Ministerka ďakuje ministerke. Keď zistíte za čo, poďakujete sa aj vy
23 | 11 | 2023 I Eka Balaskova

Ministerka kultúry netají svoju spokojnosť so zrušením odborného usmernenia pri zjednodušení zmeny pohlavia u transrodových ľudí. Martina Šimkovičová (SNS) už v marci kritizovala krok ministra Lengvarského, ktorý toto usmernenie podpísal na poslednú chvíľu. Ministerstvo zdravotníctva tak vyhovelo žiadosti koaličného partnera.

Vladimír Lengvarský ešte tesne pred svojim odchodom z postu ministra zdravotníctva podpísal usmernenie o možnosti podstúpenia tranzície a zmeny zápisu pohlavia v dokladoch. Tomáš Taraba sa proti tejto veci postavil hneď v marci a aktuálne tento postup podľa dohody s koaličným partnerom zrušila ministerka Dolinková. Spokojnosť s jej postupom netají ani ministerka kultúry, Šimkovičová.

Kým odišiel, podpísal

Tesne pred koncom vo funkcii (1. marca 2023) Vladimír Lengvarský - poverený minister zdravotníctva stihol schváliť „Štandardný postup pre diagnostiku a komplexný manažment zdravotnej starostlivosti o dospelú osobu s transsexualizmom“. Portál noviny.sk priblížil, že „ide o usmernenie, vďaka ktorému môžu transrodoví ľudia podstúpiť tranzíciu a v občianskom preukaze mať zapísané iné pohlavie aj bez chirurgického zákroku“. Portál tiež doplnil, že toto bola jedna z požiadaviek LGBT+ komunity po vražde na Zámockej z októbra minulého roka.

FOTO TASR - Jakub Kotian | Exminister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský

LENGVARSKÝ deň pred odchodom z funkcie TOTO EŠTE PODPÍSAL!
"Lengvarský vyhlásil progresívno-liberálnu vojnu rodine!" Tvrdí na sociálnej sieti Tomáš Taraba (Život - NS). "Lengvarský deň pred odchodom z funkcie podpísal, aby sa na Slovensku mohlo meniť pohlavie obyčajným zápisom do občianského prezkazu.... Čítať ďalej
03 | 03 | 2023 | Gabriela Fedičová

Taraba sa ohradil ešte v marci

„Lengvarský deň pred odchodom z funkcie podpísal, aby sa na Slovensku mohlo meniť pohlavie obyčajným zápisom do občianskeho preukazu. Stačí si zapísať, aby muž povedal, že je žena a bude môcť chodiť na dievčenské záchody. Kto ho tam nepustí, diskriminuje ho a môže byť žalovaný," vysvete Tomáš Taraba na sociálnej sieti pre „bežného človeka“ s tým, že by sme boli prví v Európe.

Dolinková zakročila

„Ministerstvo zdravotníctva SR na žiadosť koaličného partnera SNS zruší platnosť odborného usmernenia na zjednotenie postupov poskytovania zdravotnej starostlivosti k zmene pohlavia pred vydaním lekárskeho posudku o zmene pohlavia osoby administratívne evidovaného v matrike," uviedol rezort zdravotníctva s tým, že problematiku bude riešiť komplexne, v rámci novej medzinárodnej klasifikácie chorôb.

Dolinkovej rezort zruší platnosť usmernenia k zmene pohlavia u transrodových ľudí
Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR zruší platnosť odborného usmernenia, ktoré malo zjednodušiť proces zmeny pohlavia u transrodových ľudí. Urobí tak na žiadosť koaličného partnera SNS. TASR o tom informovali z komunikačného oddelenia... Čítať ďalej
21 | 11 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Šimkovičová je spokojná

„Som veľmi rada, že aj na základe iniciatívy nás, zástupcov z kandidátky strany SNS, sa podarila táto významná vec. Toto bolo niečo, čo mimoriadne ležalo na srdci mne aj Tomášovi Tarabovi. Urobili sme všetko čo sa dalo, aby sme čím skôr docielili zmenu legislatívy, ktorú narýchlo, tesne pred svojím odchodom „spískal“ bývalý minister zdravotníctva,“ napísala na sociálnej sieti Martina Šimkovičová a pripomenula, že táto zmena mala odobrenie aj u Lengvarského „konzervatívnych“ šéfov Matoviča a Hegera.

„Ďakujem ministerke Zuzane Dolinkovej za rýchly a konštruktívny prístup,“uzavrela Šimkovičová

inisterka kultúry SR Martina Šimkovičová, FOTO TASR - Martin Baumann

Ústavný súd prijal na ďalšie konanie podnet prezidentky voči Žilinkovi
Ústavný súd (ÚS) SR prijal na ďalšie konanie návrh prezidentky SR Zuzany Čaputovej, v ktorom žiada o výklad ústavy v súvislosti s činnosťou generálneho prokurátora SR. TASR o tom informovala hovorkyňa súdu Martina Ferencová. Prezidentka sa... Čítať ďalej
22 | 11 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!