Výročie vraždy. Kto zabil Kennedyho? (VIDEO)
22 | 11 | 2023 I Milan Laca

Čo je známe o atentáte na Johna Kennedyho po 60 rokoch.

22. novembra uplynulo presne 60 rokov od atentátu na Kennedyho.
Stále je to záhada

Atentát na 35. prezidenta USA  Johna Kennedyho zostáva jedným z najznámejších a najzáhadnejších zločinov dvadsiateho storočia. Napriek tomu, že ho v krátkom čase bez meškania vyšetrovali, milióny ľudí na celom svete stále neveria oficiálnej verzii  a pátrajú po stopách KGB a CIA. 

Majú jej plné zuby. Pustili sa do nej!
Orbánova strana rozmiestnila bilbordy proti Ursule von der Leyenovej po celom Maďarsku. Vládnuca strana nainštalovala bilbordy, namierené proti predsedníčke Európskej komisie Ursule von der Leyenovej. Nová kampaň Ako píše „ Európska pravda“, s... Čítať ďalej
20 | 11 | 2023 | Milan Laca

Posledný výlet do Texasu

Kennedyho smrteľne postrelili 22. novembra 1963 v Dallase v Texase, počas kampane v prezidentských voľbách v roku 1964. Texas zvolili pre kampaň, pretože to bol štát, kde demokrat Kennedy porazil vo voľbách v roku 1960 republikána Richarda Nixona. Na čele štátu stál vo veku 42 rokov a stal sa najmladším vodcom krajiny v celej jej histórii. Voličov si získal vďaka svojmu hollywoodskemu vzhľadu, statusu dediča miliardového majetku a hrdinu druhej svetovej vojny. Krátko pred vraždou stihol vydať autobiografickú knihu Profily odvahy, za ktorú dostal Pulitzerovu cenu.  

Atentát

Po prílete do Dallasu privítal prezidentský pár dav ľudí. Kennedy veľa komunikoval s voličmi a podával si s nimi ruky. Potom prezidentská kolóna zamierila z letiska do mesta. V kabriolete bol okrem neho  a jeho manželky aj guvernér Texasu John Connelly s manželkou. Po odbočení kolóny na Elm Street bolo počuť výstrely. Jedna guľka zasiahla Kennedyho do chrbta a vyšla cez krk, druhá do hlavy. Zomrel o pol hodiny neskôr v nemocnici.

Atentát v Dallase

Hlavný podozrivý

Prvým zadržaným bol 24-ročný Lee Harvey Oswald. Zo skladu kníh, odkiaľ sa strieľalo, vyšiel hneď po streľbe. Pri zatýkaní zastrelil jedného z policajtov revolverom. Večer 22. novembra ho oficiálne obvinili. Pri odchode z policajnej stanice Oswalda zastrelil majiteľ neďalekého nočného klubu. Preto sa jeho vina nikdy nedokázala. Vládna komisia vedená predsedom Najvyššieho súdu USA Earlom Warrenom, ktorá vyšetrovala pokus o atentát na Kennedyho, ho však jednoznačne označila za vraha.

Nezávislé vyšetrovanie

V roku 1966 prokurátor z New Orleans Jim Garrison, opierajúc sa o dostupné fotografie a videá zo scény atentátu na Kennedyho, začal svoje vlastné vyšetrovanie. Veril, že sprisahanie zorganizovali zamestnanci CIA a sabotážne skupiny kubánskych emigrantov, ktorí sa postavili proti Fidelovi Castrovi. Účelom pokusu o atentát bola, podľa jeho názoru Kennedyho, túžba ukončiť konfrontáciu medzi USA a ZSSR a zlepšiť vzťahy s Kubou. Podľa tejto verzie boli traja strelci. Medzi možnými vrahmi menoval najmä bankára Claya Shawa a pilota Davida Ferryho. Harrisonovi sa však nepodarilo dokázať ich vinu. Výbor Snemovne reprezentantov dokonca označil jeho metódy za pochybné. Zaujímavé je, že niekoľko dní po zverejnení výsledkov Garrisonovho vyšetrovania sa zistilo, že jeden z podozrivých prokurátorov, David Ferrie, zomrel.

Čo si myslia Američania

Téma vyšetrovania atentátu na Kennedyho sa v priebehu šiestich desaťročí opakovane objavovala v amerických médiách. Podľa prieskumov, uskutočnených v Spojených štátoch v priebehu rokov, väčšina Američanov stále neverí oficiálnej verzii. Približne 70 % opýtaných sa domnieva, že pokus o atentát bol súčasťou väčšieho sprisahania a nie akcia jednej osoby.

Kontroverzný prezident

Kennedy mal veľa nepriateľov. Jeho tvrdý boj so zločinom nepotešil mafiu a jeho zahraničná politika nevyhovovala určitej časti amerických elít a spravodajských služieb. Stále je populárna takzvaná sovietska verzia, podľa ktorej bola vražda organizovaná za priamej účasti KGB. Zdá sa, že odtajnená časť archívov o atentáte na Kennedyho nepresvedčila Američanov o vyšetrovacej verzii.

Šance na udržanie mieru na Blízkom východe sú takmer zmarené. Vinníkom sú USA, tvrdí Putin
Jednostranné diplomatické konanie USA nedáva žiadnu šancu na mier v oblasti Blízkeho východu. Ako sa vyjadril na krízovom stretnutí BRICS prezident Putin, jednostranné diplomatické konanie USA marí akúkoľvek šancu na mier v oblasti Blízkeho... Čítať ďalej
22 | 11 | 2023 | Dušan Janek

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!