Neveďalová: Ako žijú seniori z tabuliek nezistíte
20 | 11 | 2023 I Eka Balašková

Europoslankyňa Katarína Roth Neveďalová radí vedeniu Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ), aby šli seniorom do regiónov vysvetliť, že si vlastne žijú nad pomery a preto ich netreba podporovať. Predseda RRZ Ján Tóth sa podľa nej na príjmy seniorov pozerá čisto cez excelovskú tabuľku, ktorá rozhodne neodzrkadľuje realitu.

Europoslankyňa na Facebooku vyjadrila nesúhlas s vyjadrením predsedu RRZ Tóthom. Ten dôchodcom odkázal, že si vlastne na príjmy nemôžu sťažovať, pretože čísla hovoria za všetko. Tri organizácie pracujúce s touto skupinou ľudí však vydali vyhlásenie, v ktorom RRZ vysvetľujú, aká je realita, na čo ich Tóth pozval na rokovanie. Roth Neveďalová pritom pripomína, že Tóth má profesný životopis podobný tomu Ódorovmu, navyše je nominantom Matovičovej vlády, preto nečudo, že sa začal ozývať až teraz. A tak by ho rada pozvala na školenie medzi dôchodcov trebárs do Sobraniec...

Dôchodky rastú rýchlo

Podľa predsedu RRZ Ján Tóth začiatkom týždňa informoval, že slovenský dôchodkový systém bol do roku 2018 voči starnúcej populácii udržateľne nastavený. V predvolebnom roku 2019 sa však podľa neho destabilizoval a najskôr Matovičova, potom Hegerova a Ódorova vláda ho znovu stabilizovali zrhuba na 70 percent.

Sociálna poisťovňa. FOTO - TASR

„Celkové priemerné príjmy dôchodcov dlhodobo rástli rýchlejšie ako inflácia. V najbližších rokoch by to malo pokračovať, nakoľko aktuálna inflácia sa bude znižovať a valorizácia bude vždy vychádzať z predchádzajúcej vyššej inflácie,“upozornil predseda RRZ po tom, čo pripomenul významnú tohoročnú valorizáciu a fakt, že seniori nad jej rámec dostali aj rodičovský príspevok.

Politológ: Vari sme už úplne rezignovali a necháme sa takto ponižovať?
"A kým Václav Havel ohlupoval masy svojimi povrchnými floskulami o pravde a láske, nezamestnanosť stúpla na vyše 20 percent, ceny narástli o vyše 60 percent, nasledovali drastické škrty v sociálnych výdavkoch, ktoré priniesli dovtedy nepoznané... Čítať ďalej
19 | 11 | 2023 | Gabriela Fedičová

Neveďalová: Toto je pán Tóth

Podľa Neveďalovej je prekvapujúce, že pán Tóth bol tri a pol roka ticho. Aj to však len do chvíle, kým si človek všimne, že jeho profesný životopis je podobný tomu Ódorovmu. Navyše varovať nemohol – veď bol nominantom Matovičovej vlády.

„Tri roky, keď sa tu devastovali okrem verejných financií (pamätáme si nezmyselnú očkovaciu lotériu a iné návrhy) aj základné atribúty demokracie a stability štátu. Zrazu nám vysublimoval a začal určovať, čo by mala nová vláda robiť, ako treba šetriť a konsolidovať. Nuž veľmi prekvapujúco sa jeho návrh veľmi podobá tomu Ódorovmu, ktorý ako odchádzajúci premiér navrhol svoje lego kocky a 100 opatrení na šetrenie,“pripomína europoslankyňa s tým, že Ódorove opatrenia sú nevykonateľné a zruinovali by štát, aj občanov.

Vyzvali k solidarite

Neveďalová Tóthov názor ekonóma dáva do kontrastu so stanoviskom organizácií, ktoré sa problematike skutočne venujú – Pracujúca chudoba, Jednota dôchodcov a Inštitút pre výskum sociálno-ekonomických rizík. V ňom protestujú proti útokom na dôchodcov a vyzývajú k solidarite.

Reprofoto z YouTube | Michal Kotian, predseda Jednoty dôchodcov Slovenska

„Nikto nespochybňuje, že na Slovensku sú aj iné skupiny obyvateľov ohrozených chudobou a sociálnym vylúčením. Dekády sme na Slovensku nerobili politiky, aby štát vedel identifikovať chudobných za účelom pomoci týmto skupinám obyvateľstva. Dodnes nemáme žiadnu reálnu metodiku, ako identifikovať také skupiny obyvateľstva, ako sú príjmová chudoba, energetická chudoba či pracujúca chudoba,"upozornili združenia v spoločnom vyhlásení, na čo ich Tóth pozval na stretnutie, kde im mieni vysvetliť ich omyl.

Milan Uhrík: Peňazí je dosť, nové dane nám netreba. Stačí urobiť toto! (VIDEO)
Bruselu, teda EÚ chýbajú peniaze. Europoslanec Milan Uhrík hovorí, že tento nedostatok chce vykryť cynicky nazvanou daňou. „BeFit znamená, že „EÚ Vám zoberie časť zárobku a vďaka tomu budete skrátka fit. No povedzte, neznie to fajn...,“ uvažuje vo... Čítať ďalej
19 | 11 | 2023 | Eka Balašková

Neveďalová súhlasí s triom organizácií

„Tieto organizácie majú právo na svoj názor a ja s ním dokonca aj súhlasím. Toto sú presne tie skryté problémy, ktoré treba odhaľovať a pracovať na ich odstránení. Nie fiktívne čísla v excel tabuľke, ktoré vyzerajú dobre na papieri, ale nenajeme sa z nich. Som zvedavá, akú to bude mať dohru,“píše europoslankyňa na Facebooku s tým, že by rada odborníkov z RRZ by rada pozvala na školenie napríklad do Sobraniec.

„Tam by im to ľudia jasne vysvetlili a neuškodilo by im to,“ uzatvára Roth Neveďalová.

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!