PADNE ČESKÁ VLÁDA?
21 | 11 | 2023 I Diana Zaťková

Pád Fialu? Teraz už kedykoľvek. Aj provládnym novinárom je ukrajinská propaganda trápna, všimol si bezpečnostný analytik, publicista a signatár Charty 77 Jan Schneider. Ten tvrdí, že vláda Petra Fialu môže padnúť každú chvíľu. Rozbuškou by podľa neho mohla byť aj protestná hladovka disidenta Jiřího Gruntoráda kvôli nízkym dôchodkom disidentov. Práve nízke dôchodky disidentov a fakt, že minister práce a sociálnych vecí Marian Jurečka a celá česká vláda s tým nič nerobili, podľa Schneidera ukazuje, aká je vláda morálne prehnitá, informujú české Parlamentní Listy.

Nízke dôchodky disidentov

Jan Schneider v rozhovore v programe Aby bolo jasno komentoval nízke dôchodky disidentov, o ktoré sa podľa neho Fialova vláda mala postarať a neurobila tak. „Pokladám to za veľmi veľký a významný doklad pokryteckého charakteru tejto vlády. Pretože oni sa prihlásili k Charte 77, ale "skutek utek". Títo ľudia nemohli vykonávať zodpovedajúce profesie, niektorí nemohli vykonávať takmer žiadne profesie a radšej emigrovali. Takže to je hanba a hovorí to o historickom a morálnom bezvedomí tejto vlády,“ uviedol Schneider.

Ten podporuje disidenta Jiřího Gruntoráda, ktorý drží hladovku za odvolanie Mariana Jurečku. Ten totiž v prípade Soukupa nevyhovel žiadosti o zmiernenie tvrdosti zákona, preto Gruntorád požaduje jeho odchod.

„Dúfam, že so svojou kritikou uspejú. Toto už je taká facka vláde, že z toho snáď nemôžu vykorčuľovať. Veľmi ich v tomto podporujem a budem sa snažiť rozširovať povedomie ľudí o tomto hanebnom stave a som rád, že sa o tom hovorí, dokonca aj v mainstreamových médiách,“ pokračoval Schneider.

Gruntorádova hladovka sa týka najmä dôchodku disidenta Karla Soukupa, ktorý emigroval a do Čiech sa vrátil v roku 2019. Bol mu vymeraný dôchodok okolo dvoch tisíc korún. Podľa vládnych predstaviteľov by mu mal chodiť dôchodok z Austrálie, kde tridsať rokov pracoval.  

Politológ: Vari sme už úplne rezignovali a necháme sa takto ponižovať?
"A kým Václav Havel ohlupoval masy svojimi povrchnými floskulami o pravde a láske, nezamestnanosť stúpla na vyše 20 percent, ceny narástli o vyše 60 percent, nasledovali drastické škrty v sociálnych výdavkoch, ktoré priniesli dovtedy nepoznané... Čítať ďalej
19 | 11 | 2023 | Gabriela Fedičová

„S tým v zásade súhlasím, ale to je vec Ministerstva práce a sociálnych vecí, ktoré toto malo už dávno riešiť v rámci svojho zahraničného oddelenia. K tejto situácii vôbec nemalo dôjsť, od toho je štát, aby tomu človeku pomohli a vyriešili to, aby Austrália tie peniaze platila. Ja dúfam, že minister Jurečka už podal žiadosť svojim úradníkom, aby celú záležitosť preverili, preštudovali as tou Austráliou bezodkladne nadviazali kontakt a tiež aby vyhoveli Soukupovej žiadosti o zmiernenie tvrdosti zákona,“ vyhlásil signatár Charty 77.

Jurečka v sobotu informoval na sieti X, že situáciu naozaj preverí. „Situáciu týkajúcu sa pána Soukupa a ďalších signatárov Charty 77 nechávam znovu preveriť. Konkrétne Karel Soukup, na ktorého prípad Jiří Gruntorád upozorňuje, má priznaný nárok na dôchodok zo zahraničia, kde dlhú dobu pracoval. Chcem zistiť, prečo mu nechodí,“ napísal Jurečka.
 

Bezpečnostní analytik Jan Schneider, Foto: PL/Hans Štembera

Schneider sa vrátil aj k výročiu 17. novembra, pri ktorom českí vládni predstavitelia vzdávali hold českým disidentom a bojovníkom za slobodu. Schneiderovi ale neunikol napríklad fakt, že pri udeľovaní cien Pamäť národa bol na jednom pódiu súčasne prezident Petr Pavel s komunistickou minulosťou a podnikateľ a bývalý disident Ján Dobrovský.  
Petr Pavel s komunistickou minulosťou

„U pána Dobrovského sa tomu nedivím, pretože my sme sa raz stretli na uvedení knihy o samizdatoch a on, hoci ma nepoznal, tak mi povedal, že ho strašne serie, čo píšem. Takže ja o ňom žiadnu vysokú mienku nemám a vôbec sa nedivím, že mu táto situácia nevadí,“ reagoval Schneider.

„Mne by to všeobecne ani nevadilo, keby sa ale pán prezident "nepitvoril" a hral tú svoju hru rovno. Tu mali tisíce ľudí zničené životy kvôli lustráciám a tieto lustrácie v prípade prezidenta očividne nehrajú rolu. Celkom by som teda súhlasil s tým, že by tým pádom mal byť zrušený lustračný zákon a mali by sme vstúpiť do novej doby, kde bude platiť heslo ‚či gauner alebo hrdina, sme všetci jedna rodina',“ navrhol Schneider.

Toho vraj pri pochode politických špičiek pobavili predsedovia parlamentných komôr Miloš Vystrčil a Markéta Pekarová Adamová, keď hovorili o slobode slova. „Keď šli spolu a Vystrčil sa vyžíval, že si môžeme hovoriť, čo chceme. To si ale predstavitelia minulého režimu tiež mohli hovoriť, čo chceli. Celý ten problém je však to, že my si môžeme povedať, čo chceme, a oni by sa o to mali zasadiť. Tento aspekt demokracie oni vôbec nepochopili. A Pekarová, tá je úplne mimo, od tej niečo žiadať by bolo asi nekorektné,“ uviedol Schneider.

Známy režisér Oliver Stone urobil prekvapivé vyhlásenie o amerických plánoch pre Rusko
Oliver Stone: USA chcú zbaviť Rusko suverenity Spojené štáty americké chcú zbaviť Rusko svojej suverenity, aby sa zmocnili jeho zdrojov, uviedol americký režisér Oliver Stone v interview pre MovieWeb. Podľa neho Rusko od príchodu Vladimíra Putina... Čítať ďalej
20 | 11 | 2023 | Ivan Mihale

Ten ich režim je slabý, stojí na hlinených nohách, a ešte si na ne močí

Všimol si tiež, že prezident Pavel mal pri pochode Prahou jedenásťčlennú ochranku. „To je asi adekvátna situácia, oni vedia, že ten ich režim je slabý, stojí na hlinených nohách, a ešte si na ne močí,“ nebral si servítky.

Niektorí ľudia pri kladení vencov na Národnej triede volali hanbu prezidentovi, to sa v médiách ale neobjavilo. „To svedčí o tom, ako hovoril Vystrčil, že oni si môžu hovoriť, čo chcú, ale o iných ľuďoch to neplatí. Ja to chápem podobne ako kedysi v normalizácii v tých 70. rokoch, to arogantné správanie štátnych predstaviteľov, ako sa uzatvára priestor slobody a nebyť nových digitálnych médií, tak by sme znovu sedeli pri písacích strojoch ako disidenti. Aspoň vďaka novej technike je to trochu iná situácia,“ povedal Schneider.

Prorokuje skorý koniec vlády Petra Fialu 
„Dni a týždne vlády sa nepochybne chýlia ku koncu. Ja dúfam a aj si to myslím, že vláda padne skôr, než nastanú ďalšie voľby o dva roky. Pretože tie signály sa množia, štrajky sa chystajú, lekári, učitelia a ďalšie profesie. Ten synergický efekt bude veľký a ten moment, ktorý bude znamenať koniec vlády, bude veľmi nečakaný, dokonca to môže táto Gruntorádova hladovka, ktorá ukazuje, že tá vláda je morálne veľmi zahnívajúca,“ má jasno Schneider, podľa ktorého je ochorenie premiéra Fialy psychosomatické. „Asi mu dochádza, že už im ľudia krátia meter,“ dodal Schneider.
 

Západ na Ukrajine prehral

Reagoval aj na slová novinára Michala Půra, ktorý spolupracuje s prezidentskou kanceláriou a nedávno vyhlásil, že Západ na Ukrajine prehral. „Tá vec je nesporná už od začiatku, že to takto muselo dopadnúť. Rusko na tom v zásade bolo rovnako ako Izrael, oni boli donútení reagovať a mali na výber z dvoch zlých riešení. Reagovať alebo nereagovať. Rusi v roku 1941 nereagovali, nechali sa napadnúť a stálo ich to mnoho desiatok miliónov mŕtvych. Takže teraz reagovali. Nie je možné zabúdať na 50 upálených Rusov v roku 2014, na tisíce zabitých na Donbase, nie je možné zabudnúť na ukrajinské biolaboratóriá alebo na to, že v Záporožskej elektrárni mohla byť vyvíjaná atómová bomba, pretože tam našli 30 kg plutónia,“ vypočítal Schne Rusi čelili.

„Rusko nemalo nikdy v úmysle obsadiť celú Ukrajinu, išlo im o túto časť, ktorú teraz majú, a určite sa nechystajú ďalej do Európy. To je len taká goebblesovská propaganda,“ dodal bezpečnostný analytik. Půrove slová berie aj ako pomalé otáčanie provládnych novinárov, ktorí si uvedomujú, že vietor už fúka iným smerom.

„To, že provládni novinári pomaly obracajú a pripúšťajú, že vojna na Ukrajine neskončí víťazstvom Ukrajiny, je podľa Schneidera ukážka, že sa vietor obracia a všetkým dochádza, čo sa v skutočnosti deje, a je im už trápne opakovať tú bezduchú propagandu, ako to robili skôr. Sú ako korouhvička, ktorá sa radšej teraz otočí o štvrtotáčku, aby sa potom nemuseli trápne otáčať o polotáčku,“ dodal Schneider.

NUŽ, KURÁTENKÁ MOJE... Podľa denníka N by ZÁKON v prvom rade PORUŠOVALA Zuzana Čaputová!
Ak sa novinári nevrátia k etickým a profesionálnym štandardom žurnalistiky, stanú sa nepotrebnými informačnými fosíliami! Upozorňuje na to vo svojom statuse na sociálnej sieti historik a politický analytik Eduard Chmelár. Názor Eduarda Chmelára... Čítať ďalej
21 | 11 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik