CENY ŠPLHAJÚ K NEÚNOSNOSTI! Slováci už musia siahať na svoj majetok
23 | 11 | 2023 I Eka Balašková

Slováci chudobnejú! A nie sú to len nejaké výkriky politikov a ich štatistík. Svedčí o tom naše správanie sa v obchodoch, či to, že mnohí siahajú na svoje majetkové rezervy. Môžu za to nárast cien a inflácie, ktorá nás donútila naše výdavky riadne prehodnotiť. Bude s tým nová vláda vedieť niečo urobiť?

Podľa prieskumu Plusky sa Slováci zatiaľ neuskromňujú v kuchyni a doprajú aj vzdelanie svojim deťom. Naopak, škrtajú na dovolenkách, pri kúpe auta. Mnohí sú rodinnou ekonomickou situáciou donútení auto, či iný majetok predať. Inflácia pritom na Slovensku rastie a sme ďaleko nad priemerom.

Uskromňujeme stále viac a viac

Do košíkov si ukladáme menej tovaru a aj ten je lacnejší. Inflácia je však rýchlejšia – mnohí Slováci škrtli v rozpočte napríklad nákup auta, dovolenku či nákup šperku, skresali kozmetiku. Jediné, v čom sa podľa Plusky neobmedzujeme, je jedlo a vzdelávanie.

O čosi menej domácností výraznejšie priškrtili svoje výdavky na zábavu, elektroniku, či knihy. Mnohí tiež šetria na koníčkoch, vybavení domácnosti, ale aj oblečení.

Naopak, Slováci zatiaľ nešetria na aktivitách a vzdelaní svojich detí, či stravovaní.

Robíme stále viac

Prieskum Plusky ukázal, že Slováci kvôli príjmu menia svoje zamestnanie. V tomto roku o tom uvažovala polovica opýtaných, desať percent úvahy aj realizovali a 14 percent opýtaných si kvôli financiám našlo ďalšiu prácu.

Prieskum tiež ukázal, že jedenásť percent Slovákov situácia donútila predať hodnotnejšiu vec. Väčšinou šlo o spotrebiče, auto, či motorka, ale aj šperky, či dokonca oblečenie a obuv. Až osem percent respondentov sa muselo vzdať vlastnej nehnuteľnosti.

Ilustračné foto: SITA

Najvyššia inflácia v EÚ

Štatistiky hovoria, že v rámci EÚ má Slovensko najvyššiu infláciu. Októbrové čísla presiahli sedem percent, európsky priemer nedosahuje ani tri percentá.

„Na medziročnej báze prišlo k nárastu týchto cien o 7,1 %, oproti predchádzajúcim mesiacom ide o evidentné spomalenie. Ide tak o najnižšiu úroveň inflácie od začiatku roka 2022. Medzimesačne sa však ceny mierne zvýšili, a to o 0,2 %,“približuje analytička WOOD & Company Eva Sadovská.

Nový reťazec na Slovensku: Zničí Biedronka slovenských potravinárov?
Pamätáte si na príchod modro-žlto-červeného reťazca na Slovensko? Novo otvorené prevádzky zažili „revolúciu“ v podobe nákupov aj dvadsiatich kilogramov banánov. Pred zhruba dvadsiatimi rokmi na príchod Lidlu doplatilo množstvo drobných rodinných... Čítať ďalej
16 | 11 | 2023 | Eka Balaskova

Na potraviny míňame najviac

Už tradične najvyššiu položku v rozpočte tvoria potraviny a bývanie.

„Kým v októbri 2022 urobili Slováci a Slovenky nákup potravín napríklad za 100 eur, v októbri 2023 ich ten istý nákup vyšiel na 109 eur. Za zmienku však stojí porovnanie nákupov za posledné dva roky, t. j. ak sme v októbri 2021 urobili nákup za 100 eur, tak teraz nás vyjde na vyše 137 eur,“vyčíslila Sadovská. Ak sa pozrieme na ceny bývania, rast cien sa spomalil na 5,8 desatín percenta.

Zdroj FOTO - TASR | Ladislav Kamenický v NR SR

Čo s tým vie robiť vláda?

„Zabezpečenie dôsledného monitoringu vývoja cien základných potravín, v prípade neprimeraného zdražovania prijatie nevyhnutných opatrení na nápravu tohto stavu“  je jedno z opatrení, ktoré v PVV avizuje štvrtá vláda Roberta Fica. Domácnosti teda zatiaľ veľmi s pomocou štátu rátať namôžu. Niečo sa dá ušetriť aj konsolidáciou - spojením viacerých úverov do jedného. Podľa prieskumu Plusky sa pre ňu rozhodlo takmer 20 percent opýtaných. Až 45 percent Slovákov spláca pôžičku, až 29 percent ľudí má viac, ako päť pôžičiek.

Pozrite na tú mzdu! Mnohým občanom sa z tej SUMY aj hlava zakrúti
Sveta žiť! Po tejto informácii vás vôbec neprekvapí, že pani prezidentka je ochotná zniesť aj trochu kritiky. Najviac z troch najvyšších ústavných činiteľov zarobila v roku 2022 prezidentka SR Zuzana Čaputová. Nasleduje Eduard Heger, ktorý minulý... Čítať ďalej
23 | 11 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!