BOMBASTICKÉ titulky v médiách nezabrali! Ministerstvo vnútra reaguje na rozhodnutia súdu
17 | 11 | 2023 I Tiana Zaťková/TASR

Ministerstvo vnútra podáva odvolania voči rozhodnutiam súdov v prípadoch príslušníkov PZ postavených mimo služby.

Ministerstvo vnútra podalo ako prvé odvolanie voči uzneseniu Mestského súdu Bratislava IV v prípade Branka Kišša.
Trvá na tom, že v konkrétnom prípade nebola daná právomoc civilného súdu vec prejednať a teda rozhodnúť o podanom návrhu na nariadenie neodkladného opatrenia. Súd má právomoc na preskúmanie zákonnosti vydaných rozhodnutí počas trvania služobného pomeru policajta, vrátane postupu pri jeho vydávaní iba v režime správneho súdnictva.

Je neprípustné, aby sa nevyužitie prostriedkov súdnej ochrany v rámci správneho súdnictva nahrádzalo napr. určovacími žalobami alebo žalobami na plnenie v občiansko-právnom konaní, prípadne nariaďovaním neodkladných opatrení. V prípade, ak súd po preskúmaní obsahu návrhu na nariadenie neodkladného opatrenia zistí, že vo veci samej absentuje právomoc civilného súdu, nemožno návrhu na nariadenie neodkladného opatrenia vyhovieť.

Advokát Para reagoval na BOMBASTICKÉ titulky o čurillovcoch: Sudca na to NEMAL PRÁVOMOC!
Branko Kišš môže naďalej pôsobiť ako prvý viceprezident Policajného zboru. Vyplýva to z neodkladného opatrenia, ktoré vo štvrtok vydal sudca Michal Kubiš z Mestského súdu Bratislava IV. Advokát čurillovcov Peter Kubina to v návale eufórie ihneď... Čítať ďalej
10 | 11 | 2023 | Diana Zaťková

"MV SR má jasné zákonné odôvodnenie, pri ktorom nie je povinné žiadať o súhlas Úrad na ochranu oznamovateľov, pretože v tomto prípade nejde o typický pracovno-právny úkon. Zo zákona o štátnej službe príslušníkov PZ nevyplýva žiadna výnimka," hovorí I. štátna tajomníčka MV SR Lucia Kurilovská.

V konkrétnom prípade je predmetom sporu vzťah založený podľa zákona 73/1998 Z. z. o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru, Slovenskej informačnej služby, Zboru väzenskej a justičnej stráže Slovenskej republiky a Železničnej polície. Zákon o štátnej službe príslušníkov PZ je predpisom verejnoprávnej povahy a je tzv. lex specialis pre vznik, zmenu a skončenie štátnej služby.

Rektorka Akadémie Policajného zboru v Bratislave Lucia Kurilovská / TASR

Služobný pomer príslušníka Policajného zboru nemá znaky súkromno-právneho pomeru, ale vždy mal a má znaky verejno-právneho pomeru vzhľadom na jeho charakter a právnu povahu zvláštnosti štátu ako „zamestnávateľa“ policajta a súčasne nositeľa verejnej moci. Keďže zákon o štátnej službe príslušníkov PZ neobsahuje výslovne splnomocnenie pre civilný súd konať vo veci sporu vyplývajúceho zo štátnej služby príslušníka PZ, aplikácia Civilného sporového poriadku a teda aj právomoc civilného súdu je absolútne vylúčená.

MV SR opakovane trvá na tom, že súd prvej inštancie mal preto rozhodnúť tak, že konanie zastaví a vec postúpi príslušnému orgánu, teda v tomto prípade žalovanému – MV SR.

MV SR bude taktiež podávať voči uzneseniu Mestského súdu Bratislava IV č. k. 52Cpr/6/2023-70 (Pplk. JUDr. Štefan Mašin) odvolanie.

SMERÁCI ŠOKUJÚ SÚVISLOSŤAMI: TOTO MUSÍ SKONČIŤ! (VIDEO)
Status chránenca sa tu rozdával zločincom ako lístky do kina. Toto musí skončiť! Skonštatovali to svorne nový vedúci úradu vlády Juraj Gedra spolu s Richardom Glückom (obaja Smer SSD) vo videu na sociálnej sieti. Last minute upratovanie... Termín... Čítať ďalej
17 | 11 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik