Michelko o rozdelení RTVS: Ambície sú jedna vec, realita druhá (VIDEO)
25 | 11 | 2023 I Eka Balašková

Z opozičných lavíc znejú hlasy o tom, ako chce vládna koalícia „ovládnuť“ verejnoprávnu RTVS tým, že ju rozdelí na rozhlas a televíziu. V zákulisí už sa dokonca hovorí o konkrétnych menách na postoch riaditeľov, čo Roman Michelko (SNS) považuje za absurdné a hovorí, že ešte nie sme ani pri istote, že sa inštitúcia rozdelí.

Michelko upozorňuje na fakt, že keby vláda chcela, menežment pokojne vymení, no na zlé fungovanie verejnoprávnej inštitúcie si sťažujú ľudia z jednotlivých zložiek. Ak by došlo k rozdeleniu, zákon bude pamätať aj na posilnenie regionálnych štúdií, ktoré už vybudované sú a dôležité by bolo aj to, kto bude voliť menežment. V tomto štádiu vôbec nie je na diskusiu, či „televíziu chce ovládnuť Smer a rozhlas SNS“. Jednou z kritičiek rozdelenia RTVS je poslankyňa Zora Jaurová (PS).

Jedni prekážajú druhým

Michelko tvrdí, že ak by chcela súčasná vláda vymeniť len menežment, urobia to pohodlne, cez obyčajný zákon, pretože Zákon o RTVS nepatrí medzi ústavné zákony. Diskusia o rozdelení vychádza primárne zo spätných väzieb z oboch inštitúcií.

Facebook Krajského pamiatkového úradu Bratislava | Pochodovať sa bde od obrátenej pyramídy k NR SR

„Rozhlasáci, televizáci majú problém, že je to umelé spojenie, že okrem toho, že možno sú tam nejaké synergie, sú tam aj negatíva. Minimálne rozhlasáci sa cítia poškodení, že pomer financií, ktorý ide do rozhlasu je pre nich nižší,“vysvetľuje Michelko s tým, že ani jedni, ani druhí nie sú spokojní. Diskusie o rozdelení teda primárne vychádzajú z nespokojnosti jednotlivých zložiek, nie z akejsi koaličnej vôle.

„Viacero poslancov má profesnú históriu aj v rozhlase a dostávajú spätné väzby od kolegov, čiže z tohto to primárne vyplýva,“ dodáva Michelko s tým, že spokojnosť s menežmentom je sekundárna.

KONIEC DESIVÉHO OBDOBIA! Vláda zaboduje už len tým, že sa vyhne chaosu posledných rokov
Vysoko nastavené očakávania väčšiny voličov od novej vlády môže kabinet Roberta Fica (Smer-SD) do istej miery naplniť už tým, že sa vyhne nesmiernemu chaosu typickému pre vládnutie počas posledných troch rokov. V TASR TV to povedal publicista Juraj... Čítať ďalej
25 | 11 | 2023 | Diana Zaťková

Čo bude v zákone dôležité

Ak by sa malo siahať na zákon o RTVS, Michelko hovorí o posilnení tvorby regionálnych štúdií.

„Máme tu vybudované štúdiá v Bystrici, v Martine je akadémia médií, takisto košické štúdio by malo robiť väčšiu tvorbu,“myslí si poslanec. Otázna je forma voľby menežmentu, či sa bude voliť cez rady, alebo v parlamente. On sám by preferoval voľbu cez rady, pretože členovia by prihliadali na odbornosť viac, ako na stranícku príslušnosť kandidátov.

Je to zatiaľ len zámer

„Ja už som počul najmenej desať mien kandidátov na riaditeľa televízie, v éteri chodia mená, ale jednoznačne môžem povedať – žiadna takáto dohoda na úrovni koalície, alebo nejak podobne nie je,“ presviedča Michelko, no uznáva, že ľudí s ambíciami je množstvo. Dohodnuté a už vôbec nie rozhodnuté nie je nič.

V tejto fáze dokonca nie je rozhodnuté, či sa do toho vôbec pôjde, alebo sa urobí nový zákion, v ktorom budú vyprecizované nároky jednotlivých sociálnych skupín. Reči o konkrétnych kandidátov považuje za bulvárne, keďže nik nie je vybratý

Progresívna Jaurová celá bez seba: VLÁDA CHCE OVLÁDNUŤ RTVS!
Na rozdelenie RTVS, o ktorom sa hovorí v programovom vyhlásení vlády, neexistujú dôvody. Ide o snahu ovládnuť verejnoprávne médiá. Uviedla to poslankyňa parlamentu Zora Jaurová (Progresívne Slovensko). "Nepočula som žiadny argument, prečo je... Čítať ďalej
17 | 11 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Jaurovej obavy

Vláda vo svojom programovom vyhlásení uviedla, že presadí právny a ekonomický rámec rozdelenia RTVS na dve nezávislé verejnoprávne mediálne inštitúcie - Slovenskú televíziu a Slovenský rozhlas, prípadne zváži iné riešenie, ako posilniť verejnoprávnosť RTVS.

Jaurová, foto: TASR | Jaurová je jednou z aktérok odvolávania

„Vláda chce robiť nejaké správy o stave demokracie, čiže sama seba hodnotiť. Tieto 'správy' chce potom šíriť cez médiá a v programovom vyhlásení dokonca na tento účel priamo predpisuje RTVS konkrétny formát relácie," poukázala opozičná poslankyňa Zora Jaurová (PS) s tým, že ide o vládnu propagandu. To je podľa nej absolútne neprípustné.

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!