ČESI ZÚRIA! České pivo ZA BABKU! Kde? V NEMECKU!
21 | 11 | 2023 I Diana Zaťková

Trhák! Český premiér Fiala by pozeral: 16,50 Čk za polliter Plzne. Lenže kde? Tentokrát nejde o Nutelu, ktorú vo svojom videu český predseda vlády porovnával, ale o pivo Pilsner Urquell, český národný klenot, v prepočte za 16,50 Čk za polliter. Lenže v Nemecku, v reťazci Kaufland. Prepravka plzenskej dvanástky tam totiž v akcii stojí necelých 330 korún, zatiaľ čo v Česku ju v akcii kúpite za 480 Kč. Tento rozdiel borí aj to, čo „vyšetril“ premiér na svojej exkurzii v Nemecku. A neupozornili naňho radoví nakupujúci, ale popredný český ekonomický novinár Motejlek. Kaufland sám ponuku opisuje ako „knüller“, teda trhák.

Nemecký Kaufland odrovnal Čechov

Miroslav Motejlek, novinár a ekonomický publicista a odborník, poslal premiéru Petrovi Fialovi (ODS) prostredníctvom svojho facebookového účtu odkaz. Dá sa ale predpokladať, že z neho český premiér veľkú radosť mať nebude.

Jednak spomínané facebookové odporúčanie úzko súvisí so široko diskutovanou a s rozpakmi prijímanou Fialovou cestou za „nemeckým“ porovnávacím nákupom, ale hlavne známy ekonóm opäť upozornil na jeden z mnohých artiklov, ktorý je u západných susedov Česka oveľa lacnejší, a to napriek stále ešte neporovnateľným českým a nemeckým platom.

„Tip pre prof. Fialu,“ tak uviedol známy ekonomický expert svoj príspevok a pokračoval veľmi stručne tým, že upozornil na akciu v nemeckom Kauflande, kde mala plzenská dvanástka štát v prepočte neuveriteľných 16,50 korún.

„V Nemecku v Kauflande majú aktuálny Pilsner Urquell za 0,67 EUR. To by chcelo porovnať s SR, nafotiť a poriešiť. Nutella handra,“ dotkol sa Motejlek ešte na záver sladkého orieškového krému, ktorý nákup Petra Fialu v nemeckom pohraničí preslávil asi najviac.

Pivo Plzeň za cenu, ktorá tu bola pred desiatimi rokmi
Redaktori Parlamentních Listov teda zapátrali a overili si pravdivosť Motejlkových slov. A skutočne našli aktuálnu akciu nemeckého reťazca Kaufland, ktorý sľubuje majiteľom zľavových kariet liter Pilsner Urquell za 1,34 EUR, čo robí po prepočte necelých 33 korún, a teda nejakých 16,50 Čk za pollitrovú fľašu. Kaufland sám ponuku opisuje ako „knüller“, teda trhák.
 
Pátrali teda ďalej aj v českých obchodných reťazcoch a hľadali v ich ponuke zrejme najslávnejšie české pivo. Aby mohli porovnávať, bolo nutné nájsť ho aj v rámci nejakej zľavovej akcie.

To sa bez väčších problémov podarilo, a tak zistili, že polliter rovnakého piva sa v českých supermarketoch v akcii predáva aktuálne za zhruba 24 korún.

Aj dieťa na základnej škole si do jednoduchej trojčlenky dosadí zodpovedajúce hodnoty a zistí, že Nemci nakupujú vo svojich obchodoch českú „Plzeň“ o 7,50 lacnejšie, než Česi v tých svojich a českí spotrebitelia na každej base (20 pív) prerábajú 150 korún.

Pokiaľ teda Petr Fiala zaplatil za svoj „päťstovkový“ nákup o cca 60 korún viac v českých obchodoch, než v nemeckých, teda o nejakých 12 percent, nákup basy Pilsner Urquell sa Čechom predražuje o zhruba 45 percent.

Či premiér prijme Motejlkovu výzvu a situáciu „porieši“, sa môžeme len domnievať. Isté je, že sa Čechom vyplácajú cesty za nákupy nielen k Poliakom, ale aj k Nemcom a českým firmám tak utekajú desiatky miliárd na tržbách a Českej republike zase miliardy na daniach.    

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Majú jej plné zuby. Pustili sa do nej!
Orbánova strana rozmiestnila bilbordy proti Ursule von der Leyenovej po celom Maďarsku. Vládnuca strana nainštalovala bilbordy, namierené proti predsedníčke Európskej komisie Ursule von der Leyenovej. Nová kampaň Ako píše „ Európska pravda“, s... Čítať ďalej
20 | 11 | 2023 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik