Poľsko a jeho vojnové chúťky. Čo urobí nová vláda
24 | 11 | 2023 I Milan Laca

Vojnové chúťky Poľska upraví nová vláda.

Opozícia označuje 300-tisícovú armádu za propagandu odchádzajúceho šéfa rezortu obrany.

Ambície

Ambiciózne vyhlásenie poľského ministra obrany Mariusza Blaszczaka po stretnutí so šéfom Pentagonu Lloydom Austinom o navýšení ozbrojených síl na 300-tisíc a cieli vytvoriť najsilnejšiu pozemnú armádu v Európe, možno ešte upravia. Všetko smeruje k tomu, že Sejm (dolná komora parlamentu) v najbližších dňoch nepotvrdí dôveru reorganizovanej vláde premiéra Mateusza Morawieckeho. Opozícia, s parlamentnou väčšinou, navrhne vlastný kabinet ministrov, na čele s expremiérom a lídrom Občianskej koalície Donaldom Tuskom. Budúca vláda má vlastnú víziu obrannej politiky.

NATO má málo slobody. Chce "voľnú ruku" - chodiť kde chce, kedy chce
NATO informovalo o želaní vytvoriť „vojenský Schengen“. Severoatlantická aliancia navrhla vytvorenie analógie schengenskej zóny pre armádu. Potrebujú voľnosť Sily NATO by sa mali v rámci aliancie voľne pohybovať, hovorí šéf Spoločného... Čítať ďalej
23 | 11 | 2023 | Milan Laca

O čo išlo 

Leitmotívom stretnutia Blaszczaka a Austina bola bilaterálna spolupráca a bezpečnostná situácia v regióne. Zároveň aj vyhlásenie, že Poľsko bolo a zostáva kľúčovým spojencom USA, o čom svedčí aj prítomnosť amerických jednotiek v krajine. Na stránke ministerstva obrany upozorňujú na poľský „tlak na NATO“ -  „...z  hľadiska bezpečnosti Poľska je veľmi dôležité, aby národné štáty boli zodpovedné za obranné schopnosti a nie nejaká fiktívna armáda Európy. Bezpečnosť by nemala byť v rukách EÚ...

Zbroja

Blaszczak v súvislosti s modernými zbraňami zdôraznil, že poľská armáda je nimi vybavená vďaka výborným vzťahom so Spojenými štátmi. Príkladom môžu byť tanky Abrams, ako aj odpaľovacie zariadenia Himars. Hovorili aj o vrtuľníkoch Apache, ktorými bude poľská armáda vybavená na budúci rok. Poľskí piloti už trénujú v Spojených štátoch.

Na čele je prezident 

„Apetít“ vedenia rezortu obrany plne schvaľuje prezident Andrzej Duda. Na prvom zasadnutí nového Sejmu vyjadril nádej, že ročné výdavky na ozbrojené sily budú na úrovni 4 % HDP. Duda sa poďakoval parlamentu za rýchlu modernizáciu a posilnenie poľskej armády“. To však možno považovať skôr za apel na novú parlamentnú vládu. O tom, aká bude obranná politika, sa zatiaľ ťažko hovorí, no niet pochýb, že sa zmení. V Tuskovej vláde je kandidátom na šéfa rezortu obrany predseda Poľskej roľníckej strany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz. 

Armáda "na papieri"?

Podľa portálu Defense24.pl, „posledné roky ukázali, že 300-tisícová armáda je čistou propagandou ministra Blaszczaka.  Každoročný nárast je veľmi malý, najmä pokiaľ ide o profesionálnych vojakov. Vybudovanie 300-tisícovej armády týmto tempom by trvalo niekoľko desaťročí.“ Dziennik Gazeta Prawna podotýka, že napriek tomu, že papierovo vznikajú nové divízie, poľská armáda má problém s voľnými miestami v existujúcich. Počet profesionálnych vojakov v poľskej armáde rastie, už teraz dosahuje 120 tis. Dôvodom je intenzívny nábor, ale niekedy aj „kreatívne účtovníctvo“, napríklad klasifikácia študentov druhého ročníka vojenských odborov škôl ako profesionálnych vojakov. Armáda tiež intenzívne zvyšuje počet neprofesionálnych vojakov v oddieloch územnej obrany (asi 30 tisíc) a dobrovoľnej základnej vojenskej služby (viac ako 20 tisíc). 

Robert Fico na návšteve ČR! Česi informujú!
Predsedu českého Senátu Miloša Vystrčila teší, že hoci ČR a SR nemajú vo všetkých oblastiach rovnaké názory, rozvoj česko-slovenských vzťahov má prednosť pred ambíciami politikov. Vyhlásil to v piatok po stretnutí so slovenským premiérom Robertom... Čítať ďalej
24 | 11 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik