Tomáš Taraba poriadne vyškolil Marcinkovú a stranu SaS
20 | 11 | 2023 I Eka Balašková

Minister životného prostredia Tomáš Taraba (SNS/Život-NS) vysvetlil poslankyni Marcinkovej (SaS) kapitolu PVV (Programového vyhlásenia vlády) pre ministerstvo životného prostredia (MŽP). Keďže najdôležitejšou aktivitou liberálnej poslankyne je riešiť vo svojich statusoch bývalú kolegyňu Romanu Tabák, nemôže podľa neho chápať, ako MŽP funguje.

V rámci krátkodobých cieľov musí MŽP vyriešiť tzv. mechanickú biologickú úpravu komunálneho odpadu, ktorá v rámci EÚ má na prípravu čas ešte niekoľko rokov, no MŽP pod vedením Jána Budaja ju zaviedlo už od budúceho roka.

„Od 1. 1. 2024 všetky slovenské samosprávy musia aplikovať mechanickú biologickú úpravu komunálneho odpadu. Do dnešného dňa sa do toho investovalo 120-miliónov eur, no polovica samospráv na toto nie je pripravená,“upozorňuje Taraba s tým, že tá pripravená polovica chce SR zažalovať za zle pripravené zákony.

Ďalšia vec, ktorú musí MŽP vyriešiť do konca roka sú environmentálne záťaže. V zákone, ktorý sa ich týka je veta, že sú za ne zodpovední vlastníci pozemkov. Tí za ne zodpovední nie sú, pretože ich získali v reštitúciách aj s ekologickou záťažou, no podľa novely za to majú zaplatiť práve oni. V zákone je navyše podľa Tarabu použitá schéma podvodu – na jednej strane si mal štát pýtať na sanáciu týchto záťaží pýtať peniaze z EÚ, na druhej strane ich mali riešiť vlastníci.

Do tretice na Slovensku „horí“ problém VD v Gabčíkove. Aj najmenej opotrebovaná z tamojších turbín je ďaleko za životnosťou a potrebujeme ich osem. Verejné obstarávanie, hoci bolo pripravené, sa tri a pol roka nerealizovalo.

„Keby sa zajtra kúpili, bude trvať päť až osem rokov, kým sa vymenia a inštalujú,“ vysvetľuje Taraba, v čom je problém, v rámci ktorého staré turbíny budú „presluhovať“ minimálne desať rokov. Ďalším problémom, ktorý na Dunaji máme je niekoľkoročné nečistenia koryta, čo ohrozuje medzínárodnú dopravu po rieke a Slovensko je v tomto podľa Tarabu v tomto najviac pozadu.

Taraba zonáciu národných parkov, ktorú pripravila minulá vládna garnitúra nazval obyčajným realitným biznisom, kedy niekto za lacný peniaz vykúpil pozemky s tým, že neskôr ich štát odkúpi, keďže z nich chce mať národný park v piatom stupni ochrany.

„Štát nemá dôvod to vlastniť. Radšej premiestnim tie peniaze do toho, aby sa tu kanalizovali aj rómske osady, aby sa kanalizovalo čokoľvek,“ vysvetľuje Taraba, podľa ktorého celé MŽP tvorili aktivisti zodpovední za to, že sa nestavali diaľnice teda nevydávali posudky EIA (environmentálna štúdia, ktoré sú na to potrebné. Budú sa robiť podľa smerníc EU, no rozhodne nie nad ich rámec. Výčitky má aj voči systému zálohovania plastových fliaš.

Tarabovým cieľom je prehodnotenie plánu obnovy tak, sa podporovali zmysluplné projekty na reálnu pomoc životnému prostrediu.

J. Ridzoň: PVV v oblasti environmentálnej politiky pôsobí celkovo dobrým dojmom
Programové vyhlásenie vlády (PVV) pôsobí v oblasti environmentálnej politiky celkovo dobrým dojmom. Chýba tam podpora praktickej ochrany prírody, ktorú žiadajú aj vlastníci pozemkov. Pre TASR to uviedol Jozef Ridzoň zo Slovenskej ornitologickej... Čítať ďalej
20 | 11 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik