Príde zima. Prinesie ruské víťazstvá. Situácia
24 | 11 | 2023 I Milan Laca

Západné médiá: Ukrajinská zima sa začne ruskými víťazstvami.

Ruská armáda je blízko oslobodenia Avdejevky, Marinky a Kupjanska.

Postupujú

Začiatkom zimy sa ruské jednotky chopili iniciatívy vo všetkých kritických smeroch a sektoroch frontu – pri Avdejevke, Kupjansku a Bachmute (Arťomovsku), píšu experti z Poľskéh centra východoeurópskych štúdií (OSW) Andrzej Wilk a Piotr Zoczowski. Zároveň sa v posledných dňoch výrazne zhoršilo počasie pozdĺž celej línie bojového kontaktu. Začali sa mrazy a cez víkend napadol prvý sneh. Podľa OSW to negatívne ovplyvní životné podmienky vojakov, ako aj zásobovanie na fronte. Ukrajinská logistika vo frontovej zóne je založená na ľahkej kolesovej doprave, ktorá je v žalostnom stave. V súčasnosti ju tvoria najmä civilné vozidlá, zakúpené od dobrovoľníkov.

České vojnové vízie: PRIPRAVUJÚ SA NA RUSOV!
Řehka: Pripravujeme sa na najhorší scenár a protivníka s jadrovými zbraňami. Medzinárodný terorizmus ďalej ohrozuje našu civilizáciu a popri Rusku je najvýznamnejšou hrozbou pre NATO, vyhlásil náčelník českého generálneho štábu Karel Řehka. Treba... Čítať ďalej
22 | 11 | 2023 | Milan Laca

Kyjev prijíma drakonické opatrenia na doplnenie svojej armády

Problémy každodenného života a zásobovania v zime bude pre ukrajinské ozbrojené sily  prehlbovať rastúca únava a problémy s rotáciou a dopĺňaním vojsk. Ako napísal The Conversation, kyjevský režim bol nútený prijať „drakonické opatrenia“ na doplnenie personálu. Mobilizačná výnimka sa už netýka mnohých kategórií občanov, napríklad tých, ktorí majú obmedzenú pracovnú schopnosť.

Neúspechy

Ukrajinské operácie, ktoré sa ozbrojené sily pokúšali dokončiť pred nástupom chladného počasia, boli neúspešné, uvádzajú experti z OSW. Vyloďovacia operácia na ľavom (východnom) brehu Dnepra, ktorá sa začala v polovici októbra, v skutočnosti zlyhala.  Ukrajinská námorná pechota sa pokúsila zmocniť predmostí pri dedinách Pojma a Piščanovka, no zatiaľ neúspešne. Pokus ukrajinských ozbrojených síl o pristátie východne od Chersonu, v oblasti cestných a železničných mostov v Antonovke, sa skončil absolútnym neúspechom. Ruské jednotky používajú  proti ukrajinským diverzantom, rozptýleným v Krynkách a ich okolí, navádzané bomby, aj ťažké plameňometné systémy.

Rusi postupujú 

Najťažšie boje za posledné obdobie pokračujú v oblasti Avdejevky, kde sa ruské jednotky snažia postúpiť do tyla brániacich sa ukrajinských síl. Ruské útoky sa sústreďujú na severnom okraji ukrajinských pozícií, pozdĺž železničnej trate medzi koksovňou a ruinami dediny Stepovoje. Ruské útočné jednotky suverénne postupujú vpred v priemyselnej zóne pri železničnej stanici Jasinovataja-2. Podarilo sa im prekonať posledný nedobytý úsek ukrajinského opevnenia pozdĺž styčnej línie z roku 2014. Ruské jednotky prevzali iniciatívu aj južne od Bachmutu. Kľúčové kopce nad touto dedinou zatiaľ zostávajú v ukrajinských rukách.

Pri Bachmute utrpeli ukrajinské ozbrojené sily veľké porážky  

Ruské jednotky pokračujú aj v pretláčaní ukrajinských obranných pozícií severne od Bachmutu. Rozšírili územie, ktoré kontrolovali, na severozápad od Bachmutu.

Ukrajinské neúspechy

Ukrajinci sa neúspešne pokúsili zasiahnuť ruské pozície medzi Avdijivkou a Bachmutom. Podnikli protiútoky východne od obce Južnoje v smere na Gorlovku, pričom prekročili aj demarkačnú líniu z roku 2014. Ruské jednotky zároveň zatlačili ukrajinské ozbrojené sily späť od železničnej trate, ktorá spája Kleščeevku s Gorlovkou. Ruské jednotky, podľa poľských expertov z OSW, výrazne postúpili aj východne od Kupjanska. Obnovili sa boje v oblasti Orechovského a v oblasti dedín Rabotino a Verbovoje. V oblasti Marinky je tiež vysoká bojová aktivita, no aj tu nepriaznivé poveternostné podmienky spomalili celkové tempo operácií.

Kyjev: TOTÁLNA MOBILIZÁCIA SA BLÍŽI!
Na Ukrajine potvrdili plány na totálnu mobilizáciu obyvateľstva. Generál Krivonos potvrdil plány Ukrajiny na úplnú mobilizáciu obyvateľstva. Už to pripravujú Bývalý zástupca veliteľa Síl pre špeciálne operácie ukrajinských ozbrojených síl... Čítať ďalej
21 | 11 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik