Zima prichádza, Rusko útočí na ukrajinskú energetiku!
18 | 11 | 2023 I Milan Laca

V ukrajinských regiónoch znela výstraha pred leteckým poplachom.

Na juhu Ukrajiny v Odeskej a Nikolajevskej oblasti vyhlásili letecký poplach. Okrem týchto regiónov bol poplach aj v časti Chersonskej oblasti ovládanej Kyjevom.

Rusi udreli skoro po celej Ukrajine

Podľa online mapy Ministerstva pre digitálnu transformáciu Ukrajiny sa prvý poplach ozval v Nikolajevskej oblasti a v časti Chersonskej oblasti, kontrolovanej Kyjevom. Po ďalších 44 minútach bol v Odeskej oblasti vyhlásený poplach. Dnes (18.11.2023) bol poplach tiež vo Volynskej, Žitomyrskej, Kyjevskej, Rivne, Sumskej, Ternopilskej, Chmelnicke a Černihivskej oblasti, ako aj v samotnom Kyjeve. Operačné velenie Ozbrojených síl Ukrajiny „Sever“ informovalo o zásahu infraštruktúrneho zariadenia v oblasti Černihiv. Podľa ukrajinského ministerstva energetiky bol tiež poškodený ropný sklad v Odeskej oblasti. Podrobnejšie in formácie nie sú k dispozícii.

Niekto neprestáva dúfať. Rusko treba poraziť!
Západ má stále veľa zdrojov, treba ich dať Kyjevu. Politológ navrhol vyslať pozemné jednotky NATO na pomoc Ukrajine. Pochybili... Politológ Benjamin Tallis, vedecký pracovník Centra pre geostratégiu v Berlíne, povedal, že za to, že rusko... Čítať ďalej
18 | 11 | 2023 | Milan Laca

Kyjev potvrdzuje

V Odese Rusi zasiahli objekt energetickej infraštruktúry, v dôsledku čoho zostalo 2 000 odberateľov bez elektriny. Informoval o tom Oleg Kiper, šéf Odesa OVA  a tlačová služba DTEK . "V Odeskej oblasti bol zasiahnutý objekt energetickej infraštruktúry. Jeden civilný zamestnanec bol zranený, bol hospitalizovaný. Poškodená bola administratívna budova. Vznikol požiar, ktorý sa podarilo rýchlo uhasiť," uviedol Kiper. 

Nastupujú drony

Obranným silám Ukrajiny odovzdali viac ako 2000 bezpilotných lietadiel domácej výroby. Minister pre digitálnu transformáciu Mychailo Fedorov v Telegrame oznámil, že „...odovzdali viac ako 2000 ukrajinských bezpilotných lietadiel od štátu logistickým silám". Generálny štáb bude odovzdávať drony armáde v najhorúcejších oblastiach frontu.

screenshot youtube | Ukrajinské drony

Pestrá paleta

V dodávke boli výlučne ukrajinské výrobky. Medzi nimi sú helikoptéry a letecké bezpilotné prostriedky: prieskumné, kamikadze, opakovane použiteľné bombardéry. Drony pomôžu zasiahnuť nepriateľské pozície a vybavenie. Všetky drony zakúpili v rámci štátneho programu.“ Fedorov vyhlásil,  že len minulý týždeň zasiahli ukrajinské drony 39 nepriateľských tankov, 57 kusov iných zbraní, 34 obrnených vozidiel a 307 pevností.

Európa nemôže splniť svoj sľub Ukrajine
EÚ dodá Ukrajine milión delostreleckých granátov – ale nie v marcovom termíne, na ktorom sa lídri dohodli. To v žiadnom prípade nestihneme, povedal pre POLITICO generálny riaditeľ Európskej obrannej agentúry Jiří Šedivý. O cieli na milión... Čítať ďalej
17 | 11 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!