Beňová Uhríkovi: NEŠÍRTE PANIKU - EÚ BUDE FUNGOVAŤ AKO DOTERAZ!
25 | 11 | 2023 I Eka Balaskova

V stredu (22. novembra) sa v Európskom parlamente konalo hlasovanie, ktorým EP odobril návrh zmien, z ktorých jedna má priniesť zmenu hlasovania, ktorému sa hovorí aj „právo veta“. EP odhlasoval, že by sa malo hlasovať kvalifikovanou väčšinou, teda veľké štáty prehlasujú tie menšie, na čo upozornil vo svojom videu Milan Uhrík (Republika). Jeho kolegyňa Monika Beňová (Smer-SSD) sa proti jeho tvrdeniam ohradila.

Uhrík vo svojom videu vytkol aj poslankyniam Smeru, že sa na hlasovaní nezúčastnili, Beňová však hovorí, že to, čo hovorí, sú nezmysly. Vysvetlila, že to, čo Európsky parlament schválil, ešte musí prejsť niekoľkými schvaľovaniami a na sociálnej sieti tiež odôvodnila neúčasť svoju, ale aj kolegyne Roth Neveďalovej. Hlasovanie ukazuje, že ich účasť by výsledok neovplyvnilo.

Pobúrený Uhrík

„Samozrejme, všetci slovenskí progresívci a liberáli hlasovali za. SMER a OĽaNO sa tohto zlomového hlasovania „nezúčastnili“, čím znížili kvórum, a progresívcom a európskym socialistom tento návrh na federalizáciu únie ľahšie prešiel. Hlasovanie bolo totiž tesné a prešlo to len o 17 hlasov,“ informoval z europarlamentu jeho poslanec Milan Uhrík po tom, ako sa v stredu (22. novembra) skončilo hlasovanie, ktoré podľa neho z EÚ robí vojenskú federáciu.

Milan Uhrík: EÚ sa mení na diktatúru a médiá sú ticho (VIDEO)
V stredu večer sa v Štrassburgu ukončilo historicky dôležité hlasovanie. Slovenský europoslanec Milan Uhrík hovorí, že týmto hlasovaním sa EÚ zmení na vojenskú federáciu, kde jednotlivé štáty stratia právo veta. Uhrík vo svojom facebookovom videu... Čítať ďalej
23 | 11 | 2023 | Eka Balašková

Uhrík a jeho nezmysly

Reakcia europoslankyne Moniky Beňovej na seba nenechala dlho čakať. Uhríkovo vyjadrenie v statuse na Facebooku nazvala „hysterickým videjkom predstaviteľov neúspešnej strany Republika“, aby následne vysvetlila svoj postoj. V ňom pripomenula, že ako ona, tak aj Katarína Roth Neveďalová návrh na zmenu hlasovania z jednomyseľného na kvalifikované nepodporujú.

„EP nemôže takúto zmenu schváliť, ak s ňou nebudú súhlasiť všetky členské štáty a prípadne Konvent o budúcnosti Európy,“upozorňuje Beňová a neúčasť oboch vysvetľuje vážnou rodinnou udalosťou, prípadne dlho plánovaným termínom u lekára.

FB/Monika Beňová

Pomer hlasov hovorí jasne

„Bez ohľadu na to, že aj keby sme tam boli bývali, nič by to na výsledku hlasovania nezmenilo, čo Uhrík vie,“ dopĺňa Beňová s tým, že ich dva hlasy by výsledok nezmenili, keďže pomer hlasov bol 291 poslancov za návrh a 274 proti nemu.

„SMER – SSD nikdy nepodporí a nikdy nepodporoval návrhy na zmeny v hlasovaní ani podobné nezmysly. Boli sme v tejto téme vždy jednoznační a jasní,“uzatvára europoslankyňa.

Robert Fico: S tou pomstou veľmi opatrne, pán Šimečka! (VIDEO)
Slovo „pomsta“ sa stalo najrozšírenejším slovom v politických prejavoch slovenskej opozície, konštatoval predseda vlády Robert Fico (Smer-SSD) na úvod stanoviska vlády k odvolávaniu ministra vnútra, Matúša Šutaja Eštoka. V súvislosti s domnelou... Čítať ďalej
23 | 11 | 2023 | Eka Balaskova

Pridala sa aj Neveďalová: NEŠÍRTE PANIKU - EÚ BUDE FUNGOVAŤ AKO DOTERAZ

"Jeden kolega tu začína šíriť paniku, čo sa teda vlastne dnes schválilo v Europarlamente. Blížia sa eurovoľby a tak si niektorí poslanci povedali, že skvelou témou by bolo navrhovať zmeny fungovania EÚ. Áno, aj zrušenie práva veta pre členské štáty, viac právomocí europarlamentu, to aby napríklad vyberal a schvaľoval predsedu eurokomisie a ďalšie veci. Takéto zmeny sa navrhujú v EÚ približne každých 10 rokov, nie vždy sú však úspešné. Europoslanci majú pocit, že by chceli o všetkom rozhodovať a premiéri zas "sedia na peniazoch" a preto majú posledné slovo, čo sa ešte povolí," hovorí europoslankyňa zo Smeru.

Milan Uhrík, foto: TASR

Návrh bol predložený 5 politickými skupinami a spravodajcovali ho 4 Nemci a bývalý belgický premiér. Dôvodom na návrh je vraj to, že EÚ dobre nefunguje, nevie sa rozhodovať dostatočne rýchlo a keďže plánujeme rozšírenie o ďalších 9 krajín, tak v 36-tke sa predsa nemôže dovoliť, aby mal niekto právo veta a obmedzoval toľko ostatných krajín. Navrhujú preto hlasovanie kvalifikovanou väčšinou. Osobne som sa k tejto téme vyjadrovala opakovane, nielen v pléne, ale aj v zahraničných a slovenských médiách, dodáva.

"Nie je pravdou, že jediný sa tu bil len horespomenutý kolega. Vystupovali sme za Slovensko viacerí, moje vystúpenie si pozrite vo videu."

Čo sa teda vlastne teraz stalo

Neveďalová vysvetľuje:

Europarlament nemôže tieto zmeny odhlasovať. Môže však navrhnúť, že by si nejaké vedel predstaviť. To sa stalo dnes. Europarlament navrhol Rade (premiérom), že by chcel otvoriť diskusiu o zmene Zmlúv (tzv. primárneho práva, ktoré tvorí EÚ) a Rada sa s tým musí nejako vysporiadať.

Premotivované španielske predsedníctvo (trvá už len do konca roka) oznámilo počas diskusie v europarlamente, že v polovici decembra chce dať návrh na diskusiu pre ministrov a premiérov.

Ak by sa stalo, že premiéri povedia, že sa chcú zaoberať zmenami, otvorí sa tzv. Konvent o budúcnosti, ktorý môže trvať aj niekoľko rokov a v ktorom sa budú môcť vyjadriť rôzne skupiny, ale aj občania k návrhom zmien. Po tejto diskusii vznikne návrh zmeny alebo nová Zmluva. Túto musia okrem Europarlamentu a Rady schváliť aj jednotlivé členské štáty. Každý musí súhlasiť. Teda aj Slovensko. Ak niekto povie "nie", nič nebude platné. Pamätáme si ešte neúspešné referendum vo Francúzsku a Holandsku, ktoré takto zastavilo Ústavnú zmluvu pre Európu.

Katarína Roth Neveďalová a Cate Blanchett, foto: FB/KRN

Nešírme teda paniku. Všetko je ešte len na začiatku. Slovenská vláda má aj v programovom vyhlásení, že niečo takéto nepodporí.

A prečo som nebola na hlasovaní. Nie preto, že by mi na tom nezáležalo. Vyjadrovala som sa k téme opakovane a preto aj včera v rozprave.

Mám osobné dôvody a pôvodne som ich nechcela spomenúť. Ale keď ma niekto obviňuje z vlastizrady, tak asi treba. Musela som odísť, pretože som chcela stihnúť pohreb mojej milovanej babičky. A keďže dnešné hlasovanie bolo dlhé niekoľko hodín, musela som počas neho odísť, aby som stihla lietadlo domov. Mrzí ma to, že som tam nebola, i keď môj hlas by nestačil. Ale sú veci, ktoré neovplyvníme.

Krescanko Dibáková sa PREDVIEDLA: AGRESÍVNI SLOVÁCI dosiahli svoje! (VIDEO+FOTO)
Jana Krescanko Dibáková je jednou z tých novinárok, o ktorých súčasní vládni politici hovoria, ako o aktivistických. V praxi to znamená, že vo svojich reláciách pravidelne manévruje diskusiu v prospech jedného z diskutujúcich, pričom je jasný jej... Čítať ďalej
25 | 11 | 2023 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!