Laššáková: Len na nás záleží, či budeme mať slobodu prejavu (VIDEO)
17 | 11 | 2023 I Eka Balašková

„V posledných dňoch snažia sa nezodpovedné živly zviesť rôznymi spôsobmi obyvateľstvo k činom demonštratívneho rázu, aj keď bol tento deň vládnym nariadením vyhlásený za deň pracovný. Každý občan nech si uvedomí, že zvlášť v súčasnej veľmi vážnej dobe je v najvyššom záujme každého príslušníka národa, aby i naďalej bol zachovaný bezpodmienečný pokoj, kázeň a poriadok. Preto varuje policajné riaditeľstvo obyvateľstvo čo najdôraznejšie pred akýmkoľvek počinom demonštratívneho rázu, ako neplnením pracovnej povinnosti, zhlukovaním sa na verejných miestach, alebo účasti na ňom, alebo na iných demonštratívnych akciách.“

Tieto slová sa mnohým môžu zdať povedomé, ich pamätníci už poväčšine nie sú medzi nami. Je to totiž rozhlasová výzva vládnej moci z októbra 1939 a vo svojom videu ju cituje právnička Judita Laššáková. Tá tiež pripomína, že zákaz zhromažďovania je sprievodným javom každej autoritárskej moci.

Pripomíname si 34. výročie Nežnej revolúcie
Násilný zásah poriadkových síl proti povolenej demonštrácii 17. novembra 1989 v Prahe odštartoval udalosti, ktoré viedli k definitívnemu pádu komunistického režimu v Československej socialistickej republike (ČSSR). Označujú sa tiež ako Nežná... Čítať ďalej
17 | 11 | 2023 | Diana Zaťková

„Napriek varovaniu sa dňa 28. 10. 1939 v Česko-Slovensku konali demonštrácie. Študenti chceli pripomenúť nacistickým okupantom, že ČSR vznikla 28. októbra 1918,“ pripomína Laššáková a nezabúda ani na fakt, že nie vždy je zhromažďovanie sa výhodou a za to, že dnes si toto právo môžeme uplatniť, vďačíme mnohým generáciám. Ak teda nemáme predsedov vlády a ministrov vnútra, ktorí nemajú problém použiť vodné delá, čím sa demokratické, pro západne orientované vlády líšia od tých „zaprdených“, smeráckych.

„Tie totiž nechali demonštrantov protestovať v uliciach, prípadne pod balkónom Bašternáka, kde Fico býval, aj bez potreby polievať demonštrujúcich občanov vodou,“ podotýka právnička, aby sa vrátila k historickým udalostiam roku 1939.

Študentské demonštrácie boli nacistami potlačené – zastrelený bol pekárenský učeň a neskôr na následky zranení 11. novembra 1939 zomrel aj medik Opletal. Niekoľko dní na to sa za mohutnej účasti verejnosti konal jeho pohreb, ktorý prerástol v demonštráciu. Ríšsky protektor nariadil opatrenia, kedy v noci zo 16-teho na 17-teho novembra zavreli všetky vysoké školy a internáty, ktoré otvorili až po 2. svetovej vojne; do koncentračného tábora v Sachsenhausene boli deportované tisícky študentov a deväť predstaviteľov študentského hnutia bolo bez súdu popravených.

Mazák sa drží ZUBAMI-NECHTAMI: Ak ma odvolajú, budem sa brániť!
Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák tvrdí, že Národná rada (NR) SR ho nemá právo odvolať z funkcie člena Súdnej rady SR. Ak by k tomu prišlo, avizuje podanie ústavnej sťažnosti. Na mňa to neplatí! "Ja som bol zvolený parlamentom 23. apríla 2020,... Čítať ďalej
17 | 11 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

„Jaroslav Klíma, Josef Adamec, František Skorkovský, Jan Weinert, Bedřich Koula, Václav Šafránek, Jan Černý, Marek Frauwirth, Josef Matoušek,“pripomína Laššáková ich mená.

Facebook / KSČM Havířov | Deväť popravených lídrov študentských demonštrácií

Dva roky po strašných udalostiach v Protektoráte sa konala medzinárodná študentská konferencia v Londýne, kde tento deň jej účastníci z 26-tich krajín 17-ty november vyhlásili za Medzinárodný deň študentstva. Laššáková však pripomína, že hoci väčšina z nás žije v pokoji, sú aj takí, ktorí za prácu pre náš pokoj trpia. Tu pripomína Juliana Assangea, ktorý za odkrytie zlyhaní armády USA a okrem iného aj príjmov niektorých politikov čaká na vydanie do USA. Do krajiny s najtransparentnejšou demokraciou, ktorá mnohé škandály ututlávala.

„Na Edwarda Snowdena sa zabudlo tiež, veď zostal v Rusku, tak už sa oňho nikto nezaujíma,“ pripomína Laššáková. Tá súhlasí s faktom, že na chyby treba poukazovať a tzv. whistleblowerov (oznamovateľov protispoločenskej činnosti, pozn. red.) chrániť. Lenže ak nechceme vyzerať smiešne, Laššáková odporúča rovnaké podmienky a uvažuje, ako je to s ďalšou postavou – Chelsea Manningovou. Tá ešte pred svojou tranzíciou Assangeovi sprístupnila informácie z US armády.

Kaliňák v tom má jasno: LIPŠIC KLAME! Je to podvodník, ktorý sa neštíti ničoho
Podpredseda Smeru-SD Erik Kaliňák odmieta, že by strana manipulovala s nahrávkou prokurátorov. Poukázal na to, že bola upravená pre mediálne účely, o čom sami informovali, ale jej kontext sa nijako nemenil. Špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica... Čítať ďalej
17 | 11 | 2023 | Diana Zaťková

Laššáková na záver pripomína, že hoci dnes už žijeme v dobe, kedy demonštrácie demokraciu posilňujú, no jedinci, ktorým chutí moc tu budú vždy a svoje diktátorské maniere budú chcieť presadzovať, hoci aj cez demonštrácie. Dovoliť im to, prípadne zabrániť im v tom, môžeme jedine my.

www.youtube.com/watch?v=5Kua-x9hyTM&ab_channel=InfoVojna

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik