Muskovi havarovala raketa (VIDEO)
19 | 11 | 2023 I Milan Laca

Druhý testovací štart hviezdnej lode zlyhal.

SpaceX uskutočnila druhý skúšobný štart nosnej rakety Super Heavy s kozmickou loďou Starship. Prvý stupeň rakety sa úspešne oddelil, ale explodoval vo vzduchu. Podľa vysielania SpaceX na sociálnej sieti X, sa komunikácia s druhým stupňom stratila asi po desiatich minútach letu.

Štart rakety 
 
Ľudia sledujú štart rakety

 

Hviezdna loď odštartovala z rampy základne SpaceX v Boca Chica v juhovýchodnom Texase. Starship je superťažká, opakovane použiteľná dvojstupňová nosná raketa, navrhnutá americkou spoločnosťou SpaceX na prepravu ľudí a nákladu na nízku obežnú dráhu Zeme, na Mesiac a na Mars. Pozostáva z nosnej rakety Super Heavy a kozmickej lode Starship.

Štart a explózia rakety 

Očakávania

Let mal podľa plánov SpaceX trvať hodinu a pol. Prvý testovací let superťažkej rakety Starship sa uskutočnil 20. apríla. Nosná raketa explodovala štyri minúty po štarte vo výške 38 kilometrov, dostala sa do nekontrolovanej rotácie a prvý stupeň sa neoddelil. SpaceX po neúspechu uviedol, že raketa bola zámerne zničená niekoľko minút po štarte, kvôli problémom s motormi a stratou výšky.

KĽUDNE PÔJDE DO VÄZENIA! Rowlingová trvá na tom, že muž je muž a žena je žena
Pokojne ma zatvorte na dva roky do väzenia, odkázala Joanne Rowlingová, slávna autorka knižiek príbehov Harryho Pottera. Spisovateľka dlhodobo vystupuje proti tomu, aby sa v rámci obrany práv transgender osôb nesmelo hovoriť, že muž je muž a žena... Čítať ďalej
18 | 11 | 2023 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik