Chcete mať namiesto nosa dieru? Pozor na nosové spreje!
19 | 11 | 2023 I Mária Sliacka

Farmaceutický priemysel má stále zelenú. Aj to aj v prípadoch, keď liek môže vážne poškodiť zdravie pacienta. Existujú lieky, ktoré bežne a často využívame v dobrej viere, že nám pomôžu. Nakoniec na to môžeme poriadne doplatiť. Jedným z takých liekov  sú voľnopredajné spreje do nosa. Pomáhajú pri nádche , ale...sú okrem iného aj návykové.

Spoľahlivý liek na nádchu

Keď začína chrípkové obdobie alebo aj keď cítime, že máme obyčajnú nádchu , mnohí z nás sa poistia a v lekárni si kúpia spoľahlivé spreje do nosa zo skupiny sympatomimetík, ktoré poskytnú rýchlu a okamžitú úľavu.

Fungujú na jednoduchom princípe

Tie najpredávanejšie a najobľúbenejšie s najrýchlejším a najúčinnejším efektom fungujú na jednoduchom princípe. Obsahujú totiž roztoky, ktoré spôsobujú zúženie krvných ciev v nose, s tým zníženie až odstránenie opuchu sliznice, ktorá spôsobuje upchatie nosa,“ vysvetlil pre portál tvnoviny.sk, Oto Sova, lekár a vedec. 

Začarovaný kruh

Oto Sova však zároveň dodal, že úľava, ktorá nastane, je dôvodom, aby pacient pri najbližšom upchatí nosa volil zase takúto možnosť. Tým sa však dostáva do začarovaného kruhu a stáva sa závislým.

Sú voľnopredajné, o to viac nebezpečné

Tieto spreje sú voľnopredajné, pretože ich ľudia potrebujú pri mnohých diagnózach alebo zdravotných problémoch. V tom sa ale práve skrýva nebezpečenstvo v prípade, ak si človek na ne vypestoval závislosť. Závislosť sa stáva fyzickou záležitosťou. Telo si na určitú látku zvyklo natoľko, že bez jej prísunu nedokáže  normálne fungovať. V tomto prípade sa prejavuje tak, že bez užitia konkrétnych sprejov je nos upchatý stále.

Vážne zdravotné riziká

Doktor Sova pre tvnoviny.sk vysvetľuje, že v dôsledku zníženia krvného prietoku cievami nosnej sliznice táto môže aj odumrieť, podľahnúť plesniam alebo spôsobiť aj prepadnutie nosnej prepážky.  Vzniká tak sanorinizmus, chronická lieková nádcha.

O ktoré lieky ide

Najčastejšou návykovou látkou používanou na tieto účely je xylometazolín, ktorý nájdete pod obchodnými názvami Olynth, Otrivin , Orinox, takisto je na Slovensku dosť obľúbený  aj Muconasal plus. Ten síce obsahuje inú účinnú látku tramazolín, ale má takisto návykový potenciál.

Farmaceut je povinný oboznámiť pacienta s dávkovaním a  nežiaducimi účinkami

Miriam Jauschová, farmaceutka, majiteľka lekárne a delegátka Slovenskej lekárnickej komory, vraví, že vždy, pri výdaji akéhokoľvek lieku, či už na recept, alebo voľnopredajného, je farmaceut povinný oboznámiť pacienta s účinkom daného lieku, jeho správnym a bezpečným užívaním. Informovať ho o možných nežiaducich účinkoch, prípadných kontraindikáciách.

