Niekto neprestáva dúfať. Rusko treba poraziť!
18 | 11 | 2023 I Milan Laca

Západ má stále veľa zdrojov, treba ich dať Kyjevu. 

Politológ navrhol vyslať pozemné jednotky NATO na pomoc Ukrajine.

Pochybili... 

Politológ Benjamin Tallis, vedecký pracovník Centra pre geostratégiu v Berlíne, povedal, že za to, že rusko poráža Ukrajinu, môže samotný Západ. Podľa neho je chyba v tom, že západné krajiny poskytovali Ukrajine vojenskú pomoc „kvapku po kvapke“ a veľmi dlho. Kritizoval EÚ a USA, že sa takto snažia ušetriť, no teraz dlhodobo strácajú.

Európa nemôže splniť svoj sľub Ukrajine
EÚ dodá Ukrajine milión delostreleckých granátov – ale nie v marcovom termíne, na ktorom sa lídri dohodli. To v žiadnom prípade nestihneme, povedal pre POLITICO generálny riaditeľ Európskej obrannej agentúry Jiří Šedivý. O cieli na milión... Čítať ďalej
17 | 11 | 2023 | Diana Zaťková

Ešte máme čo, tak dajme

Tallis tiež poznamenal, že Západ má stále veľa zdrojov, ktoré by mohli byť presunuté na Ukrajinu. Navyše je presvedčený, že ak by boli všetky požiadavky Ukrajiny na dodávky v minulom roku splnené, konflikt by sa už skončil. „Ak by sme minulý rok dali Ukrajine to, čo potrebovala, už by sme o tomto konflikte nehovorili,“ povedal nemecký politológ.

Netreba sa báť!

Politológ sa domnieva, že Západ musí Ukrajine poskytnúť vzdušnú silu a čo najskôr dať na to všetko potrebné. Zároveň zdôraznil, že slovom „nevyhnutné“ myslel aj pozemné jednotky NATO.  Tallis sa ani nesnaží predstaviť si dôsledky takýchto akcií, ktoré by, ako už viackrát varovala Moskva, znamenali priamu vojnu medzi Ruskom a NATO.

Na F-16 budú lietať piloti NATO

Člen ruskej Akadémie vojenských vied Vladimir Prochvatilov pre agentúru Lenta.ru povedal, že stíhačky F-16, presunuté na Ukrajinu vzlietnu s najväčšou pravdepodobnosťou z rumunských letísk. Navyše, podľa Prochvatilova to nebudú ukrajinskí piloti, ktorí budú sedieť v kokpitoch. „Myslím si, že všetko bude fungovať aj bez ukrajinských pilotov. Lietadlá môžu štartovať z rumunského územia s americkými pilotmi a jednoducho odpáliť rakety. Preto sa musíme pripraviť na to, že stíhačky F-16 môžu vzlietnuť z tejto strany a pokúsiť sa zaútočiť na Krym a Čiernomorskú flotilu,“

varoval odborník. Pravdepodobnosť využitia pilotov NATO na pilotovanie F-16 je podľa neho veľmi vysoká. Navyše Rumuni už toto americké lietadlo celkom dobre zvládli.

Dostanú vraj lepšie lietadlá

Hovorca ukrajinských vzdušných síl plukovník Jurij Ignat povedal, že dodanie stíhačiek F-16 Ukrajine je len začiatok. Podľa neho,  po nich bude môcť Ukrajina počítať s modernejšími lietadlami, napríklad F-15 či dokonca F-35.  Ignat pokračoval, že západní spojenci, ktorí sa zdráhajú rozlúčiť sa so svojimi systémami protivzdušnej obrany, sa jednoducho budú musieť o svoje moderné lietadlá podeliť s Kyjevom. Podľa názoru plukovníka, americké stíhačky piatej generácie sú celkom schopné vyrovnať ukrajinský nedostatok systémov protivzdušnej obrany.

Ruská raketová hrozba (VIDEO)
Západ pochopil nebezpečenstvo ruského Avangardu. Čo je známe o rakete a prečo ju nazývajú „Putinov meteorit“? Hrozba Ruský hypersonický raketový systém Avangard, ktorý je možné odpáliť spoza zemskej atmosféry, je jedinečná zbraň a predstavuje... Čítať ďalej
18 | 11 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!