Kremeľ o chúťkach NATO na "vojenský Schengen"
26 | 11 | 2023 I Milan Laca

Kremeľ o „vojenskom Schengene“. 

"Aliancia vždy považovala našu krajinu za pomyselného nepriateľa," zdôraznil Dmitrij Peskov. Podľa hovorcu Kremľa, Európa odsúva nabok princíp nedeliteľnej bezpečnosti a rozširovanie NATO nemôže viesť k odvetným opatreniam Ruska.
Sobci

„Európa si neželá brať do úvahy naše obavy a odsúva nemenný princíp nedeliteľnej bezpečnosti. To znamená, že hovoria o svojej bezpečnosti na úkor našej,“ povedal hovorca ruského prezidenta. Komentoval vyhlásenie generála NATO Alexandra Sollfranka o potrebe vytvorenia „vojenského Schengenu“, teda oblasti voľného vojenského pohybu, podobnej schengenskej zóne.

NATO má málo slobody. Chce "voľnú ruku" - chodiť kde chce, kedy chce
NATO informovalo o želaní vytvoriť „vojenský Schengen“. Severoatlantická aliancia navrhla vytvorenie analógie schengenskej zóny pre armádu. Potrebujú voľnosť Sily NATO by sa mali v rámci aliancie voľne pohybovať, hovorí šéf Spoločného... Čítať ďalej
23 | 11 | 2023 | Milan Laca

Stále hrozia

"Chcem opäť zdôrazniť, že je to NATO, kto neustále presúva svoju infraštruktúru blízko našich hraníc. My sa neposúvame k infraštruktúre NATO. Je to NATO, ktoré sa posúva k nám. To nemôže spôsobiť naše obavy a toto nemôže len podnietiť protiopatrenia na zaistenie našej bezpečnosti,“ zdôraznil tlačový tajomník Kremľa. Na upresňujúcu otázku, či Kremeľ považuje takéto vyhlásenia za riziko ozbrojeného konfliktu medzi Ruskom a Európou, alebo za ďalšiu konfrontáciu aliancie s Ruskom, Peskov odpovedal: "Skôr to druhé."

Večný nepriateľ

"Aliancia vždy považovala našu krajinu za pomyselného nepriateľa. Teraz považuje našu krajinu za zjavného nepriateľa. Nejde o nič iné, len o podnecovanie napätia v Európe, čo má svoje dôsledky," uviedol hovorca Kremľa.

NATO sa ponáhľa

Šéf logistiky NATO Sollfrank povedal, že by si želal „vojenský Schengen“, oblasť voľného prechodu vojenského nákladu po Európe, podobnú politickej schengenskej zóne, ktorá umožňuje voľný pohyb vo väčšine krajín EÚ. "Dochádza nám čas. Čo nestihneme v čase mieru, nebude pripravené v prípade krízy alebo vojny," citovala Sollfranka tlačová agentúra Reuters. "Musíme byť vpredu. Musíme pripraviť scénu ešte predtým, ako bude uplatnený článok 5 (zakladajúcej Washingtonskej zmluvy NATO o kolektívnej obrane)," povedal Sollfrank.

Šesť rokov úsilia

Európska únia a NATO sa zapojili do vytvorenia „vojenského Schengenu“ na jeseň 2017. Iniciatívu pôvodne predložili viacerí politici z pobaltských štátov a aktívne ju podporovala vtedajšia šéfka zahraničnej politiky EÚ Federica Mogheriniová. Úsilie o vytvorenie tohto systému sa stalo hlavnou úlohou programu EÚ PESCO (Permanent Structured Cooperation) ,zriadeného v tomto roku na prehĺbenie obrannej spolupráce. Ako kľúčový prvok programu boli stanovené projekty na rozšírenie a posilnenie európskej dopravnej infraštruktúry vrátane ciest, železníc, mostov, tunelov, prístavov a letísk, s cieľom využiť čo najviac dopravných spojení na prepravu ťažkého a veľkého vojenského materiálu.

Poľsko a jeho vojnové chúťky. Čo urobí nová vláda
Vojnové chúťky Poľska upraví nová vláda. Opozícia označuje 300-tisícovú armádu za propagandu odchádzajúceho šéfa rezortu obrany. Ambície Ambiciózne vyhlásenie poľského ministra obrany Mariusza Blaszczaka po stretnutí so šéfom Pentagonu Lloydom... Čítať ďalej
24 | 11 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik