Mimovládky majú doslova PENU NA ÚSTACH... Tie politické (VIDEO)
17 | 11 | 2023 I Diana Zaťková

Toľko hnevu ste dávno nevideli! Mimovládky majú pri zmienke o zmenšovaní ich vplyvu doslova penu na ústach. Tie politické! Skonštatoval to na sociálnej sieti exminister školstva Juraj Draxler.

"Chvíľu som pozeral rozpravu poslancov k programovému vyhláseniu vlády. Tie pasáže, ktoré som videl, boli vcelku vecnou, miestami až konštruktívnou diskusiou, zo strany koalície aj opozície. A potom k pultu pristúpila poslankyňa PS Irena Biháriová. Doslova prskala na vládu za to, že si dovolila hovoriť o vyvážení prostredia neziskových organizácií," upozornil Draxler.

"Všetky mimovládky sú politické!" Táto veta Ireny Biháriovej, momentálne poslankyne ale inak typickej predstaviteľky mimovládkarskej kaviarne, dokonale odhaľuje mentálny svet týchto ľudí.

Priamo prevzaté z praxe bývalého režimu

"Oni to totiž naozaj inak nevedia. Obdobne naše kaviarenské médiá sa bežne pýtajú hercov či športovcov, čo si myslia o politike (a beda, keby odpovedali "zle"). To je inak mimoriadne nezvyčajné v porovnaní s inými krajinami a je to kaviarňou priamo prevzaté z praxe bývalého režimu," varuje politik.

Podľa exministra rovnako mimovládkarska kaviarenská spoločnosť si nevie predstaviť občianske združenia, ako si len robia svoju prácu. Podľa nich všetko musí byť sprevádzané nejakou politizujúcou rétorikou. Nemôžete sa len venovať ochrane vtáctva či zachovávaniu regionálnych remeselných zručností, musíte sa aspoň používanou terminológiou hlásiť k niečomu "správnemu", progresívnemu, prozápadnému (aspoň v ich hlavách) a podobne.

"O tom svedčí aj ďalší moment z prejavu pani poslankyne, keď rovnako začala prskať proti tomu, aby vláda financovala viac odborných rozpráv o stave demokracie. Ako si toto vláda môže dovoliť! Veď na to, aby hovorili o demokracii, sú tu predsa tie správne mimovládne organizácie! Nebudú sa do toho predsa montovať žiadni akademici s prieskumami nálad, postojov či znalostí obyvateľstva! Na to sú predsa aktivisti!!," ironicky poznamenáva Draxler.

Nuž, pani poslankyni aj ďalším treba pripomínať tieto základné veci:

"Po prvé, žiadna krajina, ktorá sa chce cítiť suverénne, si nemôže dovoliť, aby jej verejné diskusie dominantne ovplyvňovali organizácie platené zo zahraničných zdrojov. Akokoľvek ušľachtilo sa tvária. Aby sudcami všetkého politického bola hŕstka nikým nevolených ľudí bez akejkoľvek racionálnej oponentúry, zato štedro dotovaná zo zdrojov mimo územia republiky.

Po druhé, občianske aktivity u nás sú aj tridsať rokov po zmene režimu pomerne slabé. To nie je zdravé," vyratúva politik.

A čiastočne za to môže podľa Draxlera práve ten efekt, že veľa energie z neziskového sektora vysáva príklon k rôznym politizujúcim aktivitám. Je to tak dokonca aj v porovnaní so susednými krajinami.

Ak by sme mali také rozvinuté aktivity pre podporu zdravej výchovy detí (začíname mať veľké problémy pre zanedbávanie pohybu u najmenších, zanedbávanie toho, že aj najmenším deťom treba venovať pozornosť a neprenechávať ich malej obrazovke a videám aj niekoľko hodín denne, a pod.), ale aj kampane pre to, aby sa bežní ľudia viac zaujímali o kultúru, ako vidno už len v susedných Čechách, nehovorím o Nemecku a podobne, ak by sme mali viac občianskych združení pre riešenie úplne normálnych, bežných trampôt sociálnych skupín či regiónov, vôbec by sa na tieto problémy nemusela upriamovať vláda, upozorňuje Draxler.

Juraj Draxler, foto: FB/JD | Juraj Draxler

"Lenže u nás nie náhodou je slovo "mimovládky" u mnohých ľudí automaticky spájané s politikárčením a chýba viac reálnej spoločenskej práce. A príznačné je, že budú protestovať ešte proti zvýšeniu celkového objemu financií na neziskovky, ak by to malo znamenať, že tým klesne vážnosť tých ich, vybraných. No a rozčuľovať sa nad tým, že štát ide robiť aj verejné osvetové kampane, ako to urobila pani poslankyňa, to už je naozaj groteskné. A typické: to, že sú bežné v Rakúsku, Nemecku a inde, to kaviareň nezaujíma. Ona hovorí o Severnej Kórey! Proste, mentálny svet kaviarne. A pekný vizuál kaviarne: presne aj s tým prskaním a odutým výrazom tváre," uzavrel Draxler.

Bihariová PRSKÁ NA VLÁDU: Štát pod pláštikom obnovy právneho štátu legalizuje politiku zúrivej pomsty! (VIDEO)
Irena Bihariová (Progresívne Slovensko) ako členka Brannobezpečnostného výboru na jeho zasadnutí reagovala k Programovému vyhláseniu vlády (PVV) dvoma poznámkami, ktoré adresovala ministrovi vnútra a štátnemu tajomníkovi ministerstva obrany, ktorí... Čítať ďalej
17 | 11 | 2023 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik