PRI TOMTO SKRÚTI KAŽDÉHO MUŽA! Slovenskí lekári upútali celý svet (FOTO)
23 | 11 | 2023 I Diana Zaťková

Strhujúci príbeh, pri ktorom sa každý muž bude krútiť! Tak opisujú zahraničné médiá osud 44-ročného Slováka, ktorému sa po behu dostala do penisu mučivá krvná zrazenina. Dva dni sa skrúcal v bolestivej erekcii! Slovenskí zdravotníci, ktorí ho liečili, povedali, že zažil čiastočnú segmentálnu trombózu, informuje britský Daily Mail. Môže sa to stať aj vám?

Išiel si zabehať a zostal v dlhodobej erekcii!

 

Amatérsky maratónsky bežec zostal v agónii po tom, čo si išiel zabehať. Beh totiž spustil krvnú zrazeninu, ktorá sa usídlila v jeho penise. Lekári z nemocnice Bory v Bratislave, ktorí sa podelili o jeho úchvatný príbeh v časopise, odhalili, že 44-ročnému Slovákovi sa deň po dlhom behaní vytvorila bolestivá hrčka. Tiež sa sťažoval na erekciu. Napriek tomu nevyhľadal pomoc celé dva dni!

Zdravotníci muža urýchlene previezli na núdzové vyšetrenie magnetickou rezonanciou, ktoré ukázalo, že má krvnú zrazeninu širokú 18 mm. Skenovanie odhalilo, že má zrazeninu v corpus cavernosum (kavernóznom telese - jednej z dvoch trubíc v penise, ktoré sa naplnia krvou, aby vytvorili erekciu). Opísali ju ako „pevnú, bolestivú a fixovanú“. Tento jav bol v literatúre zaznamenaný len niekoľko desiatok-krát. 

Zrazeninu má aj po troch rokoch!

Lekári mu predpísali lieky na riedenie krvi a lieky proti bolesti, ktoré mal užívať každý deň. O týždeň neskôr sa jeho bolesť zmiernila. Zrazenina však bola stále prítomná, a preto denne dostával intravenózne liek, ktorý zabraňuje zväčšovaniu zrazenín alebo ich rozpadu a presunu do pľúc, čo môže byť život ohrozujúce.

Skenovanie magnetickou rezonanciou o šesť mesiacov neskôr ukázalo, že zrazenina sa zmenšila. Zatiaľ čo sa mužove symptómy zmiernili, kontroly ukázali, že zrazeninu má aj po troch rokoch! Ale muž nemal žiadne príznaky a mohol vyvinúť erekciu, povedali lekári.

Len 56 celosvetovo zaznamenaných prípadov

V časopise  Urology Case Reports lekári uviedli, že vedia len o 56 prípadoch zrazenín v kavernóznych telesách, ktoré sú uvedené v lekárskej literatúre. Najčastejšie sa to vyskytovalo u mužov do 30 rokov, pričom častou príčinou bola mikrotrauma tkaniva. Medzi ďalšie časté príčiny patrí šport, intenzívna sexuálna aktivita, užívanie drog a alkoholu alebo zdravotné ťažkosti vrátane  kosáčikovej anémie a trombofílie.

Maratónsky beh, ilustračné foto: Shutterstock

Lekári uviedli, že liečba liekmi proti bolesti a liekmi proti zrážaniu krvi prináša podobné výsledky ako operácia. Zrážanie krvi je, keď krv koaguluje a vytvára zátku. Práve tento proces zastavuje krvácanie po reze alebo poranení. Nebezpečné však môže byť, ak sa v žilách tvoria zrazeniny. Najviac ohrození sú tí, ktorí majú nadváhu, fajčia alebo sú imobilní.

Intenzívne a dlhé behanie – ako napríklad maratónsky tréning – môže tiež viesť k zrazeninám, najčastejšie v nohách. To môže byť spôsobené nečinnosťou po tréningu, zranením spôsobeným opakovaným namáhaním tkaniva a dehydratáciou, ktorá môže spôsobiť zahustenie krvi, hovoria odborníci.

Čo sa to DEJE? Ďalšie úmrtie mladej športovkyne
Svet športu sa ešte nespamätal zo smrti iba 16-ročnej gymnastky Mie Sophie Lietkeovej a už ho zasiahla ďalšia krutá rana. Atletika prišla o obrovský talent. Športová federácia potvrdila tragické dohady o smrti mladučkej bežkyne. Vo veku 21 rokov... Čítať ďalej
23 | 11 | 2023 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!