Ľuboš Blaha: Postavím sa za slobodu slova
22 | 11 | 2023 I Eka Balaskova

Podpredseda NR SR Ľuboš Blaha (Smer-SSD) sľubuje, že slobodné médiá bude brániť pred cenzormi z Rady pre mediálne služby (RpMS), ktorú nazýva „vrchným cenzorským úradom na Slovensku. Ten podľa neho opäť zasahuje proti slobode slova a tiež proti strane Smer-SSD.

Na sociálnej sieti Telegram reaguje na fakt, že Rada pre mediálne služby má problém s jeho vystúpením v jednom z rádií. Tentokrát ide práve o reláciu, kde Blaha pripomenul historické pozadie a reálie konfliktu na Ukrajine, čo sa RpMS nepáči. Podpredseda NR SR upozorňuje RpMS na iných vysielateľov, ktorí nie sú objektívni, no RpMS s nimi problém nemá. O zrušení RpMS hovoril Smer už pred zhruba polrokom.

Málo mu oponovali

„Mediálna rada spustila ďalšie správne konanie proti Rádiu Frontinus za to, že si ako hosťa zavolali mňa. A vraj mi málo oponovali. Predstavitelia rádia sa rady logicky pýtajú - ako možno oponovať faktom? Hovoril som o náraste fašizmu na Ukrajine, hovoril som o masakroch na Donbase proti ruskej menšine, hovoril som o upálení ľudí v Odese. Je faktom, že podľa prieskumov na Ukrajine fandí banderovcom takmer tri štvrtiny populácie a vojnovému zločincovi a fašistovi Banderovi sa stavajú sochy,“rekapituluje Blaha to, o čom hovoril v žilinskom rádiu, ktoré nie je v hľadáčiku cenzorov po prvýkrát.

NEUVERITEĽNÉ! TOTO na Slovensku spôsobili progresívne médiá!
Namiesto vyplakávania, prečo sa premiér nechce rozprávať s červenými denníčkami, by médiá mali začať konečne riešiť toto - prečo sa Slovensko nachádza na chvoste rebríčka krajín, v ktorých ľudia nedôverujú médiám. Skonštatoval to v reakcii na... Čítať ďalej
22 | 11 | 2023 | Diana Zaťková

Vo faktoch pokračuje

„Je faktom, že neonacistický Pravý sektor bol rozhodujúcim hnutím pri organizovaní Majdanu. A že neonacistické batalióny bojujú proti Rusom. Je faktom, že na Donbase v roku 2014 zomrelo vyše 14 tisíc ľudí. TIsíce civilistov bolo zabitých kvôli ukrajinskej armáde. Je faktom, že v Odese v roku 2014 kvôli ukrajinským nacistom uhorelo v Dome odborov prinajmenšom 48 ľudí. Je faktom, že nacisti kričali - Rusi, usmažte sa,“ pripomína Blaha na Telegrame ďalšie otrasné udalosti, ktoré predchádzali konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou.

Ľuboš Blaha, screen, Telegram/ĽB | Ľuboš Blaha.

Ta3 pochopila

„Prečo nesmie v médiách zaznieť pravda? Prečo cenzori predpokladajú, že moderátor musí v debate s Blahom účelovo oponovať jasným faktom? A prečo Mediálna rada ten istý meter nepoužíva na médiá hlavného prúdu? Prečo im nevadia jednostranné ideologické okienka Dírera a Ilieva?,“ uvažuje Blaha s tým, že registruje stiahnutie Ilieva z nedeľných diskusií. Podľa neho televízia pochopila jeho anti-žurnalistické záškodníctvo.

ILIEV TO VZDÁVA! Nechá Dírera v TA3 osamoteného? (VIDEO)
Iliev to zabalil! Rasťo Iliev zo spravodajskej TA3 vyvolal rozruch na slovenskej mediálnej scéne v čase, keď sa verejne priznal k svojej orientácii. Treba však povedať, že ako moderátor neupútal iba svojím zvučným hlasom, ale aj tým, že neustále... Čítať ďalej
21 | 11 | 2023 | Mária Sliacka

Ďalší zatiaľ neprekážajú

„Prečo Mediálnej rade nevadí Závodský? Keď tam má prezidentku Čaputovú, tak sa k nej nespráva ako moderátor, ale ako Romeo k Júlii. Veď ten človek je hanba žurnalistiky. Nevadí Havran a jeho rusofóbni kamaráti, ktorých si zavolá do RTVS a všetci unisono kopú do Ruska, však načo iný názor či akákoľvek oponentúra? Načo pluralita? Nič z tohto cenzorom nevadí. Lebo šíriť americkú propagandu môžete. Iný názor je však zakázaný. Blahu treba upaľovať! A každého, kto mu dá priestor,“ kritizuje RpMS Blaha a dopĺňa, že rádio na jeho vypočúvanie pred mediálnou radou podporí. Chce sa členov RpMS pýtať, ako si môžu dovoliť takéto útoky na slobodu slova. V tejto súvislosti pripomína výsledok volieb.

„Väčšina voličov jasne ukázala, že majú také názory ako my - a žiadni cenzori nemajú právo brániť nám našu pravdu šíriť. Dosť bolo cenzúry,“ uzatvára Blaha svoj príspevok.

Na cenzúru RpMS neupozorňuje po prvýkrát

RpMS ešte začiatkom marca spustila konanie proti TA3 za to, že televízia odvysielala rozhovor s Jeffrey Sachsom, významným americkým ekonómom. Ľuboš Blaha toto konanie vtedy označil za veľkú medzinárodnú hanbu. V rozhovore, ktorý sa RpMS nepáčil, profesor Sachs zdôraznil, že zbrojenie Ukrajiny len predlžuje vojnu a s Ruskom a je nevyhnutné sa dohodnúť a čo najskôr zabezpečiť mier.

Anka Žitná Lučaiová, Zdroj: Facebook A. Žitnej Lučaiovej

"Tento mierový názor zdieľa väčšina Slovákov a americký profesor Sachs použil množstvo argumentov a faktov. TA3 sa vzápätí tak preľakla Sachsových názorov, že tento rozhovor okamžite stiahla z archívu," napísal vtedy ešte opozičný poslanec.

Opoziční politici sa zhodli: ŠTÁTNA CENZÚRA STRATILA VŠETKY ZÁBRANY! RpMS treba zrušiť
Rada pre mediálne služby (RpMS) na svojom stredajšom (8. 3.) zasadnutí začala správne konanie voči televízii TA3 a Rádiu Frontinus vo veci možnej neobjektívnosti publicistického programu. Štátna cenzúra stratila všetky zábrany, reaguje podpredseda... Čítať ďalej
10 | 03 | 2023 | Diana Zaťková

 

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik