Popredný český novinár sa hanbí! Slováci si zaslúžia ospravedlnenie!
26 | 11 | 2023 I Gabriela Fedičová

Hosťom relácie Ľuboša Xavera Veselého "Podčiarknuté, zhrnuté" na XTV bol šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Plesl. "Je to medzinárodná hanba," povedal o rokovaní prezidenta Petra Pavla a reagoval na prijatie návštevy slovenského premiéra Roberta Fica. V mene prezidenta sa ospravedlnil. Komentoval aj zlyhania Nemecka, šíriaci sa naratív o Rusku a správu, že Miroslav Kalousek sa chystá kandidovať vo voľbách do Európskeho parlamentu.

"Ten človek už nevie, kde je," komentoval podľa česho portálu Parlametní listy šéfredaktor MF DNES Jaroslav Plesľ pre XTV fakt, že prezident Českej republiky Petr Pavel zvažoval, či vôbec prijme návštevu nového slovenského premiéra Roberta Fica.

Jedným z dôvodov malo byť Ficovo "škaredé" správanie voči prezidentke SR Zuzane Čaputovej počas jeho volebnej kampane. A mala to byť samotná Čaputová, ktorá prinútila Pavla zmeniť názor.

Plesl divákom pripomenul, že Slovensko je najbližším národom Českej republiky

"Naša najbližšia krajina a český prezident povie: fuj, správali ste sa nechutne k svojmu prezidentovi," povedal Plesl s tým, že spôsob, akým sa Fico správal k Čaputovej, je pre Slovensko domácim problémom.

" Neviem, čo si tento muž myslí... Mimochodom, je to veľmi paternalistické. Klasické. Nadriadení Česi učia Slovákov, ako sa majú správať. Čo je, samozrejme, samo o sebe nechutné," povedal Plesl. A že Pavlovi chýba veliaci dôstojník, ktorý by mu povedal: "Nie takto, choď na tri dni na samotku, potom sa môžeš vrátiť k mužom."

"Je to medzinárodná hanba, ktorú sa tento muž odvážil urobiť," zhrnul šéfredaktor s tým, že Slováci si zaslúžia ospravedlnenie za Pavlovo zasahovanie do vnútorných záležitostí Slovenska.

"Chcel by som využiť túto príležitosť a ospravedlniť sa za správanie českého prezidenta voči predstaviteľom Slovenskej republiky. Je mi to ľúto," ospravedlnil sa Plesl a pozrel sa priamo do kamery.

Podľa novinára je súčasťou nemeckej povahy, že cítia, že musia vytvoriť nový svet

Ďalšou témou posledných dní, a teda aj témou rozhovoru na XTV, bol zápas medzi nemeckou futbalovou reprezentáciou a Tureckom. Nemecký tím prehral. A zápas vyvolal diskusiu o tom, či to nebol skôr politický zápas ako šport. Podľa denníka Bild bola atmosféra na berlínskom štadióne pevne v rukách tureckých fanúšikov. "Je to úplne symptomatické pre to, čo sa deje v Európe," povedal Plesl.

Titulok článku CNN pokrývajúci udalosť znel: "Sme tu stále doma? Pýtali sa Nemci po zápase v Berlíne."

Podľa Plesla je už príliš neskoro odpovedať na túto otázku; Nemci sa na to mali opýtať už pred niekoľkými rokmi, keď s tým ešte bolo možné niečo urobiť.

"Teraz s tým nič neurobia. Ak je prekvapujúce, že sa Turci cítia ako štadión v Ankare alebo Istanbule na štadióne v Berlíne, nie je to žiadne prekvapenie. Nemecká reprezentácia sa už nemôže cítiť ako doma v žiadnom veľkom meste, možno ani v Mníchove," dodal Plesl.

Podľa neho je súčasťou nemeckej povahy, že cítia, že musia vytvoriť nový svet.

"Teraz sú myšlienkou splodiť nového človeka opäť posadnutí. Už to však nie je monokultúrne a biele, ale multikultúrne a farebné. Takže princíp zostáva rovnaký," poznamenal Plesl. Aj to, že tendencie sociálneho inžinierstva Nemcov nikdy neskončila dobre, a pripomenul koncentračné tábory.

To je jeden z dôvodov, prečo Plesl konštatuje, že prečo je Nemecko v súčasnosti v takej situácii.

"Teraz to tu končí tureckou, palestínskou a afganskou nadvládou nad nemeckými mestami," povedal a dodal, že Nemci vo svojom úsilí zlyhali.

Plesl ďalej porovnával Rusko a Nemecko

"Nemci môžu páchať oveľa horšie zverstvá ako Rusi, alebo identické. Oba tieto národy majú vo svojej histórii naozaj hrozné veci," povedal.

"Teraz sú Nemci priateľmi Českej republiky; To však neznamená, že budú aj o 20 rokov."

A poznamenáva šírenie takzvaného "naratívu", že Rusi sú vo všetkom horší ako Nemci. Ale tieto príbehy, hovorí, prichádzajú a odchádzajú. Pripomenul napríklad naratív migračnej vlny v roku 2015, keď bola chválená vtedajšia kancelárka Angela Merkelová, ale teraz nikto nepovie, či sa vtedy správala správne.

Moderátor Xaver Veselý a Plesl potom prešiel k Petrovi Vokřálovi, ktorý nedávno na XTV povedal, že ANO je pre neho minulosťou. Štyri roky zastával funkciu primátora Brna pre ANO. Vylúčil však, že by sa pripojil k hnutiu Oath. "Časy sú ťažké, ale určite nemáme také zlé časy," povedal Vokřál pre XTV.

"To je to, čo nazývam 'tekutý príbeh'," povedal Xaver na začiatku.

A Plesl súhlasil: "Áno, je to plynulý príbeh, pretože príbeh interpretovaný ako 'nie sme takí zlí', je práve teraz veľmi populárny. Nedávno som to počul od prezidenta Pavla, ktorý povedal - 'nie sme takí zlí, ako niektorí ľudia hovoria' - čo sa naučil, pretože presne to hovorili komunisti," povedal Plesl.

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik