Poliaci protestujú! Ide im o živobytie! Ukrajinci hovoria o bodnutí do chrbta!
19 | 11 | 2023 I Gabriela Fedičová

Protest poľských vodičov kamiónov pokračuje. Blokujú tri hlavné hraničné priechody medzi Poľskom a Ukrajinou. Konvoj ukrajinských kamiónov je dlhý viac ako dvadsať kilometrov. Predseda štrajku uviedol, že povoľujú len jedno nákladné auto za hodinu. Protestujú najmä proti zrušeniu dopravných kvót od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

Poľskí vodiči kamiónov blokujú tri hlavné hraničné priechody s Ukrajinou na protest proti konkurencii ukrajinských vodičov. Spor, ako pred týždňom informoval denník Financial Times, komplikuje vojnové úsilie Kyjeva proti Rusku aj vzťahy Kyjeva s Európskou úniou, keďže Poľsko je hlavnou trasou vojenskej a humanitárnej pomoci na Ukrajinu.

Protestujúci používajú nákladné autá a traktory, aby zablokovali tri hlavné priechody pre všetku nákladnú dopravu s výnimkou vojenského nákladu. Vodiči požadujú, aby Európska únia obnovila dopravné kvóty, ktoré platili pred ruskou inváziou na Ukrajinu, čím by sa obmedzil počet ukrajinských nákladných vozidiel, ktoré by mohli vstúpiť do Poľska a potom do zvyšku Európskej únie, informuje portál Parlamentní listy.

Poľskí vodiči kamiónov obhajovali svoj protest tým, že bránia svoje živobytie.

Ukrajina preberá "naše" trhy

"Myslím si, že Európska únia chcela pomôcť Ukrajine, a to je v poriadku. Ale nepremysleli si, že Ukrajina prevezme naše trhy," povedal pre BBC predseda štrajkového výboru Pawel Ozygala.

Ozygala dodal, že od začiatku vojny jeho vlastná spoločnosť stratila v prospech ukrajinských spoločností približne 100-tisíc eur (takmer dva a pol milióna korún).

"Podporujeme Ukrajinu, ale musíme podporovať aj naše vlastné rodiny. Pre naše spoločnosti je to teraz otázka 'byť alebo nebyť'," povedal predseda výboru.

Cez priechod zatiaľ púšťajú len jedno nákladné auto za hodinu. Na to, aby mohli protestovať, majú čas do januára.

BBC informovala, že konvoj ukrajinských kamiónov sa kvôli protestom tiahne viac ako dvadsať kilometrov od východnej hranice Poľska. Ukrajinskí vodiči teraz spia v kabínach kamiónov a čakajú na prekročenie hranice. V piatok mnohí z nich uviedli, že sa pohybujú smerom k hraniciam rýchlosťou jedného kilometra za deň.

Ukrajinský veľvyslanec v Poľsku medzitým označil protest kamionistov za "bodnutie do chrbta" zo strany Poľska, ktoré bolo doteraz blízkym spojencom Ukrajiny.

"Chcel by som poďakovať našim bratským Poliakom za toto utrpenie," povedal BBC jeden ukrajinský vodič kamiónu čakajúci v dopravnej zápche a dodal, že on a jeho kolegovia vodiči už "páchli ako psy".

Ukrajinské ministerstvo infraštruktúry spolu s nadnárodnými dopravnými združeniami medzitým vyčlenilo špeciálny personál na pomoc vodičom.

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik