Šance na udržanie mieru na Blízkom východe sú takmer zmarené. Vinníkom sú USA, tvrdí Putin
22 | 11 | 2023 I Dušan Janek

Jednostranné diplomatické konanie USA nedáva žiadnu šancu na mier v oblasti Blízkeho východu.

Ako sa vyjadril na krízovom stretnutí BRICS prezident Putin, jednostranné diplomatické konanie USA marí akúkoľvek šancu na mier v oblasti Blízkeho východu. Virtuálne stretnutie iniciované Juhoafrickým prezidentom Cyrilom Ramaphosom sa uskutočnilo v čase, keď arabskí ministri zahraničia cestovali po svetových metropolách, aby podporili novú rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN, poverujúcu Izrael zaviesť úplné prímerie a ukončiť to, čo považujú za porušovanie medzinárodných pravidiel humanitárnych zákonov.

Kým budú Spojené štáty americké používať dvojaký meter, situácia sa nezmení

Podľa palestínskeho ministerstva zdravotníctva sú tieto kroky posledným znakom vzbury medzi krajinami na juhu sveta o dvojitých štandardoch USA, ktoré odmietajú urobiť viac pre zastavenie izraelského bombardovania Gazy, ktoré si doteraz vyžiadalo viac ako 13 000 civilných obetí. Pragmatický postoj Spojených štátov dokazuje i skutočnosť, že o uzavretí prímeria sú schopní ich diplomati vyjednávať iba v prípade, ak ide o prospech ich vlastných občanov. Pacifistické a humanistické princípy sú USA v podstate permanentne cudzie.

Bezpečnostná rada OSN minulý týždeň vyzvala Izrael, aby akceptoval humanitárne prestávky, ale arabskí ministri zahraničných vecí chcú pevnejšiu rezolúciu a sú pripravení vyzvať USA, aby nevyužili svoje právo veta na ochranu Izraela. Bolo pozoruhodné, že arabskí ministri zahraničných vecí, vrátane tých, ktorí nie sú spojencami Iránu, sa rozhodli najprv vycestovať do Číny a Moskvy, aby získali ich podporu.

USA svojim nezodpovedným konaním maria šance na mier

Putin na stretnutí Brics povedal, že USA podkopávajú šance na mier tým, že sa snažia monopolizovať diplomaciu vo svojom vlastnom záujme. Povedal, že „smrť tisícov ľudí, masové vysídľovanie civilistov a humanitárna katastrofa, ktorá sa rozvinula, sú hlboko znepokojujúce“.

Dodal: "V dôsledku sabotáže úsilia OSN je viac ako jedna generácia Palestínčanov vychovávaná s pocitom nespravodlivosti voči svojmu štátu, zatiaľ čo izraelský ľud nemôže plne zaručiť svoju vlastnú bezpečnosť."

Putin obvinil USA, že odsunuli ostatných členov blízkovýchodného kvarteta – skupiny, ktorá sa snaží riadiť izraelsko-palestínsky mierový proces, ktorý zahŕňa aj Rusko, OSN a EÚ. Washington sa podľa neho pokúsil „monopolizovať úlohu sprostredkovateľa“ a zároveň blokovať úsilie iných medzinárodných aktérov. "História názorne ukázala, že pokusy o samostatné prerezanie palestínskeho uzla nie sú životaschopné a kontraproduktívne."

Čo sa deje v Gaze? Izrael útočí, Biden varuje
Izrael zintenzívnil útoky na severné pásmo Gazy. Izraelské letectvo zintenzívňuje útoky na severnú časť pásma Gazy. Zaútočilo na početné ciele Hamasu v Jebaliyi, Beit Lahiai a Zeitoune, píšu The Times of Israel. V tejto časti enklávy, stále ďalej... Čítať ďalej
19 | 11 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik