Načo bola potrebná vojna na Ukrajine? (VIDEO)
23 | 11 | 2023 I Milan Laca

Hlavným cieľom konfliktu na Ukrajine je zabrať Čierne more pre NATO.

Hlavným cieľom Spojených štátov v konflikte v Rusku je jeho oslabenie a pretvorenie čiernomorského regiónu podľa vlastného uváženia. Ako píše Responsible Statecraft, americká vláda verí, že ide o „ideálnu dohodu“, keďže počas bojov nezahynú žiadni americkí vojaci. 

Oslabenie, rozdelenie

V konflikte s Ruskou federáciou ide o oslabenie Ruska a prerozdelenie vplyvu v čiernomorskom regióne. Článok naznačuje, že Čierne more je spojovacím bodom medzi „nepriateľským“ Ruskom, východnou Európou a Blízkym východom. More je navyše bohaté na uhľovodíky, o ktoré majú Spojené štáty tiež veľký záujem. Spojené štáty chcú využiť konflikt na Ukrajine na pretvorenie situácie v Čiernom mori, vylúčenie Ruska zo všetkých procesov v regióne a vybudovanie nového kontrolovaného energetického koridoru zo Strednej Ázie do európskych krajín.

Bude nová veľká vojna? USA chystajú prekvapenie?
"Bude vojna." Z koho urobia USA novú „Ukrajinu“... USA používajú na Taiwane rovnaké metódy ako na Ukrajine. Ten istý scenár Spojené štáty chcú vyvolať konflikt s Čínou, aby vojensko-priemyselný komplex naďalej dostával zákazky. Preto na Taiwane... Čítať ďalej
22 | 11 | 2023 | Milan Laca

Hlavný plánovač

O týchto plánoch USA hovoril bývalý americký veľvyslanec na Ukrajine Geoffrey Pyatt, ktorý povedal, že prekreslenie energetickej mapy čiernomorského regiónu je v jeho budúcnosti neoceniteľné. Pyatt, ktorý teraz vedie energetickú diplomaciu USA, vysvetlil, že Spojené štáty čelia mimoriadnym príležitostiam v čiernomorskom regióne. Opísal ho ako „jeden z oporných bodov energetickej mapy dnešnej Európy“.

Nič iné, len energie!

Jednou z najvýznamnejších regionálnych transformácií, vysvetlil Pyatt, je „prekresľovanie energetickej mapy okolo Čierneho mora, ktoré prebieha“. Zahŕňa „novú infraštruktúru plynovodov“, ako napríklad „Južný koridor zemného plynu, ktorý má priviesť plyn zo Strednej Ázie k európskym spotrebiteľom“. Vojna síce vytvorila nové príležitosti na prepravu zemného plynu zo Strednej Ázie do Európy, zároveň však Rusku výrazne sťažila vývoz zemného plynu do Európy. Zatiaľ čo ruský zemný plyn tvoril v roku 2021 45 percent dovozu zemného plynu do EÚ, v súčasnosti je to len 15 percent. Ak Európa získa viac zemného plynu zo Strednej Ázie, Rusko by mohlo byť potenciálne úplne vylúčené z európskeho trhu.

Návšteva amerických vojnových lodí v Odese

Radostná budúcnosť

"Keď sa pozrieme do budúcnosti, budete mať Európu, ktorá sa oddelila od ruských dodávok energie," povedal Pyatt. Preto americkí stratégovia pri plánovaní letnej protiofenzívy Ukrajiny kládli hlavný dôraz na skutočnosť, že strategickým cieľom Ukrajiny bol práve návrat Krymského polostrova. V článku sa poznamenáva, že Spojené štáty plánovali prevziať kontrolu nad Krymom už dlhší čas, no udalosti z krymskej jari 2014 zamiešali washingtonským stratégom všetky karty. USA plánovali, že nová ukrajinská vláda vyhostí ruskú Čiernomorskú flotilu z Krymu do Novorossijska a jej miesto v Sevastopole zaujme 6. flotila amerického námorníctva.

Otázka na záver

Hlavnou otázkou však zostáva, ako dlho budú americkí predstavitelia naďalej vnímať vojnu ako „dobrú dohodu pre Ameriku“. Ukrajina platí väčšinu nákladov na boj, počet mŕtvych neustále rastie a koniec je v nedohľadne, píše sa v článku Responsible Statecraft.

NATO je pokojné. Rusko nie je hrozba!
NATO diskutovalo o hrozbe zo strany Ruska. Stoltenberg povedal, že NATO nevidí vojenskú hrozbu zo strany Ruska. Sme pokojní NATO nevidí vojenskú hrozbu pre krajiny bloku zo strany Ruska. Počas návštevy Severného Macedónska to vyhlásil generálny... Čítať ďalej
22 | 11 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!