PANIKA V BRUSELI! Orbán sa vyhráža vetovaním peňazí pre Ukrajinu!
25 | 11 | 2023 I Diana Zaťková

Žiada zmenu vojnovej stratégie! Maďarský premiér Viktor Orbán napísal list do Bruselu, v ktorom upozornil, že využije svoje právo veta na zablokovanie financovania EÚ pre Ukrajinu a prístupový proces na prijatie krajiny do bloku. Požaduje „zásadnú diskusiu“ o stratégii bloku pre vojnu, informuje americký Breitbart.

Veľké plány Bruselu môže zmariť Budapešť

Keďže finančné prostriedky Európskej únie pre Ukrajinu koncom roka vyschnú a expanzívni eurokrati sa snažia rýchlo začleniť čiastočne okupovaný štát do svojich radov, veľké plány Bruselu môže zmariť Budapešť. Konzervatívny vodca Viktor Orbán totiž prisahá, že to neurobí. Chce zablokovať ďalšiu vojenskú pomoc, ale aj prístupný proces Ukrajiny, pokiaľ EÚ nebude skutočne zápasiť s realitou na mieste.

Maďarský premiér vo svojom liste adresovanom predsedovi Európskej rady Charlesovi Michelovi a ďalším národným lídrom uviedol, že pokračovanie financovania a prijímania Ukrajiny do EÚ je založené na predpoklade, že stratégia Západu v zástupnej vojne proti Rusku bola úspešná. Orbán však podľa nemeckého spravodajského magazínu Der Spiegel poznamenal, že kyjevská „jarná“ protiofenzíva väčšinou zlyhala a bojové línie zostali statické.

Neschopnosť Ukrajiny získať späť svoje územie od Rusov by podľa neho mala vyvolať „zásadnú diskusiu“ o stratégii Európy.

Financovanie je garantované len do konca roka

Od invázie pred takmer 21 mesiacmi poskytla Európska únia Ukrajine celkovo 85 miliárd eur. Financovanie je však garantované len do konca roka, čo znamená, že Orbánova hrozba veta pravdepodobne vyvolá v Bruseli paniku. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vyzvala na ďalšie kolo financovania vo výške 50 miliárd eur. Ukrajina by ďalej profitovala zo 186 miliárd eur, ak by bola prijatá do Európskej únie.

Von der Leyenová, Zelenskyj, foto: Shutterstock

Orbán vo svojom prejave tento týždeň varoval, že nálada americkej verejnosti sa obracia proti pokračujúcemu financovaniu vojny na Ukrajine a že ak sa budúci rok vo Washingtone dostanú k moci republikáni, Európa bude prinútená financovať konflikt sama. „Európa je čoraz chudobnejšia, nemá peniaze na takú veľkú krízu,“ poznamenal premiér.

Počas vojny na Ukrajine bol premiér Orbán jedným z mála lídrov v Európe, ktorí dôsledne vyzývali na mierové rokovania s cieľom ukončiť konflikt, a bol za svoj postoj ostro kritizovaný.

Maďarský líder tiež spochybnil myšlienku prijatia Ukrajiny do Európskej únie a uviedol, že zostáva veľa otázok o praktickosti takéhoto kroku. Orbán si v zásade položil otázku, čo by pre EÚ znamenalo absorbovať krajinu aktívnu vo vojne.

Žiadna patová situácia! UKRAJINA PREHRÁVA
Ukrajina sa bude musieť podriadiť! Vojnový optimizmus, ktorý zachvátil západné médiá v roku 2022, sa vytratil. Čoraz viac ľudí diskutuje o vyhliadkach na prímerie a samotný Zelenskyj je pod tlakom, aby začal rokovania s Ruskom. Tí istí experti,... Čítať ďalej
24 | 11 | 2023 | Diana Zaťková

Spustí sa tretia svetová?

Aj keď blok nemá spoločný obranný pakt ako vojenská aliancia NATO, ešte sa uvidí, či hraničný spor medzi Ruskom a Ukrajinou v budúcnosti prinúti ďalšie európske mocnosti zapojiť sa do boja proti Moskve a potenciálne spustí tretiu svetovú vojnu.

Na 14. a 15. decembra je naplánovaný summit na tému postupu Ukrajiny. Tento proces však môže pokračovať len vtedy, ak s tým budú súhlasiť všetky členské štáty, pričom každá krajina bude mať právo veta. Okrem toho, že má právomoc blokovať vstup Ukrajiny do EÚ, má Orbán aj  podobné veto v súvislosti s ašpiráciami Ukrajiny na vstup do NATO.

Maďarský líder okrem nastolenia otázok o myšlienke prijatia krajiny, ktorá je momentálne vo vojne, vyjadril aj obavy z nekontrolovateľnej korupcie na Ukrajine, ktorá je v rozpore s normami EÚ pre členské štáty. Aj problémy okolo porušovania práv etnických Maďarov na Ukrajine sú dlhodobo jablkom sváru medzi oboma krajinami.

Predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsola a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, foto: Shutterstock

Eurokrati v Bruseli boli oveľa viac nadšení z perspektívy rozšírenia svojho vplyvu prijatím Ukrajiny, pričom šéfka komisie Ursula von der Leyenová vyhlásila, že nasledujú „volanie histórie“. Predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsola medzitým navrhla, aby Ukrajina dostala mimoriadnu výnimku, aby sa vyhla typicky zdĺhavému procesu a aby jej bolo umožnené vstúpiť do únie v zrýchlenom časovom rámci.

Príde zima. Prinesie ruské víťazstvá. Situácia
Západné médiá: Ukrajinská zima sa začne ruskými víťazstvami. Ruská armáda je blízko oslobodenia Avdejevky, Marinky a Kupjanska. Postupujú Začiatkom zimy sa ruské jednotky chopili iniciatívy vo všetkých kritických smeroch a sektoroch frontu – pri... Čítať ďalej
24 | 11 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik