Mazák sa drží ZUBAMI-NECHTAMI: Ak ma odvolajú, budem sa brániť!
17 | 11 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák tvrdí, že Národná rada (NR) SR ho nemá právo odvolať z funkcie člena Súdnej rady SR. Ak by k tomu prišlo, avizuje podanie ústavnej sťažnosti.

Na mňa to neplatí!

"Ja som bol zvolený parlamentom 23. apríla 2020, novela Ústavy SR, ktorá umožňuje kedykoľvek odvolať člena Súdnej rady SR, sa stala účinnou 1. januára 2021. Na mňa platil zjednocujúci výklad Ústavného súdu SR, podľa ktorého nemožno člena Súdnej rady SR odvolať pred uplynutím päťročného obdobia," zdôraznil.

Ak by parlament rozhodol o jeho odvolaní, obrátil by sa na Ústavný súd SR. "Keby som náhodou neuspel vo vnútroštátnom prostredí, hoci judikatúra ÚS je zrejmá, pôjdem ďalej," dodal.

Súdna rada SR je ústavný orgán tvorený 18 členmi vrátane predsedu a podpredsedu. Jedného člena volia sudcovia Najvyššieho súdu SR a Najvyššieho správneho súdu SR. Osem členov z radov sudcov volia sudcovia ostatných súdov. Po troch členov dodávajú Národná rada (NR) SR, prezident SR a vláda SR.

Udrží sa Mazák vo funkcii? Šesť členov Súdnej rady SR ho chce odvolať
Šesť členov Súdnej rady SR podalo návrh na odvolanie Jána Mazáka z funkcie jej predsedu. Zasadnutie Súdnej rady SR k tomuto návrhu by sa malo uskutočniť do 30 dní. V utorok o tom informovala členka Súdnej rady SR Marcela Kosová. Podľa... Čítať ďalej
14 | 11 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik