Gaza: Výmena rukojemníkov a väzňov začala
25 | 11 | 2023 I Milan Laca
Prvú skupinu rukojemníkov prepustili v pásme Gazy.
Rukojemníci sa vracajú
„Skupina 13 izraelských rukojemníkov prepustených Hamasom prekročila egyptskú hranicu,“ potvrdili o niečo neskôr The Times of Israel. Navyše, ako píše Haaretz, do židovského štátu už dorazila aj skupina 12 rukojemníkov z Thajska, ktorých prepustili v pásme Gazy.
 
Izraelské obranné sily informovali, že oslobodení rukojemníci sa už nachádzajú na izraelskom území, od hranice pásma Gazy a Egypta ich sprevádzali vojaci IDF a členovia spravodajskej služby Shabak. So svojimi rodinami sa stretnú v zdravotníckych strediskách, kde sa podrobia vyšetreniu. 
IDF požiadala verejnosť, aby "bola trpezlivá a citlivá a rešpektovala súkromie navrátilcov a ich rodín". Hamas súhlasil aj s prepustením thajských občanov bez akýchkoľvek podmienok. Thajský premiér, s odvolaním sa na predbežné údaje informoval, že 12 jeho spoluobčanov prepustili.
Prímerie medzi Izraelom a Hamasom vstúpilo do platnosti
Očakávaná štvordňová dohoda o prímerí medzi Izraelom a islamistickou teroristickou organizáciou Hamas, ktorá dominuje v pásme Gazy, vstúpila do platnosti v piatok ráno (24.11). V rámci dohody sprostredkovanej katarskou a egyptskou vládou a... Čítať ďalej
24 | 11 | 2023 | Gabriela Fedičová
Aj Izrael prepúšťal

Izrael 39 palestínskych žien a tínedžerov predtým zadržiavaných vo väzniciach výmenou za prepustenie 13 rukojemníkov, uvádzajú blízkovýchodné médiá s odvolaním sa na katarské ministerstvo zahraničných vecí.

Dohoda

V piatok ráno Channel 13 informoval, že izraelská väzenská správa dostala zoznam 39 palestínskych väzňov, ktorých prepustenie má byť súčasťou dohody. Okolo poludnia izraelského času mali túto skupinu previezť do väzenia Ofer na Západnom brehu Jordánu.

Prímerie
V piatok ráno (24.11.2023) vstúpilo do platnosti štvordňové prímerie medzi Izraelskými obrannými silami (IDF) a palestínskym hnutím Hamas, ktoré sa podarilo dosiahnuť prostredníctvom Kataru a Egypta . Podľa uzavretých dohôd bude v rámci dohody každý deň vchádzať do pásma Gazy 200 kamiónov s humanitárnou pomocou a štyri s palivom a plynom pre domácnosti. Strany sa dohodli na zastavení bojov na štyri dni, aby si vymenili desiatky rukojemníkov a zadržaných.
Bude nová veľká vojna? USA chystajú prekvapenie?
"Bude vojna." Z koho urobia USA novú „Ukrajinu“... USA používajú na Taiwane rovnaké metódy ako na Ukrajine. Ten istý scenár Spojené štáty chcú vyvolať konflikt s Čínou, aby vojensko-priemyselný komplex naďalej dostával zákazky. Preto na Taiwane... Čítať ďalej
22 | 11 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!