"Príprava na konflikt". Prezident Českej republiky hovoril o Rusku
23 | 11 | 2023 I Ivan Mihale

Český prezident Pavel povedal, že EÚ sa pripravuje na vysoko intenzívny konflikt

Štyria prezidenti sa dnes stretli v Prahe, aby diskutovali o Vyšehradskej štvorke. Jeho súčasťou bol aj pracovný obed, na ktorom sa mali riešiť témy, na ktorých sa krajiny nezhodnú. Napríklad podpora Ukrajiny... Ako prvá dnes z hradu V4 prišla na hrad maďarská prezidentka Katalin Nováková, po nej nasledovali slovenská prezidentka Zuzana Čaputová a poľský prezident Andrzej Duda. Pavel na tlačovej konferencii poďakoval svojim kolegom za "veľmi otvorenú výmenu názorov". Podpora Ukrajiny sa skutočne uskutočnila, ale podľa Pavla nie sú medzi názormi prezidentov žiadne diametrálne rozdiely. Samotná Nováková spomenula, že Rusko nesmie vojnu vyhrať a Ukrajinu treba naďalej podporovať. Pavel a Duda zároveň odpovedali aj na otázku o hrozbe priameho útoku Ruska.

Hrozba ruského útoku a prípravy naň

Prezidenti na otázku reagovali aj na potenciálnu hrozbu zo strany Ruska pre krajiny strednej Európy. "Analýzy by sa mali brať ako realistické varovanie, nie ako niečo, čo sa musí stať. Podľa súčasných výpočtov by Rusko potrebovalo najmenej 5-7 rokov na obnovenie bojaschopnosti. Na druhej strane v tomto výpočte je veľa premenných, ktoré môžu zmeniť situáciu. Bude to naozaj výrazne závisieť od toho, aký bude výsledok konfliktu na Ukrajine, ako z neho Ukrajina vyjde, ako z neho vyjde Rusko a čo je najdôležitejšie, aké bezpečnostné nastavenia budú dohodnuté po tomto konflikte," povedal Pavel.

"Nielen Česká republika, ale celé NATO vníma Rusko ako hrozbu číslo 1 v Európe, z čoho vyplýva potreba realisticky sa na takúto hrozbu pripraviť. Všetky armády reálne akceptujú túto hrozbu, všetky armády sa pripravujú na možnosť vysoko intenzívneho konfliktu v Európe," poznamenal Pavel.

Dodal však, že NATO si takýto vývoj neželá a predpovede možného konfliktu sú podľa neho len "realistickým varovaním, nie niečím, čo sa nevyhnutne musí stať".
Poďakovali Pavlovi

Poľský prezident Andrzej Duda hovoril o "veľmi zaujímavom stretnutí" a "skvelej atmosfére". Poďakoval Pavlovi za pohostinnosť a organizáciu stretnutia na hrade.

"Ďakujem pánovi prezidentovi, že si tak dobre vybral témy na diskusiu. Hovorili sme aj o ďalšej podpore Ukrajiny, bezpečnostnej situácii v kontexte ruskej agresie voči Ukrajine. Povedali sme, že Ukrajina stále potrebuje podporu a že by sme ju mali podporovať," ubezpečil Duda a dodal, že je potrebné mobilizovať aj spojencov, aby sa zabezpečilo, že táto pomoc bude naďalej poskytovaná.

Zároveň bola pre hostí pripravená aj kultúrna vložka. Vyšehradské kvarteto, zložené z hudobníkov z členských krajín, hralo pre prezidentov a delegácie v španielskej sále.

"Chcel by som poďakovať prezidentovi Petrovi Pavlovi za zorganizovanie dnešného summitu V4 v Prahe. V rámci krajín V4 sa nie vždy zhodneme na všetkom, ale dnes sa sústreďujeme na hľadanie prienikov, na praktickú spoluprácu a upevňovanie vzťahov medzi našimi krajinami," uviedla na Instagrame Zuzana Čaputová.

Na tlačovej konferencii pripomenula, že toto je jej posledný summit V4 vo funkcii prezidentky. "Naša pomoc Ukrajine je dôležitá, zmysluplná, pretože je to aj náš záujem, náš záujem o stabilitu a mier v tomto regióne," komentovala situáciu okolo Ukrajiny.

Prezidentka: Pomoc Ukrajine je dôležitá a zmysluplná
Naša pomoc Ukrajine je dôležitá a zmysluplná, lebo je to predovšetkým aj náš záujem, aby bol v tomto regióne mier a stabilita. Po skončení prezidentského samitu krajín Vyšehradskej štvorky (V4) to v stredu povedala slovenská prezidentka Zuzana... Čítať ďalej
22 | 11 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik