Nový holandský premiér - NOČNÁ MORA BRUSELU! A Orbán oslavuje
23 | 11 | 2023 I Diana Zaťková

Holandsko volilo! A krajne pravicový holandský víťaz volieb, ktorý podporuje „Nexit“, nebude žiadnym priateľom Bruselu. Zatiaľ čo Geert Wilders v posledných týždňoch zmiernil svoju protiislamskú rétoriku, neexistujú žiadne náznaky, že by chcel po šokujúcom volebnom víťazstve zmierniť svoj euroskepticizmus, informuje POLITICO. Pre Brusel nastanú krušné časy v otázkach klimatickej krízy i podpore Ukrajiny.

Holandsko má nového premiéra! A všetko nasvedčuje tomu, že vláda pod vedením Geerta Wildersa v Haagu bude pre Brusel nočnou morou.

Otrasie sa EÚ v základoch?

Miesto pre Wildersa pri stole summitu EÚ by spolu s ostatnými krajne pravicovými a nacionalistickými lídrami, ktorí sú už vo funkcii, zmenilo dynamiku. Zrazu bude na diskusiu, a dokonca aj zvrátenie politiky siahajúce od opatrení v oblasti klímy až po reformu EÚ a zbrane pre Ukrajinu, oveľa viac hlasov.

Potenciálni stredopraví partneri nevylúčili vytvorenie koalície s Wildersom, ktorý vyšiel ako jasný víťaz. A to aj napriek tomu, že posledných 10 rokov ho centristi držali mimo. Zdá sa, že 60-ročný veterán to s prevzatím moci tentoraz myslí smrteľne vážne. 

Zmiernil niektoré zo svojich najostrejších pozícií, najmä pokiaľ ide o islam – ako je zákaz mešít – a povedal, že je potrebné napraviť väčšie priority. V stredu večer, keď prišli výsledky, sa Wilders vyjadril jednoznačnejšie: „Veľmi dobre chápem, že strany nechcú byť vo vláde so stranou, ktorá chce protiústavné opatrenia,“ povedal. "Nebudeme hovoriť o mešitách, Koráne a islamských školách."

Banáš: SCHYĽUJE SA K PR*SERU! Klamstiev už je priveľa (VIDEO)
Európsku úniu treba prekopať. Schyľuje sa k veľkému pr*seru. K veľkému očisteniu, pretože tých klamstiev, čo sú tu, najmä v médiách, to už kypí z hrnca. To a mnohé ďalšie zaznelo v rozhovore s bývalým politikom, diplomatom a dnes veľmi úspešným... Čítať ďalej
14 | 11 | 2023 | Diana Zaťková

Aj keď je Wilders ochotný vzdať sa svojej požiadavky na referendum o EÚ výmenou za moc, jeho víťazstvo vyvolá v inštitúciách EÚ otrasy. A ak sa centristické strany spoja, aby udržali Wildersa mimo, môžu neskôr zaplatiť cenu od nahnevaných holandských voličov. 

Brexitová roztlieskavačka Nigel Farage v Spojenom kráľovstve ukázal, že na to, aby ste boli silne vplyvní, nemusíte byť pri moci.

Farage, foto: Getty Images

Nacionalisti v Európe rastú

Dominantnou témou holandských volieb bola migrácia. Pre politikov EÚ zostáva naliehavým problémom. S rastúcim počtom migrantov rastie aj podpora krajne pravicových strán v mnohých krajinách Európy. V Taliansku minulý rok získala moc Giorgia Meloni pre svojich Brothers of Italy. Národné zhromaždenie Marine Le Penovej vo Francúzsku zostáva silnou silou a je na druhom mieste v prieskumoch verejnej mienky. V Nemecku sa v posledných mesiacoch na druhé miesto prehupla aj Alternatíva pre Nemecko. 

Vo svojom víťaznom prejave Wilders sľúbil, že bude riešiť to, čo nazval „azylovým cunami“, ktoré zasiahlo Holandsko. 

Hlavným dôvodom, prečo voliči podporili Wildersa v týchto voľbách, je jeho protiimigračná agenda, po ktorej nasleduje jeho postoj ku klimatickej kríze a jeho pozícia v oblasti zdravotnej starostlivosti,“ povedala Sarah de Lange, profesorka politiky na Amsterdamskej univerzite. Mainstreamové strany „legitimizovali Wildersa“ tým, že z prisťahovalectva urobili kľúčový problém, povedala. "Voliči si mohli myslieť, že ak ide o toto, prečo nehlasovať za originál a nie za kópiu?"

Getty Images | Viktor Orbán a Giorgia Meloniová

Čerstvý vietor zmeny

Budúci rok v júni sa v 27 krajinách EÚ konajú voľby do Európskeho parlamentu. 

V ten istý deň, keď si voliči vyberú svojich poslancov, sa v Belgicku konajú všeobecné voľby. Líder krajne pravicovej flámskej nezávislosti Tom Van Grieken, ktorý tiež očakáva veľký prielom, zablahoželal Wildersovi: „Strany ako tá naša sú na ceste do celej Európy,“ povedal. 

Oslavoval aj maďarský premiér Viktor Orbán: „Vetry zmien sú tu!“

Orbán sa radí s národom
Maďarská vláda urobila prieskum medzi voličmi o podpore Ukrajiny. Maďarský kabinet zverejnil otázky s možnosťou výberu z viacerých odpovedí v dotazníku. Poslali ho poštou všetkým voličom v krajine, aby zistili ich názory na kontroverzné témy a ich... Čítať ďalej
17 | 11 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!