Potrebujeme živých moderátorov spravodajstva?
22 | 11 | 2023 I Eka Balaskova

V TV Markíza zavládla radosť nevídaná: Máme prvého virtuálneho moderátora na Slovensku! Nadšení sú odborníci na umelú inteligenciu, ale aj moderátori. Aj keď toto nadšenie nezdieľajú všetci. Obavy prejavil moderátor ta3 Peter Bielik.

Avatar Viktora Vinczeho prečítal umelou inteligenciou pripravený text, pričom autor "projektu" netají spokojnosť. Aj ten upozorňuje na isté úskalia - čo umelá inteligencia nevie, to si skrátka "domyslí". Až také nadšenie nezdieľa Peter Bielik, ktorý si uvedomuje, že reálni moderátori možno "skončia".

Reportáž avataru

„Ja nie som Viktor Vincze, ale jeho virtuálny avatar, ktorého vytvoril informatik Martin Spano,“ prihovorila sa divákom v Televíznych novinách Markízy na nerozoznanie od originálu umelou inteligenciou vytvorená alternatíva Viktora Vinczeho. „Umelý“ Vincze dokonca prečítal reportáž o smrti herca Mathewa Perryho, ktorú tiež napísala umelá inteligencia.

György Gyimesi kritizuje "idiotskú progresivistickú politiku"
György Gyimesi sa do parlamentu dostal ako poslanec za hnutie Igora Matoviča, kde mal zastupovať maďarskú menšinu. Na jar sa Gyimesi z OĽaNO „odporúčal“ s tým, že má, ako od Matoviča známa tvár, odobrať Ficovi prípadných voličov maďarskej... Čítať ďalej
20 | 11 | 2023 | Eka Balašková

Nadšený tvorca

Autor avatara Martina Spano vysvetľuje, že Vincze nahral niekoľko minút trvajúce video, na ktorého spracovanie mu dal súhlas.

Reprofoto TV Markíza | Avatar Viktora Vinczeho

„Umelá inteligencia sa naučila, ako Viktor rozprávať. Teraz stačí, aby sme zadali text a virtuálny Viktor ho odmoderuje skoro tak dobre ako ten skutočný,“netají spokojnosť Spano na sociálnej sieti Linkedin s tým, že noviny bude skutočný Vincze moderovať naďalej, televízia len chcela ukázať schopnosti umelej inteligencie.

Úskalia si uvedomuje

„Niekedy si umelá inteligencia môže vymýšľať. Preto si treba dávať pozor na to, čo nám napíše. Jednoducho, keď niečo nevie, namiesto toho, aby povedala, že to nevie, tam dosadí nesprávny fakt. Toto je jej najväčší problém v súčasnosti,“ uviedol v reportáži Markízy Spano.

V Univerzitnej nemocnici Bratislava platí od utorka zákaz návštev
V Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB) sú od utorka zakázané návštevy. Dôvodom je zhoršujúca sa epidemiologická situácia. Nemocnica o tom informovala na sociálnej sieti s tým, že obmedzenie je dočasné. "Vzhľadom na aktuálne sa zhoršujúcu... Čítať ďalej
21 | 11 | 2023 | Diana Zaťkvá/TASR

Bielik nerozumie

„Pán Spano, Viktor, pri všetkej úcte a s plnou vážnosťou. Naozaj nerozumiem spravodajským moderátorom, ktorí sa vytešujú z toho, že ich čoskoro nahradí nejaká mašinka. Viktor, asi si neuvedomuješ ako veľmi si píliš konár pod vlastným zadkom,“reaguje na Spanov post moderátor ta3 Peter Bielik. Ten Vinczemu vysvetlil, že jeho virtuálna tvár je lacnejšia a submisívnejšia a že jeho reálna podoba už nie je potrebná.

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!