Používa vaše dieťa Whatsapp? Varujovanie NBÚ
16 | 11 | 2023 I Ivan Mihale/tasr

Cez platformu Whatsapp sa šíri nebezpečný obsah. Skupina "Přidej co nejvíc lidí" sprístupňuje pornografický obsah a explicitné videá vrážd či samovrážd, a to hlavne žiakom slovenských a českých základných škôl. Upozornil na to Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) na sociálnej sieti s tým, že rodičia by mali byť v tejto súvislosti obozretní.

"Členom skupiny nie je možné sa stať vlastnou aktivitou, vždy musí prísť formou pozvánky od niekoho, kto sa už v tejto skupine nachádza," priblížil NBÚ s tým, že členov sa snažia v skupine udržať aj vyhrážkami a opätovným pozývaním. Vyzývajú ich aj k šíreniu skupiny medzi kamarátmi.

Občianske združenie IPčko zdôraznilo, že takýto obsah môže deti vystrašiť, traumatizovať, znecitlivieť voči násiliu či oslabiť empatiu. Aj keď často cíti, že by to nemalo robiť, môže ho to lákať. "Tým, že je v skupine so svojimi rovesníkmi, ktorí ho tam pridali, cíti sa ´výnimočne´. Má pocit, že nesmie zlyhať a sklamať. Zrazu je súčasťou nejakej skupiny, k niekomu patrí, je to tajné a deje sa to mimo dospelých," skonštatovali z IPčka.

NBÚ odporúča rodičom kontrolovať skupiny, v akých ich deti komunikujú. Ak nájdu podozrivý obsah, mali by to nahlásiť polícii. Dôležité je deti upozorniť aj na to, že nemajú zdieľať osobné informácie na sociálnych sieťach s neznámymi osobami. Na obmedzenie prístupu k nevhodnému obsahu môžu použiť aplikácie rodičovskej kontroly.

OSTRÁ POTÝČKA v NR SR pred novinármi: Pustili sa do seba Matovič s Mažgútom! (VIDEO)
Poriadne ostrá hádka vo foyer parlamentu! Novinári sa stali svedkami "pretláčania sa" dvoch poslancov. Tentokrát sa do seba pustili líder hnutia Slovensko Igor Matovič a poslanec za Smer-SD Ján Mažgút. Padali aj hrubé výrazy! Vo foyer NR SR sa... Čítať ďalej
15 | 11 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik