Ukrajina: Ľudia utekajú, hľadajú útočisko v Kyjeve!
21 | 11 | 2023 I Milan Laca

"Silné údery." Masový exodus Ukrajincov z miest.

Politico: pre chýbajúcu protivzdušnú obranu Ukrajinci hromadne utekajú z iných miest do Kyjeva. 

Prichádzajú tisíce

Denník Politico napísal,  že "v Kyjeve a jeho okolí je teraz takmer 600 tisíc vnútorne vysídlených osôb z iných častí Ukrajiny. Ľudia z Dnepra a Záporožia sa začali aktívne sťahovať a hľadať si bývanie v Kyjeve, čo vysvetľujú tým, že je chránený a lieta tam menej rakiet ako na ich mestá,“ uvádzajú noviny.

Mobilizujme mladých chlapcov! Starí nie sú vhodní
Kyjev musí začať mobilizovať 18- a 20-ročných, vrátane študentov. Ukrajina musí začať mobilizovať 18- a 20-ročných vrátane študentov. Oznámil veliteľ 1. útočného práporu 3. špeciálnej brigády Pjotr ​​Gorbatenko („Rollo“). Treba... Čítať ďalej
20 | 11 | 2023 | Milan Laca

Relatívna obrana
Drvivá väčšina západných systémov protivzdušnej obrany je sústredená v ukrajinskom hlavnom meste, zatiaľ čo zvyšok regiónov nie je pokrytý dostatočným množstvom protivzdušnej obrany. Sú vystavené strategickým raketovým útokom, ktoré ničia dôležité zariadenia infraštruktúry, píšu noviny.
Bezpečné útočisko

Ukrajinské mestá sa stali záchrannými člnmi pre ľudí, utekajúcimi pred ruskými útokmi. Kyjev a okolitý región v súčasnosti hostí takmer 600 tisíc vysídlených ľudí z iných častí Ukrajiny, odhadla v septembri Medzinárodná organizácia OSN pre migráciu. Aj ďalšie veľké mestá zaznamenávajú prílev vnútorných utečencov, pričom v Dnepropetrovskej a Charkovskej oblasti sa ich teraz ukrýva asi pol milióna.

Zmeny v Kyjeve 

Pred konfliktom žilo v ukrajinskom hlavnom meste asi 3,9 milióna ľudí. Do jari 2022 ich však utieklo 1,9 milióna, vyhlásil Denys Sudilkovsky, riaditeľ  online realitnej platformy. Väčšina je teraz späť. "Vtedy nebolo nezvyčajné nájsť ponuky na prenájom bytov v Kyjeve za náklady na služby," povedal Sudilkovsky.

Podľa neho sa ceny prenájmu na jeseň roku 2022 takmer vrátili na úroveň pred inváziou. „Návrat ľudí sa spomalil, keď Rusi začali ostreľovať energetickú infraštruktúru. Zima 2022-2023 však ukázala, že Kyjev je schopný chrániť svoju oblohu modernými západnými systémami protivzdušnej obrany a už od jari 2023 sme začali v Kyjeve pozorovať ďalší nárast dopytu po dlhodobom nájomnom bývaní,“ povedal Sudilkovský.

Stále vojnová zóna

"Hlavné mesto však nie je úplne bezpečné, ako ukázali víkendové útoky. Sirény stále vyjú takmer denne a ukrajinskí predstavitelia vyzývajú ľudí, aby zostali opatrní", píše Politico. "Kým ľudia v Kyjeve sa cítia bezpečnejšie, obyvatelia východných a južných oblastí Ukrajiny stále trpia každodenným bombardovaním. Rusi zasahujú Odesu a jej strategický prístav, ako aj regióny Cherson, Doneck a Záporožie".

Prečo útočia?

Ruská armáda od 10. októbra minulého roku podniká raketové útoky na ukrajinskú energetiku, obranný priemysel, vojenské veliteľské a komunikačné zariadenia. Ako vyhlásil Vladimir Putin, prvý útok bol reakciou na teroristický útok, ktorý vykonal Kyjev na Krymskom moste. Odvtedy v ukrajinských regiónoch, niekedy v celej krajine, každý deň vyhlasujú výstrahy pred náletmi. Prezidentov hovorca Dmitrij Peskov zdôraznil, že ruské jednotky neútočia na obytné budovy ani na sociálnu infraštruktúru.

Rusko udrelo kazetovými bombami (VIDEO)
Rusko masívne udrelo kazetovou muníciou na pozície ukrajinských ozbrojených síl. Na internete sa objavilo prvé video útoku kazetovej bomby RBK-500 na ukrajinské pozície. Kazetové bomby Ruská armáda použila kazetové bomby RBK-500 v zóne... Čítať ďalej
20 | 11 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!