Ako si možno vybudovať závislosť

Závislosť na sprejoch do nosa nevzniká automaticky s každou nádchou a teda s každým užitím jedného z týchto sprejov. „Sú pacienti, ktorí si nesprávnym a najmä dlhodobým používaním nosových sprejov s účinnými látkami zo skupiny sympatomimetík, vybudujú fyzickú závislosť. Je to dôsledok nedodržiavania odporúčaní zo strany pacienta,“ vysvetlila Jauschová. Závislosť  sa vytvára pri nesprávnom užívaní týchto liečiv. Hlavne ide o nedodržiavanie stanovených lehôt, do ktorých je potrebné sprej úplne vysadiť. Pri  dlhodobej aplikácii spôsobia tieto spreje oslabenie vnímavosti voči účinnej látke. Pacienti potom  automaticky zvýšia dávku, aby sprej zaúčinkoval a už sú v začarovanom kruhu . Pacient má pocit plného nosa a opuchu. Začne  teda sprej používať častejšie, aby si uľavil. Najčastejšie to býva večer , keď si človek ľahne. Pre upchatý nos  však ťažko zaspáva, a tak opäť siahne po lieku.

Ako možno závislosti predísť

Miriam Jauschová vraví, že jedno balenie nosového spreja vydrží pacientovi približne 7-10 dní a 7 dní je práve bezpečná dĺžka trvania terapie.

Martine spreje takmer zničili nosovú  prepážku 

Mladá Bratislavčanka sa podelila o svoju hroznú skúsenosť s používaním nosových sprejov. Začala tak ako aj ostatní. Spočiatku sa cítila príjemne. Lenže: „Po čase som si všimla, že večer som na sprej do nosa vola vyslovene odkázaná. Ak som si ho nedala, mala som nos upchatý takým spôsobom, akoby mi do neho niekto nalial betón. Jednoducho žiadny prietok vzduchu, von a ani dnu,“ hovorí. Postupne sprej  potrebovala už aj počas dňa, inak sa nedokázala nosom vôbec nadýchnuť. Nakoniec sa rozhodla vyhľadať lekársku pomoc.

Doktor zalamoval rukami

„Ušno-nosno-krčný nado mnou len zalomil rukami. Podotkol, že som ďalšia v dlhočiznom zozname ľudí, ktorí bez spreju nejdú ani na krok,“ pokračuje Martina . Našťastie po dôkladnom vyšetrení doktor skonštatoval, že k poškodeniu zatiaľ neprišlo. Mala obrovské šťastie.

Pri dlhodobom používaní sprejov sú následky priam devastačné

Pri dlhodobom nadužívaní nosových sprejov môže dôjsť až ku trvalej strate nosa, následkom prepadnutia nosovej prepážky. Tento stav je nezvratný, veľmi bolestivý a takisto  neestetický. Na mieste nosu zostáva čosi neforemné, niekedy dokonca len diera. 

Určite si netreba robiť zásoby

Martinin prípad skončil šťastne, vyliečila sa, ale mnohí také šťastie nemajú. Miriam Jauschová, ako majiteľka lekárne pre portál tvnoviny.sk vraví, že pacienti sa dokonca predzásobujú a požadujú aj viaceré balenia, čo nie je dobré. Lekárnik by mal pacientom vysvetliť, že  dlhodobé používanie sprejov s obsahom priamych sympatomimetík po čase neprináša žiaduci efekt, ale skôr nežiaduce účinky a skončiť môže tým  najvážnejším, poškodením nosovej prepážky.

Vhodná alternatíva

Vhodnou alternatívou sú spreje na báze soľného roztoku, ktoré takisto  dokážu uvoľniť nos, no nespôsobujú závislosť. Alergici by však mali podľa farmaceutky  určite navštíviť  odborného lekára.

Ako riešiť závislosť

Podľa lekára a vedca Ota Sovu liečba, kým si trpiaci pacient od spreju odvykne, trvá pomerne dlho. Za klasickú liečbu takejto závislosti považuje používanie slaného roztoku, ktorým sa nosné sliznice preplachujú rôznymi spôsobmi. „Tento roztok odstraňuje výlučky sliznice a zmierňuje jej opuch. Tu sa uplatňujú aj roztoky znižujúce povrchové napätie, ktoré spôsobujú že nosná sliznica je klzkejšia a jej výlučky sa neudržia dlhšie na jednom mieste, aby spôsobili upchatie prieduchu,“ vysvetlil pre tvnoviny.sk.

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik