Nebezpečné antibiotiká! Pri ich častom používaní môžete zomrieť!
26 | 11 | 2023 I Mária Sliacka

Lekári predpisujú pacientom antibiotiká aj vtedy, keď to nie je potrebné. Zahrávajú sa však s ohňom. Antibiotiká ničia črevnú mikroflóru a jej oslabenie môže spôsobiť aj sepsu.

Šokujúce zistenie vedcov

Vedci z Manchesterskej univerzity podľa portálu Nový Čas zistili, že u každého človeka, ktorému lekár predpíše antibiotiká, sa rok po ich používaní zvyšuje riziko septického šoku, teda otravy krvi o 70 percent.

Čo ukázala analýza 

Analýzu robili na vzorke 250 000 pacientov, u ktorých sa v čase od januára 2019 do júna 2022 vyvinula sepsa, a porovnali ich so skupinou 1,3 milióna ľudí, ktorí ju nedostali.

Záver analýzy bol jednoznačný. Ľudia, ktorí v predchádzajúcom roku pred vznikom sepsy užívali antibiotiká, mali pravdepodobnosť vzniku o 70 percent vyššiu ako tí, ktorí ich vôbec neužívali.  U tých, ktorí v priebehu roka užívali dva alebo tri cykly antibiotík, bolo riziko dokonca vyššie až o 130 percent.

Kedy vzniká sepsa a aké sú jej príznaky

Začať môže aj menšou bakteriálnou infekciou, napríklad ak sa porežete.  Diagnostika je však sprvu ťažká. Sepsa sa môže prejaviť ospalosťou, nevoľnosťou, zvracaním, bolesťou alebo dýchavičnosťou. Imunitný systém prehnane reaguje na hrozbu. Začne útočiť na vlastné tkanivá a orgány. Septický šok sa veľmi často končí smrťou.

U niektorých ľudí je pravdepodobnosť úmrtia na sepsu vyššia

"V našom výskume sme zistili, že u niektorých ľudí je pravdepodobnosť úmrtia na sepsu vyššia ako u iných, vrátane ľudí z najnižších sociálno-ekonomických skupín. Väčšiemu riziku sú vystavení tí, ktorí pravidelne užívajú antibiotiká. Môže to byť spôsobené základnými rozdielmi v ich imunitnom stave alebo stavmi, ktoré ich predurčujú k opakovaným infekciám," píše Nový Čas.

ZVYŠOVANIE DÔCHODKOV? Vieme, ako budú vyzerať od 1. 1. 2024
V týchto dňoch vypláca Sociálna poisťovňa tzv. 13. dôchodky od 50 do 300 € v závislosti od výšky riadneho dôchodku. Na svojom webovom sídle tiež informuje o tom, ako sa od 1. januára zvýšia dôchodky pre viac, ako milión štyristo tisíc poberateľov.... Čítať ďalej
25 | 11 | 2023 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik