Pavel, druhý Havel? KOCÚRKOVO, nechápe Kocáb: KOMUNISTA CHCE K MOCI, MÁ TO V GÉNOCH!
17 | 11 | 2023 I Diana Zaťková

Bývalí komunisti sa do toho verejného priestoru tlačia, chcú vládnuť za každú cenu, hovorí hudobník a politik Michael Kocáb v rozhovore pre CNN Prima NEWS. Proti prezidentovi Petrovi Pavlovi vystupoval už pred jeho zvolením. Jeho názor naň sa odvtedy nezmenil, vyznamenanie by od neho neprijal. Budúce prezidentské voľby sám zváži kandidatúru, informujú české Parlamentná Listy.

 

Spevák a politik Michael Kocáb, bol na začiatku 90. rokov dvadsiateho storočia poslancom Snemovne ľudu Federálneho zhromaždenia Českej a Slovenskej federatívnej republiky a zohral významnú úlohu pri udalostiach 17. novembra 1989, ktoré potom viedli k pádu komunistického režimu v Československu. Michael Kocáb bol vtedy jedným z významných hlasov revolúcie, ako politik sa angažoval najmä v oblasti ľudských práv a kultúry.

Základ je splnený

V rozhovore pre CNN Prima NEWS pri dnešnej príležitosti sviatku Dňa boja za slobodu a demokraciu a Medzinárodného dňa študenstva prezradil, že revolúcia, od ktorej dnes uplynulo práve 34 rokov, v základných akcentoch splnila jeho očakávania, vzhľadom na to, že jej cieľom bolo vymanenie sa zo závislosti na Sovietskom zväze, zbavení sa nadvlády komunistov a vstup do Európskej únie a NATO, rovnako tak bola vyriešená aj otázka ľudských práv. 

„Rovnako splnené. Síce nie úplne dokonale a máme ešte veľa čo doháňať. A to najzásadnejšie, o čo nám išlo, sloboda pohybu, sloboda slova, názoru, a to je splnené bezo zvyšku. Povedal by som až nadštandardne. Každý si môžeme hovoriť, čo chceme, kritizovať koho chceme. Keď sme napríklad kritizovali prezidenta Miloša Zemana, nikdy z toho nič nebolo. To mu pričítam k dobru, že sa nikdy nejako zásadne neohnal. Ale, samozrejme, všetko nie je tak, ako sme si predstavovali. Problémy sú...“ povedal CNN.

BETLEHEM RUŠÍ VIANOCE! (FOTO)
Namiesto toho bude oslavovať „mučeníkov“ Hamasu. Mesto Betlehem na západnom brehu Jordánu odstránilo všetky vianočné ozdoby z miesta uctievaného ako miesto narodenia Ježiša Krista, informuje americký portál Breitbart. "Naši ľudia v Gaze sú... Čítať ďalej
16 | 11 | 2023 | Diana Zaťková

„Nechce sa mi veriť, že by to mnohí mysleli vážne, že by sa chceli vrátiť späť do toho diktátorského systému,“ povedal Kocáb svoj názor na občasné myšlienky v spoločnosti, že za komunistov bolo lepšie. „U tých mladších ročníkov je to absurdné, pretože nevedia, o čom hovoria, keď tú dobu neprežili. U tých starších to chápem. Niektorí boli členmi komunistickej strany, iní majú existenčné problémy. Tí môžu svoje povzdychy myslieť vážne, pretože niektoré istoty komunisti zabezpečovali. Oni nás vodili za ruku – tu máte zadarmo zdravotníctvo, školstvo, prácu pre všetkých a za to nám odovzdáte svoju dušu,“ povedal Kocáb.

Ostro proti Pavlovi - Kocúrkov a dodnes tomu nerozumiem

Pred prezidentskými voľbami sa ostro vyslovoval proti kandidatúre súčasného prezidenta Petra Pavla a jeho komunistickej minulosti. V rozhovore pre Český rozhlas to popísal ako „pľuvanec do tváre obetiam minulého režimu“ a to, že sa za svoje členstvo v KSČ Pavel ospravedlnil, a teraz sa od neho dištancuje, ide podľa neho iba o účelový dištanc. Pred voľbou sa Kocáb domnieval, že Pavel by ako prezident krajinu rozdeľoval.

DVANÁSTY BALÍK SANKCIÍ A EXPERTI SÚ BEZRADNÍ! Ruská ekonomika rastie, európska klesá
Európska únia pripravuje už dvanásty balíček protiruských sankcií! Jeho súčasťou môže byť aj krok, ktorý ovplyvní schopnosť Ruska viesť vojnu. Lenže podľa agentúry Bloomberg sa zdá, že ruská ekonomika sankciám odoláva. A nielen to! "Rast ruskej... Čítať ďalej
16 | 11 | 2023 | Diana Zaťková

Aj po Pavlových deviatich mesiacoch úradovania na Hrade naňho hudobník názor nezmenil. „Zostal som nakoniec úplne sám, ktorý nebol ochotný sa s jeho voľbou zmieriť. Drvivá väčšina mojich priateľov z disentu ho volila. Celkovo to, čo sa rozpútalo okolo Petra Pavla, bolo, ako by prichádzal Václav Havel číslo dva, to som naozaj nechápal. Je to Kocúrkov a dodnes tomu nerozumiem,“ uviedol Kocáb.

Sám Pavla nevolil, volieb sa vôbec nezúčastnil. "Intenzívne som varoval pred tým, aby sa po takmer tridsiatich piatich rokoch od pádu komunizmu, postavil na čelo štátu bývalý komunista z čias normalizácie," pripomenul Kocáb. Komunisti však k túžbe po moci podľa jeho názoru tiahnu: „Bývalí komunisti sa do toho verejného priestoru tlačia, majú to v génoch, v povahe, oni chcú vládnuť za každú cenu. A keď to nejde na báze komunistickej strany, skúsi to inak.“

Petr Pavel, screenshot videa youtube | Český prezident Petr Pavel

Rozmýšľa o budúcich voľbách

Kocáb samotný kandidatúru na Hrad zvažoval, s rozhodnutím však čakal až do poslednej chvíle. Teraz usúdil, že by to bol rovnako boj vopred prehraný. „Bola by to strata času,“ zhrnul. V nasledujúcich voľbách, by to však mohlo byť inak. „Do budúcich volieb je ešte pomerne dlhá doba, avšak je predpoklad, že by som o tom uvažoval reálnejšie. Umocnilo sa to tým, že bol teraz zvolený bývalý komunista.“

Z prezidentových krokov však ocenil napríklad jeho postoj k Ukrajine a konfliktu v Izraeli. Vyslovil sa však proti jeho nominácii jedného zo sudcov do funkcie ústavného sudcu. "Hrubo sa mi napríklad nepáčila nominácia komunistického sudcu do Ústavný súd," vyhlásil.

Od prezidenta Pavla pritom prijalo vyznamenanie niekoľko chartistov vrátane napríklad speváčky Marty Kubišovej. Kocáb bol ohľadom vyznamenania taktiež kontaktovaný s otázkou, či by vyznamenanie prijal. Jeho odpoveď bola jasné nie. Nie od Petra Pavla. „Nechcem nikoho súdiť, nikomu siahať do svedomia. Tiež som bol kontaktovaný, či by som vyznamenanie prijal. Odpovedal som, že od tohto prezidenta by som si ho nemohol prevziať,“ uzavrel Kocáb.

MEDZINÁRODNÝ ŠKANDÁL! Moldavský prvý pes pohrýzol rakúskeho prezidenta (FOTO)
Rakúsky prezident Alexander Van der Bellen vo štvrtok zistil, že uhryznutie psa je horšie ako jeho štekot! Prvý pes moldavskej prezidentky Maie Sanduovej totiž pohrýzol rakúskeho lídra do ruky počas jeho návštevy v Kišiňove, informuje POLITICO. K... Čítať ďalej
17 | 11 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik