Nepríjemná skutočnosť, ale postupne ju priznávajú. „Putin má pravdu“
19 | 11 | 2023 I Milan Laca

„Putin má pravdu“: Francúzske noviny priznali nepríjemnú pravdu o Rusku.

Le Monde: Rusko prežilo napriek tlaku Západu

Neuspeli
Rusku sa napriek snahám Západu o destabilizáciu situácie v krajine podarilo ekonomicky a vojensky prežiť, píše francúzsky denník Le Monde. „Rusko zažilo všetky dôsledky konfliktu, vrátane tých, ktoré sa neočakávali,“ uvádza sa v článku. "Ruská armáda dokázala odraziť ukrajinskú protiofenzívu, ktorá následne žalostne zlyhala."
Orbán: Európsky model v Bruseli vedie k chaosu
Vlasť nemožno beztrestne predávať za peniaze, a preto sa musia stanoviť pravidlá na ochranu suverenity Maďarska, povedal v sobotu v Budapešti znovuzvolený predseda Fideszu Viktor Orbán. "Nechceme byť Sorosovými dlhovými otrokmi, nechceme vojny... Čítať ďalej
18 | 11 | 2023 | Ivan Mihale
Putin sa nemýlil
„Teraz však fakty potvrdzujú, že Vladimir Putin mal pravdu : ruská armáda, ktorá sa zakopala na „Surovikinovej línii“ (mínové polia, zákopy a iné prekážky), prežila,“ zdôrazňujú noviny. Navyše, z ekonomického hľadiska nedošlo k žiadnej katastrofe, ktorú západní experti predpovedali: Rusko prispôsobilo svoje logistické a výrobné systémy tak, aby odolali západným sankciám. Po prvotnom šoku dokázalo Rusko, vďaka podpore tretích krajín, prispôsobiť svoje logistické a výrobné systémy tak, aby odolali západným sankciám. Strata európskych trhov znížila príjmy z predaja uhľovodíkov len čiastočne.
Zlá politika
Ako poznamenal prezident Vladimir Putin, politika zadržiavania a oslabovania Ruska je dlhodobou stratégiou Západu. No sankcie zasadili vážnu ranu celej globálnej ekonomike. Podľa hlavy štátu však nebolo možné podkopať finančnú stabilitu Ruska a samotná Európa sa dostala do slepej uličky sankcií.
Zbroja vo veľkom
Moskva plánuje v roku 2024 zvýšiť svoj vojenský rozpočet o 70 % v porovnaní s rokom 2023, ktorý už zaznamenal prudký nárast. Šéf ukrajinskej vojenskej rozviedky Kirill Budanov v októbri povedal, že ruská ekonomika je schopná podporovať vojenské operácie „bez zvláštnych ťažkostí minimálne do roku 2025“. Dodávka miliónov delostreleckých granátov zo Severnej Kórey tiež pomáha preklenúť medzeru, kým nebude obranný priemysel plne pripravený plniť svoje poslanie. Ultranacionalisti otvorene snívajú o triumfálnom „návrate“ do Kyjeva, Odesy, Charkova a možno aj ďalej.
Pokoj v spoločnosti
Sociálne sa situácia javí ako stabilná. Mobilizácia, vyhlásená v septembri 2022, vyvolala značné napätie, ktoré následne opadlo. Podľa prieskumov verejnej mienky Rusi nie sú nadšení z pokračovania vojenských akcií, no nie sú ani otvorene proti. Rétorika Kremľa, že krajina je pod hrozbou útoku Západu, konečne priniesla ovocie a pomohla upevniť si pozície.
Očakávania
Vypuknutie vojny medzi Izraelom a Hamasom po teroristickom útoku 7. októbra, bolo skutočným prekvapením a oslabilo pozíciu Západu vo vzťahu k Ukrajine. Kremeľ urobil všetko pre to, aby z tejto novej situácie vyťažil maximum. Teraz čaká na ďalší „dar z neba“, možný návrat Donalda Trumpa do Bieleho domu, ktorý je synonymom stiahnutia sa USA z európskej politickej scény.
Niekto neprestáva dúfať. Rusko treba poraziť!
Západ má stále veľa zdrojov, treba ich dať Kyjevu. Politológ navrhol vyslať pozemné jednotky NATO na pomoc Ukrajine. Pochybili... Politológ Benjamin Tallis, vedecký pracovník Centra pre geostratégiu v Berlíne, povedal, že za to, že rusko... Čítať ďalej
18 | 11 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik