programu zahraničného vojenského predaja, v rámci ktorého Pentagon centrálne predáva zbrane v mene Ameriky a využíva synergie medzi výrobcami zbraní a americkou armádou.

Napríklad umožňuje zahraničným vládam nakupovať zbrane priamo z Washingtonu a získavať ich rýchlejšie a priamo z amerických vojenských skladov, takže americkí nákupcovia zbraní nemusia rokovať s výrobcami zbraní a čakať, kým na nich príde rad v dlhých poradovníkoch výrobcov.

Od vypuknutia rusko-ukrajinskej vojny európske krajiny nakúpili 95 percent svojich zbraní z Ameriky prostredníctvom FMS v hodnote viac ako 60 miliárd dolárov.

Európa medzitým nemá podobný systém, takže Európski výrobcovia zbraní sú už teraz v konkurenčnej nevýhode v porovnaní s Američanmi.

Komisár Breton preto začiatkom roka 2024 predstaví stratégiu európskeho obranného priemyslu na riešenie týchto otázok.

V Bruseli už koluje päť strategických dokumentov – ale Politico je skeptický: "FMS EÚ je stále vo veľmi primitívnom stave a možno nikdy neuzrie svetlo sveta." 

Zdá sa však, že Breton je odhodlaný. 

"Bojujem za Európanov," povedal tento týždeň v rozhovore pre Le Figaro.

Dvaja z najväčších európskych dodávateľov zbraní, švédsky Saab a francúzsky Airbus, vyzvali kontinent, aby zmiernil závislosť USA.

Nebol by to prvý zbrojný plán, v ktorom európski lídri siahli za hranice svojich prikrývok.

Napríklad sľub dodať Ukrajine milión munície za jeden rok zaručene EÚ nedodrží – za osem mesiacov bolo dodaných iba 300 tisíc kusov munície.

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik