V Číne sa znovu objavil nový vírus. Spôsobuje zápal pľúc u detí
23 | 11 | 2023 I Ivan Mihale

Choré deti zaplavili čínske nemocnice, pretože epidémia zápalu pľúc spôsobená zatiaľ neznámym vírusom eskaluje v mestách po celej krajine vrátane Pekingu.

ProMed, rozsiahly, verejne dostupný monitorovací systém, ktorý monitoruje ohniská chorôb ľudí a zvierat po celom svete, vydal v utorok neskoro večer oznámenie s podrobnosťami o hlásenom prepuknutí "nediagnostikovanej pneumónie" u detí.

Podľa českého ministra zdravotníctva Vlastimila Váleka (TOP 09) sa o novom víruse z Číny vie len málo. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), ktorá požiadala Čínu o podrobnejšie informácie, by podľa neho mala byť aktívnejšia. Válek to povedal novinárom vo štvrtok na konferencii Prostafórum 2023.

"Toto je predbežná informácia od Svetovej zdravotníckej organizácie, nie sú tam žiadne podrobnosti," povedal Válek.

ProMed upozornil aj na covid

Koncom decembra 2019 spoločnosť ProMed upozornila mnohých lekárov a vedcov vrátane vysokopostavených predstaviteľov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) na pozornosť mnohých lekárov a vedcov na záhadný vírus, ktorý bol neskôr pomenovaný SARS-Cov-2.

Najnovšia správa, založená na správe taiwanského spravodajského kanála FTV News, uviedla, že nemocnice v hlavnom meste Peking a Liaoning, takmer 500 kilometrov severovýchodne od hlavného mesta, zápasia s prílevom detí so zápalom pľúc.

"Mnohí, mnohí z nich boli hospitalizovaní," povedal Wei, obyvateľ Pekingu, pre FTV News. "Nekašlú, majú vysokú horúčku a u mnohých z nich sa vyvinú pľúcne lymfatické uzliny."

ProMed: "Táto správa naznačuje, že ide o rozsiahle prepuknutie nediagnostikovaného respiračného ochorenia... Nie je vôbec jasné, kedy táto epidémia začala, pretože by bolo nezvyčajné, keby bolo toľko detí postihnutých tak rýchlo. Správa nespomína, že by boli postihnutí dospelí, t. j. pedagogickí pracovníci, čo naznačuje, že je to obzvlášť rozšírené v školách."

Reakcia na postcovidové uvoľnenie?

Epidémia však môže súvisieť s mykoplazmovou pneumóniou, akútnym zápalom pľúc infekčného pôvodu spôsobeným jednobunkovým mikróbom Mycoplasma pneumoniae. Postihuje najmä malé deti a teraz sa údajne rýchlo šíri, keďže Čína vstupuje do svojej prvej zimy bez zavedenia prísnych blokád COVID-19.

Toto ochorenie sa vyznačuje kašľom. Má tendenciu byť suchá, dráždivá a príležitostne paroxyzmálna a môže sa stať významným znakom infekcie. Medzi ďalšie príznaky patrí bolesť hrdla, únava a dlhotrvajúci kašeľ, ktorý môže trvať týždne alebo mesiace. V závažných prípadoch sa môže nakoniec vyvinúť do zápalu pľúc.

"Iné krajiny, vrátane Spojeného kráľovstva a USA, zaznamenali podobný nárast chorôb, ako sú ochorenia dýchacích ciest a chrípka po tom, čo úrady zrušili pandemické obmedzenia, pretože roky potlačeného obehu zasiahli imunitu obyvateľstva," uviedol The Telegraph.

Zvládame to, hlásia nemocnice

Minulý mesiac čínske médiá informovali, že nemocnice v celej krajine zaznamenali nárast infekcií, pričom zhluky prípadov sa často vyskytujú v školách a materských školách.

"Toto je prvá vlna infekcií mykoplazmovou pneumóniou, odkedy bola začiatkom tohto roka zrušená väčšina blokád COVID-19," povedal pre China Daily Zhou Huixia, riaditeľ Detského zdravotného centra v siedmom zdravotnom stredisku všeobecnej nemocnice ľudovej armády.

"Zdá sa, že vlna je obzvlášť divoká od štátneho sviatku začiatkom októbra," dodala. "V porovnaní s predchádzajúcimi rokmi sme zistili viac pacientov so zmiešanými infekciami, rezistenciou na lieky a ťažkou pneumóniou," dodala.

Varovala, že intenzívna vlna infekcií by mala vyvrcholiť v novembri a môže sa zhodovať s nárastom ďalších infekčných respiračných ochorení potlačených počas proticovidového lockdownu.

Vlny respiračných ochorení

Minulý mesiac Li Yuchuan, riaditeľ ambulantného oddelenia pekinskej detskej nemocnice, tiež povedal China Voice, že nemocnica tento rok bojuje s detskými respiračnými ochoreniami.

"Prvý vrchol nastal od polovice do konca februára do konca marca, keď bola hlavnou príčinou chrípka; druhá sa vyskytla v máji, keď sa objavili rôzne patogény, ako napríklad RSV; tretia sa objavila v septembri," povedal Li a dodal, že zariadenie muselo zvýšiť kapacitu, aby sa s tým vyrovnalo.

Nedávny nárast mykoplazmatickej pneumónie tiež vyvolal obavy z rastúcej rezistencie na antibiotiká, pretože baktéria čoraz viac obchádza makrolidy, preferovanú triedu liekov, pričom Čína má najvyššiu mieru rezistencie na svete.

"U pacientov sú stále vážne prípady, ale kritických prípadov je veľmi málo a doteraz nedošlo k žiadnym úmrtiam súvisiacim s touto chorobou," povedal pre China Daily Hua Shaodong, pediater v pekinskej detskej nemocnici. "Priemerná dĺžka hospitalizácie je okolo sedem až štrnásť dní."

Čo sa to DEJE? Ďalšie úmrtie mladej športovkyne
Svet športu sa ešte nespamätal zo smrti iba 16-ročnej gymnastky Mie Sophie Lietkeovej a už ho zasiahla ďalšia krutá rana. Atletika prišla o obrovský talent. Športová federácia potvrdila tragické dohady o smrti mladučkej bežkyne. Vo veku 21 rokov... Čítať ďalej
23 | 11 | 2023 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik