Šimkovičová na Rade EÚ pre kultúru v Bruseli
25 | 11 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

V piatok 24. novembra 2023 sa ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová zúčastnila na zasadnutí Rady EÚ pre kultúru v Bruseli.

Hlavnou témou rokovania ministrov členských štátov EÚ bolo zlepšenie pracovných podmienok umelcov a iných profesionálov v kultúre.

Ak vnímame kultúru ako základný verejný statok, tak na národnej aj európskej úrovni musíme zabezpečiť dôstojné podmienky pre rozvoj umenia a kultúry takým spôsobom, aby sme v kultúre a kreatívnych odvetviach nielen udržali tých, ktorí v nich už pôsobia, ale tiež predostreli budúcim umelcom a profesionálom v kultúre dlhodobo udržateľnú, jasnú a zrozumiteľnú víziu,“ uviedla vo svojom prejave ministerka Šimkovičová. Zároveň poznamenala, že vláda Slovenskej republiky vo svojom programovom vyhlásení zdôrazňuje dôležitosť zlepšenia sociálneho postavenia kultúrnych pracovníkov.

Ministerka kultúry sa na Rade EÚ neformálne stretla s viacerými kolegami vrátane ministrov kultúry Španielska, Česka a Talianska, ako aj ministerkami kultúry Nemecka a Francúzska.

V rámci svojho programu ministerka Šimkovičová v piatok absolvovala aj krátke bilaterálne stretnutie s ministerkou kultúry Chorvátska, ktorého témou bola predovšetkým spolupráca v oblasti kultúry medzi Slovenskom a Chorvátskom.

Popri hlavnej téme, ktorou bolo zlepšenie pracovných podmienok umelcov a iných profesionálov v kultúre, Rada EÚ zároveň schválila aj Závery Rady o posilnení kultúrneho a kreatívneho rozmeru európskeho video herného sektora.

 Ako symbol k nadchádzajúcemu Dňu boja proti násiliu páchanom na ženách, ktorý pripadá na sobotu 25. novembra, mala ministerka na rokovaní oranžovú šatku – podporila tak iniciatívu španielskeho predsedníctva a pridala sa k ostatným ministrom a ministerkám EÚ.

SNS trvá na vyplácaní rodičovského dôchodku!
Ak sa raz zaviedol sociálny inštitút, ktorý pomáha seniorom vďaka ich deťom, tak je potrebné ho ponechať, pokiaľ sa nenájde iný spôsob ako pomôcť tejto rizikovej skupine ľudí. Uviedli to národniari vo svojom vyhlásení. "Je predsa logické, že... Čítať ďalej
25 | 11 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik