Ficova návšteva susedov musela PROGRESÍVCOV SKLAMAŤ! Do Prahy prišiel susedský, umiernený Fico
25 | 11 | 2023 I Diana Zaťková

Aké chladné sú česko-slovenské vzťahy? Zahraničnopolitický poradca prezidenta Petra Pavla Michael Žantovský bol hosťom Interview ČT24 a riadne to vysvetlil, informujú české Parlamentní Listy.

„Do Prahy prišiel rozhodne susedský Robert Fico, umiernený Robert Fico, ktorý nechal niektoré z tých konfrontačnejších výrokov z volebnej kampane doma na Slovensku a prišiel sa predstaviť ako sused, ktorý je pripravený na pokračovanie spolupráce medzi oboma krajinami, ku konštruktívnej úlohe v rámci Visegradskej štvorky aj v rámci Európskej únie. A ako človek, povedal by som, s ktorým je možné robiť biznis,“ dodal Žantovský.

V česko-slovenských vzťahoch podľa neho rozhodne vznikli niektoré témy, alebo sa objavili niektoré otázky, na ktoré majú obe strany rôzny názor. „Predovšetkým vzhľadom na konflikt na Ukrajine, ale aj v iných otázkach. A to na rôznych úrovniach zaznelo aj počas tých rokovaní, ale z oboch strán akosi prevláda to presvedčenie, že tie naše vzťahy sú prvoradé. Majú tak hlbokú históriu a také hlboké korene, že môžeme aj napriek tým rozdielom v jednotlivých otázkach pokračovať v spolupráci ako celku,“ povedal Michael Žantovský. 

Prípitok na comeback... Fico po debate s Pavlom zavítal aj k Zemanovi
Súčasťou pražskej návštevy Roberta Fica bolo aj stretnutie s bývalým prezidentom Milošom Zemanom. Osobne ladená návšteva Miloša Zemana vyvrcholila „prípitkom na politický comeback“, ktorý Zeman sám z vlastnej skúsenosti dokáže oceniť.
 
„Roberte, veľmi rád ťa vidím,“ privítal Miloš Zeman vo svojej kancelárii v pražskej Jaselskej ulici nového predsedu slovenskej vlády. „Ako žiješ?“ „Ako politik,“ zasmial sa Robert Fico. 
 
Na rokovanie s bývalým českým prezidentom ho odprevadil aj minister zahraničných vecí Juraj Blanár, ktorý s ním absolvuje celú cestu po Českej republike. Potom Miloš Zeman slovenskému premiérovi odovzdal darček - knihu Futurológie, ktorú napísal pred päťdesiatimi rokmi. S venovaním, ktoré si slovenský hosť hneď s chuťou prečítal.
 

„A keď odídu novinári, tak si pripijeme. Na tvoje víťazstvo, a pretože som to isté sám prežil, tak na tvoj comeback,“ ocenil Miloš Zeman, ktorý sa zvolením v roku 2013 vrátil do českej politiky po jedenástich rokoch.

Po úsmevoch do kamier a fotoaparátov prítomných štábov sa obaja štátnici usadili a štáby opustili kanceláriu.

Zatiaľ čo novinári odchádzali, začuli poznámku Miloša Zemana ohľadom toho, ako veľmi sa Robert Fico „zdržal“ u Petra Pavla. „Niekedy dochádza k tomu, že sa diskusia pretiahne. V tomto prípade sa tak nestalo,“ komentoval to Miloš Zeman spätne pred novinármi.

„Hlavná téma bola spolupráca ČR a SR, a to najmä na pôdoryse Visegrádskej spolupráce,“ povedal ďalej novinárom Miloš Zeman. Diskusia podľa neho bola priateľská, ale rovnako zaujímavá a produktívna.

„Ocenil som, že sa pán Fico dokázal dohodnúť s pánom Pellegrinim. A nebudem prezrádzať žiadne veľké tajomstvo, keď poviem, že dúfam, že sa obdobným spôsobom na českej politickej scéne dokáže dohodnúť Andrej Babiš s Tomiom Okamurou,“ dodal ďalej k priebehu rozhovoru na otázku ParlamentníchListů.cz.

Robert Fico absolvoval v Prahe tradičnú „zoznamovaciu“ návštevu, ktorou potvrdil tradíciu bývalých federálnych partnerov, podľa ktorej českí prezidenti a premiéri mieria na prvú zahraničnú cestu do Bratislavy, a tí slovenskí naopak do Prahy.

V Strakovej akadémii bol premiér Robert Fico prijatý premiérom Petrom Fialom, v Poslaneckej snemovni ho prijala Markéta Pekarová Adamová, v Senáte ho privítal Miloš Vystrčil. Ten na tlačovej konferencii uviedol, že obaja majú rozdielne názory na dodávky zbraní Ukrajine, ale zdôraznil, že aj Fico považuje za dôležité zachovanie Ukrajiny v medzinárodne uznaných hraniciach.

Potom kolóna zamierila na Strahov, kde Fico položil kvety k pomníku Milana Rastislava Štefánika, slovenského zakladateľa spoločného štátu.

Nakoniec Robert Fico zavítal aj na Pražský hrad, aj keď Petr Pavel pred voľbami o Ficovi povedal: „Vyjadril celý rad názorov, ktoré zodpovedajú skôr ruskej propagande než nášmu videniu sveta, to sú všetko známe veci. To by určite v prípade jeho zvolenia a získania dôvery do určitej miery narušilo aj vzťahy medzi nami, pretože by sme sa na niektoré zásadné veci pozerali inak“.

Navyše pred niekoľkými dňami sa objavili v médiách informácie, že Ficovu návštevu chcel Pavel zrušiť. Niektorí českí novinári pred návštevou písali, že Petra Pavla vraj na prijatie Fica mala prehovoriť až slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, s ktorou má český prezident naopak nadštandardné vzťahy.
Bez novinárov

Stretnutie na Pražskom hrade prebehlo bez novinárov, témou mali byť bezpečnostné vzťahy v Európe. „Dobré vzťahy medzi našimi krajinami sú absolútnou prioritou a predvolebná rétorika už nemôže vstupovať do súčasnej spolupráce,“ uzavrel tému v tlačovom vyhlásení Petr Pavel.

LIPŠICOVA OCHRANA ČURILLOVCOV JE BOJ O HOLÉ PREŽITIE!
"V roku 2021 začali na verejnosť prenikať správy, že úrad inšpekčnej služby začal preverovať informácie o tom, že skupina vyšetrovateľov, ktorí sú dnes známi pod označením čurillovci, manipulujú ťažiskových svedkov, tzv. spolupracujúcich... Čítať ďalej
25 | 11 | 2023 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik