ZVYŠOVANIE DÔCHODKOV? Vieme, ako budú vyzerať od 1. 1. 2024
25 | 11 | 2023 I Eka Balaskova

V týchto dňoch vypláca Sociálna poisťovňa tzv. 13. dôchodky od 50 do 300 € v závislosti od výšky riadneho dôchodku. Na svojom webovom sídle tiež informuje o tom, ako sa od 1. januára zvýšia dôchodky pre viac, ako milión štyristo tisíc poberateľov. O valorizáciu pritom nebude potrebné žiadať.

O percentách, o ktoré sa dôchodok zvyšuje automaticky, rozhoduje porovnanie celoročný rast cien za domácnosti dôchodcov za prvých deväť mesiacov a pre rok 2024 aj za prvý polrok roka 2023. Podľa štatistikov bola tzv. dôchodcovská inflácia za prvých 9 mesiacov tohto roka 12,5 percenta, za prvý polrok to bolo dokonca o dve percentá viac, čo je podľa zákona o sociálnom poistení smerodajná hodnota. Ak sa vám číslo nezdá, dôchodcovská inflácia je zväčša o jedno percento vyššia, ako štandardná, keďže pri jej výpočte sa zohľadňujú špecifické potreby a nákupy seniorov, či invalidných občanov.

Neveďalová: Ako žijú seniori z tabuliek nezistíte
Europoslankyňa Katarína Roth Neveďalová radí vedeniu Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ), aby šli seniorom do regiónov vysvetliť, že si vlastne žijú nad pomery a preto ich netreba podporovať. Predseda RRZ Ján Tóth sa podľa nej na príjmy seniorov... Čítať ďalej
20 | 11 | 2023 | Eka Balašková

„Dôchodky priznané pred rokom 2024 sa od 1. januára 2024 zvýšia o 3,6 %. Percento zvýšenia je určené podľa vzorca uvedeného v prílohe č. 4a k platnému zákonu o sociálnom poistení, ktorý zohľadňuje mimoriadnu valorizáciu dôchodkov v roku 2023,“informuje Sociálna poisťovňa

Poberatelia dôchodkov budú o zvýšení informovaní písomným rozhodnutím a prvý zvýšený dôchodok im bude vyplatený v januári 2024, aj s doplatkom od 1. januára do dňa predchádzajúceho výplatného termínu.

„Sociálna poisťovňa v budúcom roku zvýši   o 3,6 % všetky druhy vyplácaných dôchodkových dávok (starobné, predčasné starobné, invalidné a pozostalostné dôchodky). K 30. septembru 2023 ich vyplácala viac ako 1,7 milióna a dostávalo ich viac ako 1,4 milióna dôchodcov,“uvádza sa na webe Sociálnej poisťovne.

Andrej Kiska mení smer! Odpadnete na čo sa dal! (FOTO)
Na čo som sa to znova dal? Začína svoj post na sociálnej sieti exprezident Andrej Kiska. Odpadnete, čo zverejnil. Z príspevku je jasné, že Andrej Kiska mení smer. Na čo som sa dal? Pýtal som sa sám seba, keď som prisľúbil prednášku o móde a... Čítať ďalej
24 | 11 | 2023 | Gabriela Fedičová

Valorizovať sa budú aj minimálne dôchodky. Pre ne platí osobitný mechanizmus. Na valorizáciu dôchodku od 1. januára 2024 sa zo zákona neprihliada na zvýšenie dôchodku na sumu minimálneho dôchodku. Zvyšuje sa suma dôchodku bez tohto zvýšenia.

Sociálna poisťovňa. FOTO - TASR

"Ak suma dôchodku bude aj po valorizácii nižšia ako minimálny dôchodok, Sociálna poisťovňa ďalej zvýši sumu dôchodku na sumu minimálneho dôchodku. Keďže sa suma minimálneho dôchodku od 1. januára 2024 v porovnaní so sumou minimálneho dôchodku od 1. októbra 2023 nebude meniť, dôchodca bude naďalej dostávať dôchodok v nezmenenej sume (teda minimálny dôchodok, ktorý je pre neho po valorizácii dôchodku finančne výhodnejší)," informuje Sociálna poisťovňa.

Šokujúce detaily o elitných platoch elitných vyšetrovateľov
Neuspeli! Policajt Ján Čurilla a jeho právny zástupca Kubina s neodkladným opatrením neuspeli – súd zamietol ich návrh. Šokujúce detaily o elitných platoch elitných vyšetrovateľov zverejnil UDr. Martin Ribár – predseda OZ ZA DEMOKRACIU A PRÁVNY... Čítať ďalej
24 | 11 | 2023 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik