Opozícia sa prekvapivo spojila! Ale kde sú progresívci?
21 | 11 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Hnutie Slovensko, SaS a KDH kritizujú rozhodnutie premiéra SR Roberta Fica (Smer-SD) prerušiť komunikáciu s vybranými médiami. Považujú ho za neakceptovateľné.

Podľa KDH zámerné ignorovanie vybraných médií ešte viac podnecuje rozdelenie v spoločnosti, ktorú by mal Fico skôr upokojovať. Hnutie Slovensko označilo Ficovo konanie za neprípustné a nehodné predsedu vlády. Tieto praktiky mu pripomínajú praktiky spred Novembra '89.

KDH a hnutie Slovensko sa odvolávajú na význam Nežnej revolúcie pre slobodu médií a slobodu slova. Hnutie Slovensko kritizuje kroky premiéra ako nedostatočnú úctu k právu občanov na slobodný prístup k informáciám.

Ako uviedla predsedníčka poslaneckého klubu KDH Martina Holečková, Fico v roku 1998 vyhlasoval, aké je potrebné zabezpečiť to, že televízia Markíza bude mať možnosť vysielať objektívne aj kritické informácie. "O 25 rokov je všetko inak a dnes je to práve Robert Fico, ktorý sa chystá médiá obmedzovať," dodala.

Prácou médií je podľa člena Výboru NR SR pre kultúru a médiá Jozefa Hajka (KDH) strážiť demokraciu a sprostredkúvať informácie občanom, vyjadrovať sa k činnosti štátnych inštitúcií a politických strán. To je podľa neho dôvod, prečo by nemali byť obmedzované.

Robiert Fico: Konšpirátori z Denníka N zase klamali!
Konšpirátori z Denníka N zase klamali, konštatuje predseda vlády Robert Fico (Smer-SSD) na Facebooku po tom, ako musel zmienený denník uverejniť ospravedlnenie a opravu vlastného článku. Oprava „Robert Fico upozornil na Facebooku, že Denník N v... Čítať ďalej
20 | 11 | 2023 | Eka Balaskova

SaS na sociálnej sieti pripomenula, že europoslanec Eugen Jurzyca spolu s Ivanom Štefancom inicioval list pre Európsku komisiu, v ktorom žiada preveriť súlad krokov Fica namierených proti médiám s hodnotami a princípmi EÚ. Iniciatívu podporili aj ďalší siedmi slovenskí europoslanci. "Kľúčovou povinnosťou orgánov verejnej správy v demokratickom štáte je informovať médiá a verejnosť a umožniť tak verejnú kontrolu politikov," zdôraznili.

Zdroj: FB/E. Chmelár

Premiér prerušil komunikáciu s televíziou Markíza, denníkmi N a SME, ako aj webovým portálom Aktuality. Tvrdí, že neplnia povinnosť pravdivo, všestranne a včas informovať verejnosť o činnosti orgánov verejnej moci. Proti premiérovmu prístupu protestovalo v pondelok pred Úradom vlády SR niekoľko študentov žurnalistiky Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

Prichádza kvílenie z Denníka N
Zákon prikazuje premiérovi SR Robertovi Ficovi (Smer-SD), aby informoval všetky médiá. V reakcii na rozhodnutie predsedu vlády prerušiť komunikáciu s vybranými médiami to uviedol šéfredaktor Denníka N Matúš Kostolný. "Som presvedčený, že porušuje... Čítať ďalej
20 | 11 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik