Zistenie ekonomického magazínu: TU sa Eurostat "kopol"
18 | 11 | 2023 I Eka Balašková

Najnovšie informácie z Eurostatu (Európsky štatistický úrad) Slovákov nepotešia. Hovoria totiž o tom, že väčšina slovenských domácností má príliš slabý príjem vzhľadom k cenám. Aj ľudia s nižšími príjmami v iných krajinách si môžu dopriať viac, ako väčšina slovenských rodín. Informáciu Eurostatu priniesol magazín o ekonomike Trend.

Odborníci Eurostatu porovnávali životnú úroveň v jednotlivých štátoch EÚ. Menej, ako na Slovensku si za svoj príjem kúpia už len rodiny v Bulharsku a najhoršie sme na tom aj v rámci krajín V4. V prvej trojke rebríčka je Rakúsko. Chváliť sa nemáme čím ani pri sociálnych dávkach, no prekvapujú čísla pri príjmoch seniorov.

Za nami už len Bulhari

Podľa dát Eurostatu sú Slováci druhí od konca. Menej, ako Slováci si za svoje príjmy môžu dovoliť už len Bulharské rodiny.

„Najlepšie z okolitých štátov je na tom Rakúsko. Ročný príjem jedného člena rakúskej domácnosti je oproti jednému členovi slovenskej domácnosti vyšší o takmer 156 percent,“píše Trend, podľa ktorého sa Rakúsko v rámci celého rebríčka ocitlo na treťom mieste za Holandskom a Luxemburskom.

Ako je na tom V4

Ročný príjem člena maďarskej domácnosti je vyšší o takmer štyri percentá. Poliaci sú na tom ďaleko lepšie – ich príjem je vyšší o 52 percent a príjem Čechov dokonca o 56 percent.

screenshot videa youtube | Platobný terminál

„Tento rozdiel je možné pripísať viacerým faktorom. Slovenské ceny patria dlhodobo k najvyšším v regióne. Najvyššia je aj nezamestnanosť, ktorá v septembri 2023 dosiahla hodnotu 5,8 percenta, pričom maďarská bola 3,9 percenta, poľská 2,8 percenta a česká 2,8 percenta,“vysvetľuje Trend.

Čo naše sociálne dávky

Hoci mnohí nebudú súhlasiť, Eurostat hovorí aj o tom, že aj sociálne dávky na Slovensku sú slabé. Presnejšie, piate najnižšie v EÚ, pričom takto nastavené je to cielene. Napriek tomu je na Slovensku voľných takmer 130 tisíc pracovných miest. Nárast neobsadených miest nekopíruje nezamestnanosť – hlavne ľudia s exekúciami preferujú nelegálne zamestnanie. Vyhýbajú sa tým tomu, aby museli časť výplaty odovzdať exekútorovi.

Čo očakávajú občania od novej vlády?
Nová vláda Roberta Fica bude riadiť štát efektívnejšie a s lepšími výsledkami ako kabinety Igora Matoviča a Eduarda Hegera podľa názoru 57,2 percenta respondentov. Naopak, 36,7 percenta opýtaných s týmto názorom nesúhlasí. Vyplýva to z... Čítať ďalej
18 | 11 | 2023 | Ivan Mihale

Prekvapivé dôchodky

Napriek tomu, že sa veľa hovorí o nízkych dôchodkoch, Slovensko podľa Eurostatu je v tejto oblasti deviate od konca. Tu prekvapí, že horšie, ako slovenskí, sú na tom dánski seniori. Možno však ide „len“ o omyl štatistikov – priemerný český dôchodok je zhruba 740 eur, kým slovenský 519 eur. Aj keby sa brali do úvahy zárobky popri dôchodkoch, aj tie sú v Česku vyššie, ako u nás.

Ilustračný obrázok / Fotobanka

„Porovnanie dôchodkov ukazuje, že Eurostat nemusí vždy presne zmapovať životnú úroveň v jednotlivých krajinách. Aj tak z dát vidno nepríjemný trend. Životná úroveň na Slovensku rastie príliš pomaly, a tak ho predbiehajú krajiny, ktoré boli v minulosti chudobnejšie. Pri pokračovaní tohto negatívneho trendu môže byť raz na Slovensku naozaj úplne najnižšia životná úroveň v rámci Európskej únie," konštatuje týždenník TREND.

Raj pre nízku kvalitu

Čím menej si obyvatelia danej krajiny môžu dovoliť nakúpiť, tým viac vyhľadávajú nízke ceny. Tie so sebou však prinášajú aj riziko nízkej kvality a likvidáciu domácich výrobcov potravín. Podobné obavy so sebou prinášajú aj informácie o tom, že sa na Slovensko chystá expandovať poľský obchodný reťazec.

„Trh s potravinami nevieme nafúknuť, každý nový obchodník zoberie nielen podiel na trhu na úkor iného obchodníka, ale rovnako aj importované potraviny zoberú podiel tým slovenským,“ upozorňuje Martin Krajčovič, šéf Asociácie moderného obchodu.

Nový reťazec na Slovensku: Zničí Biedronka slovenských potravinárov?
Pamätáte si na príchod modro-žlto-červeného reťazca na Slovensko? Novo otvorené prevádzky zažili „revolúciu“ v podobe nákupov aj dvadsiatich kilogramov banánov. Pred zhruba dvadsiatimi rokmi na príchod Lidlu doplatilo množstvo drobných rodinných... Čítať ďalej
16 | 11 | 2023 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik