Orbán sa radí s národom
17 | 11 | 2023 I Milan Laca

Maďarská vláda urobila prieskum medzi voličmi o podpore Ukrajiny.

Maďarský kabinet zverejnil otázky s možnosťou výberu z viacerých odpovedí v dotazníku. Poslali ho poštou všetkým voličom v krajine, aby zistili ich názory na kontroverzné témy a ich postoj k Európskej únii. Agemtúra AR hovorí o militantnom postoji dotazníka smerom k EÚ.

O Ukrajine

Jednou z 11 otázok je, či by Maďarsko malo naďalej blokovať návrh EÚ na štvorročný balík pomoci pre Ukrajinu v hodnote 50 miliárd eur. „EÚ žiada Maďarsko o dodatočnú podporu pre Ukrajinu, aj keď naša krajina kvôli tomu nedostala fondy EÚ,“ píše sa v dotazníku. Jedna z navrhovaných odpovedí znie:

„Nemali by sme prideľovať nové prostriedky na podporu Ukrajiny, kým nedostaneme peniaze, ktoré nám patria“ (s odkazom na rozhodnutie EK, ktorá v decembri 2022 zmrazila pridelenie 22 miliárd eur Maďarsku v r. v súvislosti s obavami z nedostatočného rešpektovania zásad právneho štátu v krajine). Dotazník sa tiež pýta, či by EÚ mala zastaviť vojenskú pomoc Kyjevu a či by sa mala postaviť proti rokovaniam o vstupe Ukrajiny do EÚ.

Brandenburská brána - ďalší pozdrav od KLIMATICKEJ MLÁDEŽE!
Klimatickí aktivisti zo skupiny Letzte Generation (Posledná generácia) opäť počmárali Brandenburskú bránu v Berlíne. Dva stĺpy brány boli pomaľované oranžovou farbou, oznámila berlínska polícia serveru Die Zeit. Dve ženy boli zatknuté, informujú... Čítať ďalej
17 | 11 | 2023 | Diana Zaťková

O migrantoch

Pred ďalšou otázkou sa v dotazníku uvádza, že EÚ má v úmysle vytvoriť „migračné geto v Maďarsku“ a potom sa pýtajú, či by Maďarsko malo „súhlasiť s migračnými plánmi Bruselu“ alebo sa postaviť proti vytváraniu takýchto get.

O "inakších"

Dotazník tiež uvádza, že Európska únia tlačí na Maďarsko, aby zrušilo zákon, ktorý zakazuje ukazovať obsah LGBT maloletým a varuje, že krajine hrozí agresívna LGBT propaganda zameraná na deti.

Nie je to prvý prieskum

Predchádzajúci podobný prieskum, nazvaný „národná konzultácia“, sa uskutočnil v januári 2023. Na dotazník odpovedalo menej ako 1,4 milióna ľudí, napriek tomu, že populácia krajiny bola 9,7 milióna. V tom čase úrady uviedli, že 97 % respondentov nesúhlasilo so Sankciami  EÚ voči Rusku.

Orbánova vláda uskutočňuje takéto prieskumy od roku 2010. Výsledky nemajú žiadne právne dôsledky, no politici tvrdia, že pomáhajú posilniť pozíciu krajiny v diskusiách na úrovni EÚ tým, že demonštrujú národný konsenzus v dôležitých otázkach. Na prieskum zvyčajne odpovedá približne 20 % maďarských voličov, ale 99 % z nich súhlasí s postojom vlády. Prieskumy kritizujú sociológovia a maďarská opozícia. Označujú ich za propagandistické a manipulatívne, keďže použitá formulácia naznačuje odpovede, ktoré vláda potrebuje, poznamenáva AP.

MEDZINÁRODNÝ ŠKANDÁL! Moldavský prvý pes pohrýzol rakúskeho prezidenta (FOTO)
Rakúsky prezident Alexander Van der Bellen vo štvrtok zistil, že uhryznutie psa je horšie ako jeho štekot! Prvý pes moldavskej prezidentky Maie Sanduovej totiž pohrýzol rakúskeho lídra do ruky počas jeho návštevy v Kišiňove, informuje POLITICO. K... Čítať ďalej
17 | 11 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik