Britská ponorka takmer stroskotala
20 | 11 | 2023 I Milan Laca

Britská jadrová ponorka sa takmer potopila v Atlantickom oceáne.

Ponorka triedy Vanguard s balistickými strelami Trident 2 sa takmer potopila, keď sa pokazil jeden z jej hĺbkomerov, informoval denník The Sun. Podľa neho bolo na palube 140 ľudí.

Porucha

The Sun píše, že ponorka sa pripravovala na hliadkovanie v Atlantickom oceáne, keď jej zlyhali hĺbkové senzory. V dôsledku toho sa takmer dostala do „nebezpečnej zóny“. Inžinieri v zadnej časti ponorky pomocou druhého hĺbkomeru zaznamenali poruchu a spustili poplach.

Musk má problém. Hrozí mu vyšetrovanie
Americkí kongresmani požadujú vyšetrovanie SpaceX Elona Muska. Traja členovia Snemovne reprezentantov amerického Kongresu oznámili potrebu začať vyšetrovanie spoločnosti SpaceX Elona Muska. Množstvo nehôd Takéto požiadavky prišli po nedávno... Čítať ďalej
20 | 11 | 2023 | Milan Laca

Utajené...

Článok presne nešpecifikoval, o akú hĺbku ponoru sa jednalo. Zdroj The Sun z námorníctva uviedol, že britské velenie začalo vyšetrovanie incidentu. „Operácie nekomentujeme. Naše ponorky sú naďalej rozmiestnené po celom svete a chránia národné záujmy,“ zdôraznil zdroj novín The Sun.

"Flotila"

Veľká Británia má celkovo štyri jadrové ponorky triedy Vanguard – HMS Victorious, HMS Vanguard, HMS Vigilant a HMS Vengeance. Všetky sú vyzbrojené jadrovými balistickými raketami Trident. Podľa denníka The Sun, sú prevádzkyschopné len dve zo štyroch ponoriek.

Ďalšie incidenty ponorky Vanguard

Vlajková loď ponorky Vanguard sa v roku 2009 zrazila v Atlantickom oceáne s francúzskym plavidlom Le Triomphant. Spojenci v NATO vykonávali misie nezávisle od seba. Incident, podľa oficiálnych informácií, nemal vážne následky. Rezorty obrany prijali opatrenia, aby sa podobné incidenty neopakovali.  V novembri 2022 The Sun informoval, že britská jadrová ponorka musela prerušiť prísne tajnú misiu kvôli požiaru na palube. Po vyhlásení núdzového stavu sa ponorka triedy Vanguard vynorila na hladinu. Príčinou požiaru bola porucha elektrického zariadenia  V januári 2023 britské námorníctvo nariadilo vyšetrovanie opráv na jadrovej ponorke Vanguard. Na lodi sa našli skrutky držiace izoláciu na rúrach, pripevnené ku konštrukcii lepidlom. Nekvalitné opravy objavili po tom, čo pri kontrole odpadla jedna zo skrutiek. Skrutky boli poškodené prílišným dotiahnutím a civilný personál ich namiesto nahlásenia poruchy, prilepil bežným lepidlom.

Ruská raketová hrozba (VIDEO)
Západ pochopil nebezpečenstvo ruského Avangardu. Čo je známe o rakete a prečo ju nazývajú „Putinov meteorit“? Hrozba Ruský hypersonický raketový systém Avangard, ktorý je možné odpáliť spoza zemskej atmosféry, je jedinečná zbraň a predstavuje... Čítať ďalej
18 | 11 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!