Čurilla OSTÁVA mimo službu. Advokát Kubina oznámil rozhodnutie
23 | 11 | 2023 I Ivan Mihale

Minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštók (Hlas-SD), ktorý chcel ukončiť vojnu v polícii, aktuálne čelí odvolávaniu. Napriek tomu, že Špeciálna prokuratúra, pod taktovkou Lipšica urobila krok, ktorým "Čurillovcov" na polícii zabetónovala, a tým získali tzv. status chráneného oznamovateľa, postavil minister Eštok kontroverzných vyšetrovateľov mimo službu.  A tak to aj nateraz zostáva. Čurillov advokát Kubina o tom informuje na sociálnej sieti.

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) ešte v októbri rozhodol o dočasnom pozbavení výkonu štátnej služby šiestich policajtov, tzv. čurillovcov. Odvolal sa na zákon, podľa ktorého sa policajt musí dočasne pozbaviť výkonu služby, ak je dôvodne podozrivý zo spáchania trestného činu. Kubina vtedy označil rozkaz ministra za neplatný. Podotkol, že takýto krok si vyžaduje vzhľadom na ich status chránených oznamovateľov súhlas úradu, ktorý udelený nebol.

Rozhodnutie súdu

„Mestský súd Bratislava IV dnes (23. 11.) zamietol návrh na nariadenie neodkladného opatrenia vo veci Jána Čurillu,“ informoval o advokát vyšetrovateľa Peter Kubina.

„Po dvoch rozhodnutiach v náš prospech tu teda máme prvé rozhodnutie súdu (zatiaľ neprávoplatné, rovnako ako tie dve predchádzajúce), ktoré sa s naším návrhom a právnym názorom nezhodlo a naopak, je v zhode s tým, čo tvrdí naša protistrana ohľadom právomoci civilného súdu vs. správneho súdu,“ uviedol advokát Kubina v statuse.

@zdroj: FB Kubina
Podľa Kubinu je to však v poriadku

„Aj keď sa nám to nepáči, rešpektujeme aj toto rozhodnutie súdu s tým, že jeho východiská i závery považujeme za nesprávne a nestotožňujeme sa s nimi,“ dodal Kubina.

Súčasne avizoval, že na nesprávnosti podrobne poukážu v odvolaní, ktoré v najbližších dňoch podajú a zverejnia. „Čakáme na ďalšie štyri rozhodnutia o návrhoch, ktoré sú odôvodnené identicky. Bojujeme ďalej,“ uzavrel Kubina.

Snaha o zametenie inkvizičných praktík Čurillovcov pretrváva
Kauza Čurillovci je pre väčšinu verejnosti stále hlavolamom. Na jednej strane sú ich podozrivé vypočúvacie metódy podložené zvukovými dôkazmi, na druhej strane prezumpcia neviny trvá. Tá je prejavom korektnosti prístupu prokuratúry i ministerstva... Čítať ďalej
23 | 11 | 2023 | Dušan Janek

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik