Takáč z Bruselu: Slovensko je pripravené PREDĹŽIŤ ZÁKAZ DOVOZU obilia z Ukrajiny!
21 | 11 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Slovensko je pripravené predĺžiť zákaz dovozu agrokomodít z Ukrajiny, ak Európska komisia (EK) nenájde vhodný spôsob, ako riešiť prebytok ukrajinského obilia v Európe. Uviedol to minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD) po zasadnutí Rady EÚ pre poľnohospodárstvo a rybolov v Bruseli.

Takáč spresnil, že sa pred zasadnutím Rady ministrov stretol s prvým podpredsedom EK Marošom Šefčovičom, eurokomisárom pre poľnohospodárstvom Januszom Wojciechovským a svoj prvý pracovný pobyt v Bruseli využil aj na rokovania s rezortnými partnermi z krajín Vyšehradskej štvorky (V4) a Rakúska a tiež z krajín susediacich s Ukrajinou.

AGROMINISTRI V4 ZA JEDNÝM STOLOM

"Na európskej pôde sa dnes hovorí o agrorezorte. Zasadla Rada ministrov a rokoval som aj s eurokomisárom pre poľnohospodárstvo Januszom Wojciechowskim. Medzitým prebiehajú bilaterálne rokovania medzi jednotlivými ministrami, vážim si našu spoluprácu s rezortnými kolegami krajín V4 - Marekom Výborným (ČR), Istvánom Nagyom (HU) a Robertom Telusom (PL)," uviedol Takáč na sociálnej sieti.

Slovensko ešte nie je vyrovnané v konvergencii

,,V rámci rokovaní s Wojciechovským som otvoril tému, že na budúci rok oslávime 20 rokov od vstupu do EÚ a Slovensko ešte nie je vyrovnané v konvergencii, v priamych platbách, s inými členskými krajinami. Sme na úrovni okolo 82 percent a eurokomisár uznal. že to je problém," opísal situáciu Takáč. Dodal, že komisára uistil, že proces digitalizácie a transparentnosti na Pôdohospodárskej platobnej agentúre bude pokračovať v snahe premeniť túto agentúru na modernú inštitúciu 21. storočia.

Dodávatelia lacnejšej pšenice

Minister zároveň spresnil, že naprieč všetkými stretnutiami rezonovala téma dovozu ukrajinského obilia do EÚ. Táto téma nebola predmetom oficiálnych rokovaní, ale počas jednotlivých stretnutí sa tomu všetci venovali. Podľa Takáča ide o veľký problém z pohľadu Slovenska, ktoré inak podporuje prevoz ukrajinského obilia cez tranzitné koridory do tretích krajín. ,,Realita je taká, že tieto komodity zostávajú v EÚ a Slovensko zhruba jednu tretinu pôdy využíva na pestovanie obilnín a ich predaj do krajín západnej Európy. Hrozí nám, že tieto trhy obsadia nejakí dodávatelia lacnejšej pšenice vypestovanej za iných podmienok na Ukrajine,“ vysvetlil.

Rudolf Huliak: VEREJNÉ ZDROJE MUSIA KONČIŤ V REGIÓNOCH a V SKUTOČNEJ OCHRANE PRÍRODY
Europoslanec Michal Wiezik (PS) v nedeľu na Facebook zavesil video. V ňom kritizuje vedenie MŽP a tiež predsedu výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Rudolfa Huliaka. Huliakova reakcia však na seba nenechala dlho čakať. Wiezik vo... Čítať ďalej
20 | 11 | 2023 | Eka Balaskova

Upozornil, že to môže byť problém, lebo čo má potom Slovensko robiť so zhruba 500.000 hektármi pôdy ak stratí možnosť vyvážať obilie. Pestovanie zeleniny, ovocia či krmiva pre hospodárske zvieratá obrábanie tejto plochy vyrieši len okrajovo. ,,S veľkou pravdepodobnosťou predložím na vládu návrh predĺženia zákazu dovozu, ktorý máme z našej strany do konca roka. Neradi robíme tieto veci, ale Európska komisia musí prísť s nejakým návrhom riešení. O tom som hovoril aj s Wojciechowským, aby sme hľadali spoločné riešenie toho, že ukrajinské komodity sú umiestňované na spoločnom trhu,“ povedal.

Zákaz dovozu ukrajinských agrokomodít

Na otázku TASR, na ako dlho by chcel tento zákaz dovozu ukrajinských agrokomodít predĺžiť a či to konzultuje s ostatnými krajinami susediacimi s Ukrajinou, uviedol, že tieto krajiny musia zachovať jednotný postoj. Dodal, že o termínoch je predčasné hovoriťale môže to trvať dovtedy, kým eurokomisia nenájde prijateľné riešenie pre všetkých.

O dorovnaní platieb pre slovenský agrosektor aj o ukrajinských komoditách dovážaných do EÚ 

"Napriek tomu, že téma transferu ukrajinských komodít pre tretie krajiny nebola témou zasadnutia Rady ministrov, na úrovni bilaterálnych rozhovorov agroministrov sme o nej hovorili. Naše štáty sú totiž priamo konfrontované s týmto problémom," informoval minister.

Už dnes vie povedať, že na Vládu SR predloží návrh na predĺženie zákazu dovozu, ktorý momentálne platí do konca roka. "Tieto národné kroky suplujú súčasný stav „bez riešenia,“ zo strany Európskej komisie. Rezortným kolegom som v Bruseli pripomenul, že Slovensko nedostáva rovnaké priame platby ako iné členské štáty. V máji oslávime dvadsiate výročie vstupu do EÚ a myslím, že je to ideálny čas na zmenu," uzavrel Takáč.

Dírerovi niet pomoci. Majiteľ Dráčika to povedal jasne
Počas celého uplynulého víkendu, sa všetci moderátori, komentátori, redaktori, „objektívnych“ médií, doslova predbiehali v tom, ktorí z nich najviac nabrýzga na dobu pred rokom 1990! Lídrom bol moderátor Dírer, ktorý mal v novembri 1989 sladkých,... Čítať ďalej
20 | 11 | 2023 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik