Otvorené ROZBROJE v OPOZÍCII pokračujú!
17 | 11 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Bude sa musieť KDH vzdať svojho dlhodobého programu? Opoziční poslanci z SaS aj z PS totiž odmietajú zmenu volebného systému a počtu obvodov na voľby do Národnej rady (NR) SR. KDH, naopak, už dlhodobo žiada zmenu, ktorú vo svojom programovom vyhlásení spomína aj nová vláda. Chce o tejto možnosti diskutovať. SaS a PS preto vyzvali hnutie, aby od toho upustilo. Za snahou vlády totiž tieto dve strany vidia ohrozenie demokracie.

SaS a PS kategoricky proti

"Základnou premisou, prečo nemôžeme súhlasiť so zmenou volebného systému, je, že ak majú zákony schvaľované parlamentom platiť pre celé Slovensko, ľudia si majú voliť kandidátov do parlamentu z celého Slovenska," uviedol predseda SaS Richard Sulík. Hovorí aj o prepade hlasov a nerovnosti pri vyšších počtoch volebných obvodov. "Napríklad poslancovi z Medzilaboriec stačí na zvolenie po 3 tisíc hlasov, zatiaľ čo poslancovi z Nitry nemusí stačiť ani 15 tisíc," poznamenal s tým, že zvýšenie počtu obvodov neprinesie viac demokracie a kvalitnejšie zastúpenie v parlamente.

Vláda by sa podľa SaS mala sústrediť radšej na iné zmeny vo volebnom systéme. Diskusiu si vie predstaviť napríklad o dvojkolovej voľbe v prípade väčšinových volieb, teda pri predsedoch samosprávnych krajoch, či o spojení prezidentských volieb s eurovoľbami.

Predseda PS Michal Šimečka rovnako odmietol snahy o zmenu volebného systému. "Ak chce meniť volebný systém Robert Fico (Smer-SD), jeho cieľom je zabetónovať sa pri moci po vzore jeho priateľa Viktora Orbána.Toto by bolo znamenalo demontáž demokracie a právneho štátu na Slovensku," vyhlásil.

Šimečka, Majerský, screenshot zdroj: Youtube/RTVS

Musí sa KDH vzdať svojho dlhodobého programu?

Predseda KDH Milan Majerský v reakcii pripomenul, že hnutie má zmenu volebného systému dlhodobo vo svojom programe a je pripravené na diskusiu. "Sme jedna z mála krajín na svete, kde ešte prevláda jeden volebný obvod. V našom programe sa nachádza návrh na zmenu volebného systému na osem volebných obvodov s tým, že by každý obvod mal vlastnú kandidátnu listinu," priblížil. Je presvedčený, že dozrel čas na zaradenie Slovenska medzi moderné štáty aj jeho volebným systémom.

Vláda vo svojom programovom vyhlásení avizovala záujem zriadiť expertnú skupinu, ktorá by vyhodnotila možnosti zmeny systému jedného volebného obvodu. Rešpektuje, že zmena počtu volebných obvodov na parlamentné voľby si vyžaduje aj zmenu Ústavy SR.

Opozícia: Šimečka (PS), Šipoš (Slovensko), Majerský (KDH). Sulík (SaS), zdroj foto: FB/Jozef Viktorín

O takejto zmene už pred voľbami hovoril aj Hlas-SD. Predseda strany a parlamentu Peter Pellegrini podčiarkol, že na to bude potrebný široký konsenzus. Zmenou by chcel docieliť vyššiu mieru a úroveň demokracie. Prial by si, aby mal každý okres svojho zástupcu v parlamente.

SMERÁCI ŠOKUJÚ SÚVISLOSŤAMI: TOTO MUSÍ SKONČIŤ! (VIDEO)
Status chránenca sa tu rozdával zločincom ako lístky do kina. Toto musí skončiť! Skonštatovali to svorne nový vedúci úradu vlády Juraj Gedra spolu s Richardom Glückom (obaja Smer SSD) vo videu na sociálnej sieti. Last minute upratovanie... Termín... Čítať ďalej
17 | 11 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik